Ακυρώθηκε δικαστικά η πράξη καταλογισμού της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας κατά των εργαζομένων

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας, κατόπιν της ανακοπής που άσκησαν εργαζόμενοι στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας κατά της πράξης καταλογισμού εναντίον τους, για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών κατ’ εφαρμογή του Ν. 4354/2015 (ενιαίο μισθολόγιο), στην οποία είχε προβεί η Δημοτική Επιχείρηση. 

Ειδικότερα το Δικαστήριο, εξετάζοντας μόνο έναν από τους λόγους ανακοπής, ακύρωσε την πράξη καταλογισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας κατά των εργαζομένων, κρίνοντας πως δεν υφίσταται Υπουργική Απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 123 του Ν. 4270/2014 που να ρυθμίζει την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από την εφαρμογή του Ν. 4354/2015 και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης δεν ακολούθησε νόμιμη διαδικασία καταλογισμού.

Σύμφωνα με δήλωση της Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, κ Αικατερίνης Μονάχου «Μετά τον καταλογισμό εναντίον μας μεγάλων ποσών και την αποστολή αυτών προς είσπραξη στην Αρμόδια φορολογική Αρχή, οι εργαζόμενοι βιώνουμε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης. Η ακύρωση της πράξης του καταλογισμού από το Δικαστήριο είναι μία δικαίωση για τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξ αρχής υποστηρίζαμε πως έχουν παραβιαστεί νόμιμα δικαιώματά μας και ότι ο καταλογισμός είναι παράνομος. Είναι μία μεγάλη νίκη των εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας και της Δικηγόρου μας Δήμητρας Κολιούση, η οποία έχει σταθεί, για πολλά χρόνια στο πλευρό του Σωματείου των Εργαζομένων και πίστεψε από την πρώτη στιγμή στα δίκαια αιτήματά μας αναλαμβάνοντας την δύσκολη υπόθεση, η οποία αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα.»

Η Δικηγόρος των εργαζομένων Δήμητρα Κολιούση δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η πράξη καταλογισμού εναντίον των εργαζομένων είναι πράξη ιδιαίτερης βαρύτητας, λόγω των συνεπειών που επιφέρει ο καταλογισμός στα έννομα συμφέροντα του εργαζομένου. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας καταλόγισε τόσο χωρίς να τηρήσει την νόμιμη διαδικασία, όσο και χωρίς να υπολογίσει σωστά τα ποσά που καταλόγισε στους εργαζόμενους. Είναι επιβεβλημένη η αποχή της Δημοτικής Επιχείρησης από την άσκηση ενδίκων μέσων και η αναμονή της έκδοσης Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα δώσει τις κατευθύνσεις για τον καταλογισμό ή μη. Η βιασύνη της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας και ο μη νόμιμος καταλογισμός έχει επιφέρει σημαντική βλάβη στους εργαζόμενους, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα»