ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ UNESCO- ΝΙΚΟΠΟΛΗ

nikopoli

nikopoliΚατερίνα Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Unesco: «Είμαι δίπλα σας για να στηρίξω την υποψηφιότητα της Νικόπολης» 

Στράτος Ιωάννου: «Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε να ενταχθεί η Νικόπολη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και τον Όμιλο για την UNESCO της Π.Ε. Πρέβεζας, με τίτλο τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η έκθεση συνδέεται με την προσπάθεια της Π.Ε. Πρέβεζας και άλλων φορέων ώστε να ενταχθεί η Νικόπολη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επιπροσθέτως λειτουργεί ενισχυτικά για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια αυτή. Η έκθεση πραγματοποιείται στην Πρέβεζα στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς και θα διαρκέσει από τις 18/5/2012 έως τις 25/5/2012.

Η κα Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα,  Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μίλησε με θερμά λόγια για την υποψηφιότητα της Νικόπολης. Περιέγραψε τη σημασία της ένταξης μνημείων στον κατάλογο της UNESCO, την ωφέλεια που προκύπτει για αυτά τόσο από την άποψη της διεθνούς αναγνώρισης, όσο και από την άποψη της παροχής τεχνογνωσίας. Με έμφαση τόνισε ότι θα υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης της Νικόπολης στον Κατάλογο της UNESCO που θα γίνει ταυτόχρονα με την υποψηφιότητα των Φιλίππων.  Σημειωτέον ο διεθνής κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αριθμεί ως τώρα 17 ελληνικές εγγραφές.

            Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου στον χαιρετισμό του δήλωσε σχετικά: «Έχουμε το μοναδικό προνόμιο να ζούμε κυριολεκτικά δίπλα σε ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό τόπο, την αρχαία Νικόπολη. Η Νικόπολη είναι ένα σπουδαίο μνημείο που η ακτινοβολία του ξεπερνά τα όρια της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας κάνουμε μια επίμονη προσπάθεια για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων. Μέσα σε χαλεπούς καιρούς, με δεδομένη την οικονομική κρίση, έχουμε καταφέρει ορισμένα σημαντικά, τολμώ να πω, πράγματα.

·         100.000 ευρώ  για το θέατρο της Νικόπολης από πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (ΚΑΠ)

·         94.000 ευρώ για την συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων της Βυζαντινής περιόδου.

·         Θέατρο Κασσώπης, ένταξή στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

·         1.500.000 ευρώ χρηματοδότηση για το έργο αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης χωρίς καμμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ευχαριστώ θερμά όσους συνέβαλαν σε αυτό, διότι είναι μια μεγάλη επιτυχία εν καιρώ κρίσης. Στόχος μας είναι να κάνουμε το θέατρο της Νικοπόλεως κέντρο πολιτισμού και πόλο έλξης του τουρισμού, αντίστοιχο της Επιδαύρου.

·         Υλοποίηση της μελέτης, έχοντας την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης του δρόμου «Είσοδος Πρέβεζας με παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης στα όρια της Βιομηχανικής ζώνης». 

·         Ενσωμάτωση άλλων μνημείων της Περιφερειακής Ενότητας στο Διακρατικό Πρόγραμμα interreg για χρηματοδότηση. Ήδη έχουμε κάνει τις προτάσεις.

            Άμεσος επόμενος στόχος, πάνω στον οποίο εργαζόμαστε εντατικά, είναι η δημιουργία ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου φακέλου υποψηφιότητας για να ενταχθεί η Νικόπολη στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Η ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο της UNESCO έχει μεγάλη σπουδαιότητα από πολλές απόψεις. Θα συμβάλλει στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας και του πολιτισμού, στην ανάπτυξη του τουρισμού και την ενίσχυση της οικονομικής ζωής της περιοχής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και τον Όμιλο UNESCO της Π.Ε. Πρέβεζας, πραγματοποιεί αυτήν τη φωτογραφική έκθεση η οποία παρουσιάζει τα μνημεία της Ελλάδας, που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO. Ελπίζουμε η Νικόπολη να είναι επάξια μία από τις επόμενες εγγραφές στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

Ο κος Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα για την βοήθειά της και τον Βαγγέλη Κατσίμπρα Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Π.Ε. Πρέβεζας, το Δήμο Πρέβεζας, το Τεχνικό Επιμελητήριο και  όσους συνέβαλαν  στην πραγματοποίηση της Έκθεσης. Ζήτησε από τους πολίτες να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία και να συμβάλλει ο καθένας, με τον τρόπο που μπορεί στην πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου.