Απάντηση στα SUPER MARKET από το Σωματείο Υπαλλήλων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

(ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ 4 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, 2665022136,6972157809)

Mε αφορμή την ανακοίνωση της «Σούπερ Μάρκετ ΔΗΜΑΣ Α.Ε.» και για την αποκατάσταση της πραγματικότητας που επικαλείται, κρίνουμε αναγκαίο να επισημάνουμε τα εξής. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

• Η απλήρωτη εργασία αποτελεί καθεστώς για το συγκεκριμένο S/M, εδώ και πολλά χρόνια.

• Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, αρκετές φορές έχουν κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στην επιθεώρηση εργασίας και στην Δ/νση του S/M, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

• Οι όποιες υποσχέσεις δίνονταν σε αυτές τις συναντήσεις δεν υλοποιούνταν ποτέ. Ήταν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

• Είναι κοινό μυστικό ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να κλείνουν μέρος των αποδοχών τους σε είδος, παίρνοντας προϊόντα αντί για χρήματα. Πράγμα που συμβαίνει και σε άλλες επιχειρήσεις.

Αλήθεια ποια σύμβαση προβλέπει τέτοια συναλλαγή;

Είναι ή δεν είναι παράνομη;

• Η κατηγορία που επικαλείται προς τις εργαζόμενες και τις απολύει, είναι ότι πήραν σε είδος προϊόντα μεγαλύτερης αξίας από αυτά που τους οφείλει. Αλήθεια αυτό δεν είναι απόδειξη τις δικής του παρανομίας; Πέρα από το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχουν πάρει παραπάνω, αλλά τους οφείλει ακόμα αρκετά χρήματα, όπως στους περισσότερους εργαζόμενους.

• Όσο για τον εσωτερικό έλεγχο που επικαλείται, δεν στοιχειοθετείται από καμιά αρχή. Είναι αυθαίρετο κατασκεύασμα της εργοδοσίας, και σαν τέτοιο το καταδικάζουμε. Είναι μια συκοφαντία σε βάρος των εργαζομένων και το κάνει για αυτονόητο λόγο, την απόλυση τους χωρίς αποζημίωση.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Αξιοποιώντας και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, σταδιακά απολύει εργαζόμενες με αρκετά χρόνια υπηρεσίας, με δικαιώματα, και γενικεύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τετράωρα, τρίμηνες συμβάσεις εργασίας, ανασφάλιστη εργασία κλπ. Θέλει φτηνό εργατικό δυναμικό.

Να ποιους βοηθάν τα μέτρα της κυβέρνησης και οι νέες σχέσεις εργασίας.

Όπως κι οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, επιθεώρηση εργασίας, αστυνομία κ.λ.π., πάντα στην διάθεση τις εργοδοσίας κι ας παρανομεί, δεν την πειράζουν, την προστατεύουν.

• Όσο για τις δυσκολίες που επικαλείται η επιχείρηση και τις προσπάθειες που κάνει να ανταπεξέλθει, έχουμε να πούμε το εξής.

Πραγματικά ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε όλοι.

Την κρίση δεν την δημιουργήσανε οι εργαζόμενοι, αλλά τα υπερκέρδη και ο ανταγωνισμός των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Όταν δεν υπήρχε η κρίση, αλήθεια γιατί δεν πληρώνονταν οι εργαζόμενοι;

Όταν είχε η επιχείρηση κέρδη τα μοιράστηκε μαζί τους;

Γιατί πρέπει να τους φορτώσει τις όποιες ζημιές;

Το όποιο επιχειρηματικό ρίσκο, οι εργαζόμενοι το αποφάσισαν;

Μαζί πήραν τις αποφάσεις εργαζόμενοι και εργοδοσία για επέκταση στο Λαδοχώρι;

Τις αιτίες των όποιων προβλημάτων ας τις αναζητήσουν αλλού, και σε καμιά περίπτωση στους εργαζόμενους που διεκδικούν το αυτονόητο, την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας τους, και την πληρωμή της εργασίας που προσέφεραν.

Όσο για το ΠΑΜΕ και την συμπαράσταση του προς τους εργαζόμενους, ευτυχώς που υπάρχει και μπορούν να ακουμπήσουν οι εργαζόμενοι, σε αντίθεση άλλους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος που ούτε μια αράδα ανακοίνωση δεν βγάλανε.

Στην πράξη κρίνετε ο καθένας με ποιον είναι.

Οι εργαζόμενοι βγάζουν τα συμπεράσματα τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

• Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων

• Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων της επιχείρησης

• Να σταματήσει η εργοδοσία να καταστρατηγεί το ωράριο εργασίας.

Η Διοίκηση του σωματείου καλεί τους εργαζόμενους, να συσπειρωθούν στο σωματείο συλλογικά και οργανωμένα να δώσουμε τον αγώνα, έτσι ώστε να μη γίνει καθεστώς η απλήρωτη εργασία και κάθε μορφής καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, παρά μόνο ο δρόμος της ανειρήνευτης ταξικής πάλης.

Ηγουμενίτσα 20 Απρίλη 2011

Η Διοίκηση του Σωματείου