ΔΣ Ηγουμενίτσας: Βουλευτικός καυγάς για το ΤΕΙ! (+video)

tei igoumenitsas

tei igoumenitsasΠαρουσία των βουλευτών του Νομού Βασίλη Γιόγιακα και Μάριου Κάτση, εκπρόσωποι κομμάτων, φοιτητών και ελάχιστων εκπροσώπων φορέων, γεγονός που στηλίτευσε στην αρχική του τοποθέτηση,  πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για την τύχη του τμήματος του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, μετά την ανακοίνωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  της αναστολής της ίδρυσης του Τμήματος Μετάφρασης – Διερμηνείας που είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πόλη.

Στη συνεδρίαση δεν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Γιόγιακας μίλησε για «αναστολή λειτουργίας το 2020-2021» κάτι που δεν ήταν διασφαλισμένο για το τμήμα αφού δεν έχει αποφασιστεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ενημέρωσε το σώμα ότι τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και οι τρεις αντιπρυτάνεις είναι αρνητικοί στη λειτουργία του τόσο για οικονομικούς, όσο και για επιστημονικούς λόγους.

Ο κ. Γιόγιακας έκανε επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση, στηλιτεύοντας το Νόμο Γαβρόγλου, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιόγιακα «έκλεισε» το μοναδικό τμήμα στην Ηγουμενίτσα, αφού δεν είχε εισακτέους ούτε στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος, αφήνοντας 400 και πλέον υπάρχοντες σπουδαστές στον αέρα!

Στον αντίποδα ο Μάριος Κάτσης, υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης Γαβρόγλου και επέρριψε τις ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας του νέου Τμήματος, ενώ δικαιολόγησε τη μη λειτουργία του Τμήματος από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά με επιχείρημα το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Οι δύο βουλευτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, σε μια κοινοβουλευτικού τύπου… αντιπαράθεση.  

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος αλλά και τη συνεδρίαση εκ νέου με παρουσία φορέων με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για τη διεκδίκηση της λειτουργίας του τμήματος, τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και του Υπουργείου Παιδείας.