ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ YOUTH IN ACTION ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ornithes

ornithesΈνα δύσκολο μα συνάμα όμορφο και δημιουργικό εγχείρημα υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρά την αφόρητη ζέστη που δυσκόλευε τους συμμετέχοντες. Αντίδοτο η άψογη οργάνωση, ο όμορφος χώρος του Κάμπινγκ και φυσικά η  θάλασσα.

Πρόκειται για το Πολυμερές Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχαν  Οργανισμοί  από:

Εσθονία-Λιθουανία,    Club of Initiative Different Angle          

Γαλλία,                         CSC des Fossés Jean                        

Σλοβακία,                     OZ Leonarda                                     

Ιταλία,                           Seyf  A.P.S.                                        

Ελλάδα,                        Horama Thesprotias.                         

Το θέμα της Ανταλλαγής: «Κίνηση, Χορός, Θέατρο, ως Πολιτιστική Κληρονομιά των Εθνών και της Ανθρωπότητας».

Το πρόγραμμα είχε δυο σκέλη:

Το πρώτο ήταν η συμμετοχή σε προπαρασκευαστική συνάντηση εκπροσώπων των συμμετεχόντων Οργανισμών, στην Ηγουμενίτσα από 18-20 Μαΐου. Εκεί ολοκληρώθηκαν όλες οι οργανωτικές και εκπαιδευτικές διαδικασίας και ομογενοποιήθηκαν οι τελικές ιδέες και παρατηρήσεις.

Ήδη η όλη πληροφόρηση διαχέονταν μέσω του FACEBOOK “HORAMA THESPROTIAS” & “MOVEMENT, DANS, THEATER US…”

 Μέσα από κει εκδηλώθηκε έγκαιρα και το ενδιαφέρον των Δικών μας συμμετεχόντων.

Το δεύτερο ήταν αυτή καθεαυτή η Πολυμερής συνάντηση από 7-15 Ιουλίου 2012, που υλοποιήθηκε, με χώρο διαμονής και εκπαίδευσης το ΚΑΜΠΙΝΓΚ “ΝΑΥΤΙΛΟΣ” στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας.

Ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων έφτασε τα πενήντα άτομα.

Όπως είχε ανακοινωθεί από τις αρχές της Άνοιξης το εκπαιδευτικό θέμα εξειδικεύτηκε και ήταν το φιλόδοξο εγχείρημα για μια συλλογική δράση των νέων από διαφορετικές χώρες. Το υλικό στάλθηκε στην Αγγλική και άρχισαν να το επεξεργάζονται οι Ομάδες από τον Απρίλιο, σε κάθε χώρα και φυσικά και  τα παιδιά της δικής μας ομάδας.

Η σύνδεση του Αριστοφάνη με το Σαίξπηρ έγινε με αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ. Επιπρόσθετα επεξεργάστηκαν και το skit από τη Σλοβακία, μια ηθογραφία με δικά τους έθιμα και στοιχεία από τη δική τους κουλτούρα.

Ο εκπαιδευτικός συντονισμός είχε ανατεθεί στη Χορογράφο Τατιάνα Λοβέρδου που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο χοροθέατρο, στην Ελλάδα και σε Χώρες του Εξωτερικού.

Το όλο αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η τελική παρουσίαση σε υπαίθριο χώρο του Κάμπινγκ εκστασίασε πραγματικά όλους εκείνους που βρέθηκαν μαζί μας την Παρασκευή 13 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα της ανταλλαγής αυτής είχε βέβαια και άλλες δραστηριότητες όπως η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Σαγιάδας. Στους χώρους αυτούς  είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην Πολιτισμική και Περιβαλλοντική μας κληρονομιά αλλά και να ενημερωθούν για τις Δράσεις προστασίας και ανάδειξης του και κυρίως για τα προβλήματα του οικοσυστήματος της περιοχής από τη μόλυνση του Καλαμά.

Με τις επισκέψεις σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα και Πλαταριά ήρθαν σε επαφή με την καθημερινή ζωή των συμπατριωτών αλλά και με τις ομορφιές και τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής για τον τουρισμό. Κάναμε δηλαδή μια συνολική προβολή της περιοχής που ενθουσίασε τους επισκέπτες μας.

 Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστάτησαν μέλη του Συλλόγου από το στάδιο υποβολής ως και το τέλος του προγράμματος με εθελοντική πάντα προσφορά όλων των υπηρεσιών τους.  

Στο στάδιο της προετοιμασίας καθοριστική ήταν η συμβολή των Νέων της περιοχής μας που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν στην προετοιμασία.

Πολλά μάλιστα από τα παιδιά, από παλαιότερες συμμετοχές σε αποστολές στο εξωτερικό, του προγράμματος αυτού, το έκαναν γνωρίζοντας ότι λόγω περιορισμένου αριθμού δε θα συμμετείχαν στο τελικό στάδιο στο κάμπινγκ. Αρκούσε η δυνατότητα συνδημιουργίας.

Στο στάδιο της υλοποίησης που έτυχε σε αυτές τις δύσκολες από πλευράς θερμοκρασιών συνθήκες, συγκινητική ήταν η προσπάθεια όλων. Μελών και φίλων του Συλλόγου καθώς και των γονέων των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ή που είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενα.

Αυτή η καθοριστική συμβολή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για το σύλλογο και θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης σε μελλοντικές Δράσεις.

Ακόμη συνεισφορά είχαν το Πρότυπο Ωδείο «ΛΑΜΠΡΗ» και οι Χρήστος & Νίκος Κολιούσης με τη δωρεάν παραχώρηση μουσικών οργάνων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες και την τελική παρουσίαση του πολιτιστικού δρώμενου.

Είμαστε ικανοποιημένοι που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πραγματοποιήσαμε αυτή τη διοργάνωση που ήταν και υποχρέωσή μας, καθώς αποτελούσε την τελευταία συνάντηση ενός ΚΥΚΛΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ YOUTH που ξεκίνησε το 2008 στη Γαλλία, ακολούθησαν συναντήσεις σε Λιθουανία και Σλοβακία, πέρυσι στην Γερμανία και φέτος έκλεισε εδώ.

Αυτά τα πέντε χρόνια συμμετείχαν περισσότερα από τριάντα παιδιά από την περιοχή μας στις αποστολές στο εξωτερικό, με τα πολύμορφα θετικά αποτελέσματα που αντιλαμβάνεται ο καθένας και η κάθε μία.

Οι δαπάνες του προγράμματος καλύφθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή φέραμε χρήματα στην περιοχή και δεν πήραμε ενίσχυση από κανέναν άλλον φορέα. Η μόνη συνεισφορά ήταν των μελών του συλλόγου και των γονέων κυρίως σε προσωπική εργασία  και σε προσφορές σε είδος, που όμως ήταν καθοριστικές.

Με την αποπληρωμή του προγράμματος θα δημοσιοποιήσουμε με τον πιο αναλυτικό τρόπο τον οικονομικό απολογισμό. Θα θέλαμε να γίνει θεσμός για όλες τις χρηματοδοτούμενες ή συγχρηματοδοτούμενες Δράσεις.

Το ΟΡΑΜΑ δεν έχει άλλους στόχους παρά μόνο να δημιουργεί και να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τα σύγχρονα προβλήματα των  Ευρωπαίων πολιτών  που είναι ζητήματα και κυρίως των Νέων σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τα σύγχρονα προβλήματα όπως αυτά της Κοινωνικής, Οικονομικής, Περιβαλλοντικής, Περιφερειακής, Πολιτιστικής Πολιτικής, τα προβλήματα της Νεολαίας, της Γυναίκας και των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων με ιδιαιτερότητες.

Εμείς εστιάζουμε, διερευνούμε και προτείνουμε για τους τρόπους που εφαρμόζονται σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο αυτές οι Πολιτικές.

Με αυτά σαν γενικές αρχές θα πορευτούμε, χωρίς εξαρτήσεις από πουθενά, ούτε οικονομικές υποχρεώσεις σε κανέναν, αφού το βασικότερο έξοδο αυτό της στέγασης το έχουμε εξασφαλίσει με δωρεάν παραχώρηση μελών.