Χρ. Κατσούρας: Παρέμβαση σε ενημέρωση για την ανάδειξη του Πολιτιστικού Πλούτου και της Τουριστικής Προβολής των αστικών κέντρων + video

Παρέμβαση του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρήστου Κατσούρα σε ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, για θέματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, στο πλαίσιο της ανάδειξης του Πολιτιστικού Πλούτου και της Τουριστικής Προβολής των αστικών κέντρων: α) Πρόγραμμα αναβάθμισης Υπηρεσιών Επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους και β) Προγράμματα πολιτιστικής και  τουριστικής προβολής («Αθήνα Κάθε Εβδομάδα», «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» και «Ακτή Πειραιά»).


Ο κ. Κατσούρας στην παρέμβασή του είπε τα εξής:

Θα κάνω μόνο τέσσερις παρατηρήσεις.

Πρώτον, όσο αντικειμενικός και ουδέτερος κριτής μπορεί να είμαι, νομίζω ότι πρέπει να επισημάνω ότι ο κ. Υπουργός κάνει μια σημαντική προσπάθεια, με, τουλάχιστον, για τον ελλαδικό χώρο, νέα μέσα και ιδέες και πρέπει να συνεχίσει.

Το δεύτερο είναι κάτι που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση και αναφέρθηκε από τον αγαπητό συνάδελφο κ. Καζάκο, είναι η απόσταση που έχουν οι Νεοέλληνες από την κληρονομιά, την κοινή τους κληρονομιά, και γιατί δεν την έχουν αποδεχθεί. Νομίζω ότι η απόσταση αυτή είναι υπαρκτή και αντικατοπτρίζει την απόσταση του ιδιωτικού από το δημόσιο στον ελλαδικό χώρο, αποτέλεσμα όχι μόνο της εκπαίδευσης, αλλά και της οργάνωσης της δημόσιας σφαίρας στον τόπο αυτό.

Το τρίτο είναι να ενώσω τη φωνή μου με αυτό που είπε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κρεμαστινός για τον συνεδριακό τουρισμό. Νομίζω ότι χάνονται πόροι χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.

Τέταρτον, πάλι θα αναφερθώ σε μια φράση του κ. Κρεμαστινού που λέει «να δώσουμε εικόνα της Ελλάδας». Μόνο που για να την δώσουμε θα πρέπει πρώτα να τη βρούμε. Μου έρχεται στο μυαλό κάτι που είχε γράψει ο Αξελός τη δεκαετία του 50, αλλά νομίζω ότι σε αρκετά θέματα ισχύει ακόμα και σήμερα, ότι η σύγχρονη Ελλάδα ψάχνει ακόμα να βρει τον εαυτό της.

Σας ευχαριστώ.