Ενημέρωση για τους υδρογονάνθρακες ζητά ο κάμπος

Τη διενέργεια ενημερωτικής ημερίδας και στο Δήμο Φιλιατών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή ζητούν με αίτημα που υπέβαλλαν στο Δήμο Φιλιατών φορείς και κάτοικοι των χωριών κάτω Καλάμα (Σαγιάδα, Ασπροκκλήσι, Σμέρτο, Ράγιο και Κεστρίνη).

Με την επιστολή τους οι φορείς του Κάμπου ζητούν «να πληροφορηθούν επίσημα τι θα γίνει στον Κάμπο» και καλούν το Δήμο Φιλιατών να προσκαλέσει, όπως έγινε και στους Δήμους Σουλίου και Ηγουμενίτσας το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Βεροιόπουλο, τον εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας και τον εκπρόσωπο της εταιρείας Energean Oil & Gas.

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι θα εκπροσωπηθούν και οι ίδιοι με άλλους επιστήμονες.

Στην επιστολή που υπογράφουν, οι Πρόεδροι των ΤΚ Σμέρτου, Ραγίου, Ασπροκκλησίου, Κεστρίνης, οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Σαγιάδας – Ασπροκλησσίου – Σμέρτου και Ραγίου Κεστρίνης, του Αλιευτικού Συλλόγου Σαγιάδας, του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγιάδας, σημειώνουν πως η ενημέρωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ένα από τα χωρία του κάμπου ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των αγροτών. 

Ταυτόχρονα θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία ζητούν απαντήσεις:

·         Από πού ακριβώς σχεδιάζουν να περάσουν;

·         Θα γίνουν έρευνες μέσα σε χωράφια;

·         Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις καλλιέργειας από τη διέλευση των μηγανημάτων;

·         Ποιές είναι οι επιπτώσεις από τις εκρήξεις στις καλλιέργειες;

·         Στην περίπτωση που βρουν κάτι, τι σχεδιάζουν για τον κάμπο;

·         Από πού θα περάσουν τελικά τους αγωγούς και ποιο θα είναι το λιμάνι;

Τέλος, παρακαλούν οι μελετητές να παρουσιάσουν χάρτες μεγάλης ακρόβειας και όχι γενικούς όπως αυτοί που παρουσιάστηκαν σε άλλες ημερίδες.

Όπως είναι γνωστό στο Δήμο Φιλιατών δεν πραγματοποιήθηκε ημερίδα, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για τη διέλευση σε δημοτικές εκτάσεις για τις έρευνες.