ΒδΈλλα πάνω σου

logo-vdella

(γράφει ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου)

Η Ευρώπη των αγορών και η Ελλάδα των ενοχών….

 

Ο αμαρτωλός και ένοχος «Καποδίστριας»

Ένοχες άξιες

Το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης – Να τηρηθούν τα συμφωνημένα

Κάμπινγκ Δρεπάνου – άλλη μια χαμένη χρονιά…

 Η Τρίτη Έκθεση της Ερασιτεχνικής Ζωγραφικής Ομάδας Ηγουμενίτσας

Οι παραστάσεις του θεατρικού εργαστηρίου Αρλεκίνος

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου Πολιτισμού και Αυτοδιαχείρισης Καρτερίου «ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΡΤΕΡΕΣΑ»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Αμφιθέατρο Καρτερίου

Η Ευρώπη των αγορών και η Ελλάδα των ενοχών….

Ο αμαρτωλός και ένοχος «Καποδίστριας»

«Μπάρμπα Γιάννη, μπάρμπα Γιάννη  δεν μας τα λέγες καλά»  λέει το τραγούδι και φαίνεται πως ο «Καποδίστριας» άφησε πίσω του ανοιχτές πληγές για ενεργούς και μη πολιτικούς….

Ταμειακά ελλείμματα….πολιτική αναστάτωση….στο νέο δήμο Ηγουμενίτσας αλλά και στους υπόλοιπους καλλικρατικούς δήμους δείχνουν πως η τοπική αυτοδιοίκηση είχε το δικό της μέρισμα και συμβολή στην οικονομική κατάσταση της χώρας….

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας…δολοφονήθηκε επειδή ήθελε να δώσει μορφή και ουσία στην διοίκηση της χώρας….η πρώτη διοικητική μεταρρύθμιση που πήρε το όνομα του, μάλλον δολοφόνησε την έννοια της διαφάνειας και της πολιτικής εντιμότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση…είναι και αυτό μάλλον ένα από τα παιχνίδια της ιστορίας ή καλύτερα είναι και αυτό ένα από τα ιστορικά μας παράλογα….και ως χώρα διαθέτουμε μπόλικα….

Πολλά από αυτά που σήμερα διαπιστώνονται σε πορίσματα και ελέγχους έμοιαζαν γνωστά….κανείς όμως δεν προσπάθησε να ανακόψει αυτόν τον κατήφορο… ούτε εμείς οι «ξερόλες» δημοσιογράφοι που είμαστε συναίτιοι της ανοχής…κανείς δεν θέλησε καλώς ή κακώς να ξεπεράσει κάποια όρια…ίσως αυτό να μην ήταν κιόλας δυνατόν να μην υπήρχε η απαιτούμενη ενέργεια, δύναμη και το κουράγιο γι’ αυτό…ίσως γιατί κάθε πράγμα έχει το χρόνο, την ιστορική του στιγμή και την ώρα του όπως πολύ εύστοχα λέει ο λαός…..

Ένοχες άξιες

Και το ζητούμενο πάλι είναι ποιες αξίες πρέσβευαν οι αυτοδιοικητικοί μας ταγοί και ποιες εμείς οι πολίτες….Αν τελικά όλοι αγωνιζόμασταν για το ίδιο ή για εντελώς αντίθετα πράγματα….Ας γνωρίζουμε ότι έπραξαν και διαπράττουν οι πολιτικοί μας επιτελούν μεν τη δική μας ψήφο και δική μας ανοχή….

Άρα οι αξίες όποιες και να ήταν αυτές έχουν και το δικό μας μέρισμα ανοχής χωρίς το τελευταίο να εξιλεώνει τους πολιτικούς και τις «παραλείψεις» ή εφόσον αποδειχτούν στη δικαιοσύνη αυθαιρεσίες τους…

Πάντως γενικότερα υπάρχει αυτή η αίσθηση σε όλους πως έχει έρθει η ώρα του ταμείου για μικρούς και μεγάλους….

Το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης – Να τηρηθούν τα συμφωνημένα

 

Επιτέλους μπορούμε να πούμε η πόλη της Ηγουμενίτσας απέκτησε θαλάσσιο μέτωπο και μοιάζει με πραγματική παραλιακή πόλη. Και αυτό γιατί στην δύσμοιρη τούτη πολιτεία τόσο ο δήμος όσο και οι επαγγελματίες είχαν στρέψει την πλάτη τους προς τη θάλασσα και σε ότι διευκόλυνε τη θέα προς αυτήν. Αυτό άλλαξε με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο πάρκο απέναντι από τα Πλατάνια….Ομπρελίτσες τραπεζάκια έξω, καλή παρέα και θαλασσινή αύρα και δροσιά είναι ότι πρέπει για τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού….τόσο για τους ντόπιους όσους και για τους ξένους επισκέπτες που μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τη βόλτα, τον καφέ ή και το ποτό ακόμα στην παραλιακή πλευρά της πόλης…..

Μοιάζει σα να επιστρέφει ένα κομμάτι από την χαμένη ταυτότητα της πόλης….

Ωστόσο κάποιοι επαγγελματίες δεν μπορούν να κρύψουν την απληστία τους…και άρχισαν ήδη να παραβιάζουν την συμφωνία επαγγελματιών δήμου…που ακούει στο εξής απλό: Τραπεζάκια έξω, ομπρελίτσες σε έκταση 80 τ.μ….κι’ όμως εμφανίστηκαν μπάρες διπλάσια κατάληψη χώρου και σκαμπό….ο δήμος οφείλει τώρα που είναι αρχή να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού και να μην ανεχτεί καμία αυθαιρεσία….

Κάμπινγκ Δρεπάνου – άλλη μια χαμένη χρονιά…

 

Η Τρίτη Έκθεση της Ερασιτεχνικής Ζωγραφικής Ομάδας Ηγουμενίτσας

 

Δεν υπάρχει ομορφότερο θέαμα από αυτό της δημιουργίας αλλά και την εξελικτική πορεία των δημιουργών. Ειδικά στη φτωχή από πολιτιστικές δράσεις Ηγουμενίτσα. Ωστόσο διαπιστώνομαι ότι υπάρχει ταλέντο, διάθεση και δυναμική στους ερασιτέχνες ζωγράφους της πόλης που παρουσιάζουν μια άξια προσοχής και λόγου έκθεση…..Πλούτος έργων….έκφρασης και δημιουργίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά….Όλα αυτά στο Πάνθεον Ηγουμενίτσας στην Τρίτη Έκθεση της Ερασιτεχνικής Ζωγραφικής Ομάδας Ηγουμενίτσας…..που στέλνει το πιο αισιόδοξο μήνυμα…ότι αν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε το πολιτιστικό προφίλ αυτής της πόλης….Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές…..

Οι παραστάσεις του θεατρικού εργαστηρίου Αρλεκίνος

 

Φαίνεται πως ο πολιτισμός σε αυτή την πόλη μπορεί να αποκτήσει ρίζες και να δώσει ποικίλα δείγματα δημιουργίας…..

Όπως το θεατρικό εργαστήρι του ΑΡΛΕΚΙΝΟΥ που στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του παρουσιάζει αξιόλογη δουλειά και καλλιεργεί θεατρικά ταλέντα που εκπλήσσουν με τον δικό τους εκφραστικό πλούτο στο σανίδι…..

Όπως η φετινή θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού της Σταχτοπούτας….αλλά και η παρουσίαση σκηνών από τα πιο γνωστά έργα του Σαιξπηρ….

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά για αυτή την ανάσα πολιτισμού που χαρίζουν στην πόλη της Ηγουμενίτσας….

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου Πολιτισμού και Αυτοδιαχείρισης Καρτερίου «ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΡΤΕΡΕΣΑ»

24-7-2011: Αντάμωμα Καρτεριωτών στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Καρτερίου. Μια βραδιά με δημοτική μουσική και λαϊκό πρόγραμμα. Καλούμε όλους τους φίλους μας για βραδιά πλούσια σε κέφι και συγκινήσεις…

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Αμφιθέατρο Καρτερίου

 

03-08-2011 και ώρα 21.30: Πλούτος του Αριστοφάνη από την παιδική θεατρική ομάδα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Γραικοχωρίου

08-08-2011 και ώρα 21.30: Η Σταχτοπούτα και αποσπάσματα από τα πιο γνωστά έργα του Σαιξπηρ από τα τμήματα του θεατρικού εργαστηρίου «ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ»

10-8-2011 και ώρα 21.30: Ανtvίωση από τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιατών

Προμηθεύς Λυόμενος από την θεατρική ομάδα Ηγουμενίτσας, ημερομηνία και ώρα θα ανακοινωθούν

17-8-2011 και ώρα 21.30: Ευτυχώς που ξέχασα να μεγαλώσω από τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα ΟΥΤΟΠΙΑ του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολιτισμού και Αυτοδιαχείρισης Καρτερίου «ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΡΤΕΡΕΣΑ»