Αφιέρωμα στον Σπύρο Μουσελίμη και το έργο του

Διήμερο συμπόσιο με αφιέρωμα στον Σπύρο Μουσελίμη και το πλούσιο έργο του στην ιστορική κληρονομιά της Ηπείρου διοργανώνει το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας (Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ) την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίσι» στην Παραμυθιά.

Παράλληλα, έως τις 16 Οκτωβρίου θα λειτουργεί έκθεση ιστορικού και αρχειακού υλικού.
Το Συμπόσιο θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα της Κυριακής με χαιρετισμούς και μια εισαγωγική παρουσίαση από τον αντιπρόεδρο του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ, νομικό Άλκη Φάτσιο, για να συνεχιστεί με το εξής πρόγραμμα:
17:40-18:00 Παναγιώτης Τσαμάτος, ομότιμος καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Οι άνθρωποι, η εποχή και η Θεσπρωτία, μέσα από το λογοτεχνικό έργο του Σπύρου Μουσελίμη».
18:00-18:20 Σπύρος Εργολάβος, φιλόλογος-συγγραφέας: «Ο Σπύρος Μουσελίμης ως ιστορικός και αρχαιολόγος».
18:20-18:40 Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ο Σπύρος Μουσελίμης, το Πόποβο και η Λάκκα του Μπότσαρη».
18:40-19:00 Μαρίνα Μπέση, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου: «Ο πολύπλευρος και πολυσήμαντος ρόλος του δασκάλου Σπύρου Μουσελίμη».
19:00-19:20 Καθηγητές-Μαθητές/ιες Γυμνασίου/Λυκείου/ΕΠΑΛ Παραμυθιάς.
Το Συμπόσιο θα συνεχιστεί το απόγευμα της Δευτέρας με το εξής πρόγραμμα:
17:00-17:20 Ιωάννης Χουλιαράς, προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας – Μαρία Νούση, πτυχιούχος της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Βρυξελλών και μεταδιδακτορική ερευνήτρια: «Παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα και βυζαντινοί ναοί της Θεσπρωτίας με τη ματιά του Σπύρου Μουσελίμη».
17:20-17:40 Παντελής Κυπριανός, καθηγητής, Ιστορίας της Εκπαίδευσης και των πολιτικών ιδεών, Τμήμα Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Πάτρας: «Τοπική ιστορία, καθημερινότητα και μνήμη».
17:40-18:00 Μπάμπης Νούτσος, πρώην καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Ο Σπύρος Μουσελίμης ως τοπικός διανοούμενος».
18:00-18:20 Μιχάλης Πασιάκος, πρόεδρος Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ.: «Ο αντιστασιακός Σπύρος Μουσελίμης».
18:20-18:40 Γιάννης Ζαρκάδης, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πάτρας: «Σπύρος Μουσελίμης, ο απάνω και ο κάτω κόσμος του».
18:40-19:00 Αλέκος Μουσελίμης, φιλόλογος: «Σπύρος Μουσελίμης, μια πολυσχιδής δημιουργική προσωπικότητα, ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας αλάρωτος άνθρωπος».
Συνδιοργανωτές του Συμποσίου είναι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, οι Δήμοι Φιλιατών, Σουλίου και Ηγουμενίτσας, καθώς και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.