Απ’ ευθείας ανάθεση από την ΟΛΗΓ ΑΕ σε συνεργάτη του Β. Γιόγιακα – Οι εξηγήσεις του βουλευτή

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδείχθηκε τις τελευταίες ώρες μια απ’ ευθείας ανάθεση από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας σε εταιρεία, στην οποία συμμετέχει ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου στενός συνεργάτης του κυβερνητικού βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας thespro.gr, o διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή στην Αθήνα, παραιτήθηκε, μόλις ξεκίνησε η δημοσιογραφική έρευνα του δημοσιογράφου και εκδότη Βαγγέλη Αναστασίου, για μία απευθείας ανάθεση που έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΗΓ ΑΕ, σε εταιρεία στην οποία όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ο συνεργάτης του βουλευτή, μετέχει ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου με θητεία που ξεκίνησε στις 10/09/2021 και λήγει στις 10/09/2024.

Συγκεκριμένα, στις 8 Νοεμβρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ ΑΕ, Αθανάσιος Πορφύρης προχώρησε στην ανάθεση της υπηρεσίας προετοιμασίας της παρουσίασης ομιλίας (συγγραφή κειμένου και προετοιμασία παρουσίασης σε Power Point) του Διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ σε συναντήσεις φορέων, με θέμα τις «πράσινες δράσεις», στην εταιρεία PUBLICIS CONSULTANTS ATHENS, που έχει έδρα την Αθήνα. Το ποσό της ανάθεσης είναι 2.400 ευρώ πλέον του ΦΠΑ. 

Το ποσό μπορεί να θεωρείται μικρό, όμως αφορούσε μόνο στην συγγραφή μιας ομιλίας και το power point που θα την συνόδευε, ώστε στη συνέχεια να την εκφωνήσει σε κάποια (άγνωστο πού και πότε) δημόσια ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Και προφανώς το θέμα θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο αν στην εταιρεία στην οποία έγινε η ανάθεση δεν μετείχε ως μέλος του διοικητικού της Συμβουλίου, ο συνεργάτης του Βασίλη Γιόγιακα στο πολιτικό του γραφείο στην Αθήνα. Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να προκαλέσει σχόλια και συνειρμούς…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει το thespro.gr, o Βασίλης Γιόγιακας ρωτήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας για την συγκεκριμένη ανάθεση και δήλωσε πλήρη άγνοια. Μέσα στα επόμενα λεπτά όμως, παραίτησε τηλεφωνικά τον Διευθυντή του γραφείου του, κίνηση που δείχνει πανικό αλλά και προσπάθεια να μην χρεωθεί ο ίδιος την ανάθεση που έγινε.

Μάλιστα, ο κ. Γιόγιακας, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και την αναπαραγωγή του από το documento, έδωσε στη δημοσιότητα, μια ανακοίνωση που δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα πραγματικά απαντά:

Απάντηση Β. Γιόγιακα σε δημοσίευμα τοπικού Μέσου: «καμία σχέση με όσα υπονοούνται»

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με δημοσίευμα του τοπικού Τύπου σχετικά με υπόθεση απ’ ευθείας ανάθεσης του ΟΛΗΓ:   

«Όσοι με ξέρουν, καταλαβαίνουν ότι ποτέ δεν είχα ούτε θα έχω σχέση με όσα υπονοούνται στο δημοσίευμα τοπικού Μέσου.

Οι σχέσεις μου ήταν και είναι καθαρές.

Επειδή δεν θέλω να μείνει στον αέρα ακόμα και η πιο ασήμαντη, και η πιο κακόβουλη καταγγελία, επιχείρησα αμέσως να διερευνήσω τη σχέση του συνεργάτη μου με τα όσα γράφονται, ο οποίος είχε την ευθιξία να θέσει στη διάθεσή μου την παραίτησή του, εξηγώντας μου τις ενέργειές του για τις οποίες ωστόσο δεν ήμουν ενήμερος.

Πέραν αυτού δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε κάτι άλλο».

Με την απάντησή του αυτή ο κ. Γιόγιακας αφ’ ενός επιβεβαιώνει την εμπλοκή του συνεργάτη του, αφ’ ετέρου επιβεβαιώνει και την παραίτηση του.

Δεν εξηγεί όμως ποιές ήταν οι ενέργειες του συνεργάτη του για τις οποίες δεν ήταν ενήμερος και οι οποίες τον οδήγησαν να κάνει δεκτή την παραίτηση του. Χαρακτηρίζει ασήμαντη και κακόβουλη την καταγγελία, την ίδια στιγμή όμως κάνει δεκτή την παραίτηση του συνεργάτη του…

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον παραιτηθέντα συνεργάτη του βουλευτή, ο οποίος δήλωσε άγνοια για τη συμμετοχή του στο ΔΣ της εταιρείας και ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία του βρέθηκαν στη διάθεση της – η οποία τα χρησιμοποίησε για να τον βάλει στο Διοικητικό της Συμβούλιο, επειδή παλαιότερα διατηρούσε συμβατική σχέση μαζί της. Τόνισε ότι θα κινηθεί νομικά και επανέλαβε ότι ο κ. Γιόγιακας δεν είχε καμία γνώση του γεγονότος ότι ο ίδιος στα πλαίσια μιας “φιλικής εξυπηρέτησης”, συνένστησε στην ΟΛΗΓ ΑΕ τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Πάντως, το μεσημέρι της Παρασκευής (11/11/2022 και ώρα 14:36:32), αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ πρόσκληση της PUBLICIS CONSULTANTS ATHENS, Α.Ε, η οποία με φερόμενη ημερομηνία την 05/09/2022 καλεί σε ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της στις 02/12/2022, με θέμα μεταξύ άλλων την ανάκληση του διοικητικού της συμβουλίου και την εκλογή νέων μελών αυτού…