Ανοίγουν τα σχολεία… Λείπουν τα βιβλία!

sxoleio

Με σημαντικές αλλαγές στα λύκεια, ξεκίνησε σήμερα μια ακόμα σχολική χρονιά.

Το πρώτο διάστημα της διδασκαλίας του νέου προγράμματος του “Λυκείου 2011” θα βγει με σημειώσεις μαθημάτων, που θα αναγκαστούν να κατεβάσουν οι μαθητές από το Διαδίκτυο, όπου είναι αναρτημένα τα βιβλία.

Ευτυχώς που η Α΄ Λυκείου είναι σύμφωνα με το “Νέο Λύκειο” μια τάξη προσανατολισμού και μόνο για τους μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να συνηθίσουν σε καινούργια διδασκαλία… με παλιά υλικά!

Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, φρόντισε εγκαίρως αυτή την φορά, να στείλει στα σχολεία τις πρώτες οδηγίες για το πώς θα διδάσκεται η Ερευνητική Εργασία (Project), που εισάγεται ως η μέγιστη καινοτομία στο “Νέο Λύκειο”.

Το Project θα είναι ενταγμένο στα προγράμματα σπουδών και των τριών τάξεων του λυκείου, και κατά την υλοποίησή του θα ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα. Αυτού του είδους η Εργασία (αντίστοιχη της πτυχιακής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση) θα βαθμολογείται από ειδική επιτροπή και θα βαρύνει και στην εισαγωγή του υποψηφίου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στην Θεσπρωτία

Ομαλά θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά για τους 2788 μαθητές που θα φοιτήσουν στα 23 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό μας. 450 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων είναι ήδη στις θέσεις τους, τονίζει ο προϊστάμενος της β’βάθμιας εκπαίδευσης κ. Ευ. Τζάννης, ο οποίος επισημαίνει ότι τα οι όποιες μικροελλέιψεις δημιουργηθούν θα αντιμετωπιστούν.

Όμως μόνο το 30% των απαιτούμενων βιβλίων… βρίσκονται στα σχολεία και τα φωτοτυπικά θα πάρουν… φωτιά!

Βιβλία (τουλάχιστον τα α’ τεύχη) έχει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση τουλάχιστον για τα βασικά μαθήματα της γλώσσας και των μαθηματικών. Για τα υπόλοιπα… φωτοτυπίες και… DVD!

Στο Νομό Θεσπρωτίας την τρέχουσα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 27 δημοτικά σχολεία με 2500 μαθητές και 43 νηπιαγωγεία με 700 μαθητές. 228 δάσκαλοι και 85 νηπιαγωγοί θα αναλάβουν την… εκπαίδευσή τους.

Πάντως ο προϊστάμενος της α’βάθμιας εκπαίδευσης κ. Νάτσης, εκφράζει και το παράπονό του: «30 χρόνια έχει να χτιστεί νηπιαγωγείο» ενώ… «η πρώτη υπηρεσία που συγχωνεύθηκε/καταργήθηκε στη χώρα ήταν το 1ο γραφείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσπρωτίας»!

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν

Πάντως με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Θεσπρωτίας, καταγγέλλουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και ανακοινώνουν κινητοποιήσεις:

 

«Το Δ.Σ του συλλόγου μας καταγγέλλει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που πιστή στην πολιτική της και στις εντολές της ΕΕ – ΔΝΤ και τρόικας ξεθεμελιώνει το δημόσιο σχολείο.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ουσιαστικά φέτος δεν πραγματοποιήθηκαν διορισμοί. Οι 133 εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν δεν έχουν αντίστοιχο προηγούμενο τα τελευταία 50 χρόνια. Κι αυτό όταν τα κενά ανέρχονται σε χιλιάδες. Μόνο οι συνταξιοδοτήσεις θα ξεπεράσουν στην πρωτοβάθμια τις 2.500. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας, ικανοποιημένο φαίνεται για τα παραπάνω, ανακοίνωσε μείωση και των προσλήψεων των αναπληρωτών κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας που μέχρι πέρυσι εργάζονταν, καταδικάζονται στην ανεργία.

Τα βιβλία, κατά δήλωση της Υπουργού, τώρα ξεκίνησαν και τυπώνονται, άρα θα φτάσουν στα σχολεία πολύ αργότερα από τις 12 του Σεπτέμβρη, άγνωστο πότε. Οι φωτοτυπίες και τα CD δεν αποτελούν λύση. Θεωρούμε ότι οι σύλλογοι διδασκόντων δεν θα πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία των φωτοτυπιών. Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η άμεση παράδοση όλων των βιβλίων καθώς και οποιαδήποτε προσωρινή λύση.

Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν φέτος (η α΄ φάση) στις 30 Αυγούστου, αντί για τα τέλη Ιούνη, όταν οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν υπηρεσία την 1η Σεπτέμβρη. Άγνωστο επίσης τι θα γίνει με χιλιάδες συναδέλφους που έχουν ζητήσει επανεξέταση των αιτήσεων απόσπασης.

Η χρηματοδότηση των σχολείων έχει ήδη περικοπεί τουλάχιστον κατά 50%. Ούτε δηλαδή τα ελάχιστα για θέματα καθαριότητας, θέρμανσης κ.λ.π. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών, όπως και όλων των υπολοίπων εργαζομένων, λεηλατούνται από τα συνεχή ληστρικά μέτρα της κυβέρνησης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτές είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Αυτές είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το δημόσιο σχολείο όπου φοιτούν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Πρόκειται για την εφαρμογή μιας ανάλγητης ταξικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή δεν αλλάζει με λόγια και ευχολόγια. Μόνο ανατρέπεται!

Αυτό είναι το καθήκον μας, το καθήκον όλων των εργαζομένων. Με τους αγώνες μας ν’ ανατρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Σχολείου, να βρεθούν επιτέλους στο επίκεντρο η ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας.

  • ΟΛΟΙ τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, μετά τον αγιασμό, ώρα 11:30 στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

          ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ να συμμετέχουν και οι σύλλογοι γονέων.

  • ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ που κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία στις 22 του Σεπτέμβρη.

Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, βιβλία για όλα τα παιδιά.»