Κυρώθηκε από τη Βουλή η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline

Την ικανοποίησή της για την κύρωση από τη Βουλή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline (TAP) εκφράζει με χθεσινή της ανακοίνωση η κοινοπραξία του έργου.
Η συμφωνία, όπως επισημαίνει, επιβεβαιώνει τη στήριξη των χωρών υποδοχής στο έργο του TAP και τη συνεργασία τους για την έγκαιρη υλοποίησή του.
Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της Συμφωνίας Υποδοχής (Host Government Agreement) με την ελληνική κυβέρνηση, συμφωνία που καθορίζει παραμέτρους όπως είναι η διαδικασία αδειοδότησης, η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας και η διαδικασία κτήσης γης ή εφαρμογής ζώνης δουλείας.Η υλοποίηση του αγωγού εξαρτάται από την απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως προς τον αγωγό που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο με σκοπό τη διαμετακόμισή του στην Ευρώπη.
Η απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο.Εφόσον υλοποιηθεί ο αγωγός TAP, θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα και 10.000 περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας.Σημειώνεται ότι ο αγωγός TAP είναι ένας σημαντικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας, με αρχική μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Ξεκινά από την Κομοτηνή και φθάνει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, συνδέοντας υφιστάμενες υποδομές στην Ιταλία και την Ελλάδα.