Από το Βόρειο Ιόνιο οι έρευνες για τα πετρέλαια…

PLOIO_IONIOΜε κατεύθυνση το Βόρειο Ιόνιο, όπου θα ξεκινήσει αμέσως γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίων, κινείται το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρείας PetroleumGeo-Services.

Το σκάφος, το μεσημέρι της Κυριακής, έκανε στάση για ανεφοδιασμό στο παλιό λιμάνι της Πάτρας και εκεί το επισκέφθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος αλλά και ο πρώην Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ξεκίνησε όλο το σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Μανιάτης δήλωσαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία των ερευνών, ευλεπιστώντας πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει μία μεγάλη οικονομική ανάσα από τα κοιτάσματά της αφού έχουν εκτιμηθεί σε 160 δις ευρώ.

Οι έρευνες, που θα καλύψουν μια συνολική έκταση περίπου 220.000 χιλιομέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, θα διαρκέσουν τουλάχιστον 3 μήνες.

Πρόκειται για τις πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα και με κορυφαία τεχνολογία αιχμής (Geostreamer). Στο πλοίο θα παρευρίσκονται διαρκώς, δύο Έλληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το Δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η Νορβηγική PGS.

Η πρώτη αυτή φάση των ερευνών, αποτελεί το αρχικό στάδιο υλοποίησης της σύμβασης που υπεγράφη επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από τον Υπουργό ΠΕΚΑ – ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου – και τον εκπρόσωπο της PetroleumGeo-Services. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία (processing) και ερμηνεία (interpretation) των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013, προκειμένου να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων «οικοπέδων» εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.