Η τοποθέτηση της Δήμητρας Γούλα στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής

energos-politis-300x250

energos-politis-300x250Διανύουμε τον τελευταίο χρόνο άσκησης της διοίκησης από τη δημοτική αρχή. Αυτός είναι ο τελευταίος ετήσιος απολογισμός πριν τις εκλογές και ως εκ τούτου απολογισμός της θητείας σας.

Όσον αφορά τον τομέα των Τεχνικών Υπηρεσιών είναι γεγονός ότι η Τεχνική  υπηρεσία εργάστηκε εντατικά όλο αυτό το διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση με απτά αποτελέσματα όσον αφορά την ωριμότητα των μελετών και επομένως και την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων από ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Έργα δημοπρατούνται, κατασκευάζονται αλλά και προτάσεις προετοιμάζονται και υποβάλλονται με μία αδιάλειπτη ροή. Όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι δεν υπήρχε από την πλευρά σας το όραμα για μεγαλύτερης κλίμακας έργα που θα αφήσουν ένα αποτύπωμα στον Δήμο για την θητεία 2014-2019. Δυστυχώς, δείξατε μια πρωτοφανή ανικανότητα στην διαχείριση της καθημερινότητας. Φέτος για πρώτη φορά δεν παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, φέτος για πρώτη φορά καθαρίστηκαν μετά από χρόνια ρέματα αλλά το θετικό αυτό πρόσημο ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Περιφέρεια στην οποία πέρασε η διαχείριση των της εποπτείας και αστυνόμευσης. Τα χρόνια που προηγήθηκαν δυστυχώς φάνηκε ανίκανοι να διαχειριστείτε τον όγκο του νερού που εισέρρεε καθώς τα ρέματα ουδέποτε καθαρίστηκαν και συνεπώς  ο όγκος των φερτών αυξάνονταν στην πάροδο του χρόνου.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θα ήθελα να θίξω είναι η επιπόλαια αντιμετώπιση σας στο ζήτημα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για το οποίο διαφωνώ εντελώς για τον επιδερμικό χειρισμό του. Αλλά ακόμη και στις περιοχές για τις οποίες το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγησή σας είχε διαφοροποιηθεί όπως η τουριστική περιοχή των Συβότων οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις γίνονται σύμφωνα με δική μου πληροφόρηση χωρίς κανένα περιορισμό.

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών» το χερσαίο τμήμα είναι ένα ζήτημα το οποίο προεκλογικά πιθανόν να μην θέλετε να ανοίξετε όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα πρέπει οι Τοπικές Κοινωνίες και το Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερωθούν με δεδομένο ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι σε διαβούλευση έως τέλος Μαρτίου προκειμένου να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι Δημότες απαιτούσαν από τον Δήμαρχο να υλοποιήσει τις κρίσιμες εκείνες αλλαγές με στόχο την επίλυση όλων των ζητημάτων και θεμάτων που παραμένουν, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου. Και αναφέρομαι στον πολεοδομικό σχεδιασμό όπου καμία μελέτη δεν εγκρίθηκε και όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά: η τροποποίηση του ΓΠΣ της Ηγουμενίτσας ενώ εστάλει προς έγκριση δεν εγκρίθηκε ποτέ με αποτέλεσμα, η 6η και η 5η Π.Ε., και τα σχέδια Καστρίου, Μαυρουδίου να τελούν υπό ομηρεία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΣΧΟΟΑΠ Συβότων, Πέρδικας, και Μαργαριτίου. Άλλη μια χαμένη πενταετία για τους κλάδους που κινούνται γύρω από την οικοδομή και την περιοχή γενικότερα.

Ο Δήμος συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και μάλιστα βραβεύτηκε και έλαβε τιμητική διάκριση για το ΣΒΑΚ και αυτό αδιαμφισβήτητα λογίζεται με θετικό πρόσημο αφού ο Δήμος μας έγινε γνωστός σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Όμως κε Δήμαρχε, οι προτάσεις του κάθε σχεδίου και δεν θα αναλωθώ περισσότερο σε αυτό αφού έχω στο παρελθόν κάνει κριτική πολλές φορές κρίνονται στην πράξη όταν εφαρμόζονται και όχι επί χάρτου.

Ως Δημοτική αρχή, θεωρώ ότι ως ένα βαθμό λειτουργήσατε πολύ καλά με αποπληρωμή των χρεών που βάρυναν τον Δήμο από παρελθόντα έτη και πιστεύω ότι η κα Δηλαβέρη εργάστηκε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως αποχώρησαν ένας- ένας οι εκμισθωτές της Δημοτικής Περιουσίας, και καλά έκαναν, αφού για ορισμένους οι οφειλές ήταν υπέρογκες. Η επόμενη μέρα όμως πρέπει να μας βρει έτοιμους ούτως ώστε τα Δημοτικά Καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά και να διασφαλιστούν τα έσοδα για τον Δήμο. Η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας δεν έγινε ποτέ, παρόλο που κι εγώ και ο Δώρης πολλές φορές σας το ζητήσαμε. Και στο σημείο αυτό πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για την διαχείρισή της δημοτικής περιουσίας.

Στον τομέα του αθλητισμού καθιερώθηκαν δύο εκδηλώσεις που αναφέρατε ο Παράκτιος Δρόμος Ηγουμενίτσας και το IL Porto Triathlon που είναι πολύ σημαντικές λόγω της απήχησης που έχουν.

Όσον αφορά την ΔΕΥΑ. Βγάλατε την αντιπολίτευση από την ΔΕΥΑ. Αυτό έγινε στην δική σας θητεία. Δεν θέλατε να κρίνονται ούτε οι ενέργειες ούτε οι αποφάσεις σας. Εάν θέλατε διαφάνεια στη διαχείριση θα έπρεπε σε όλες τις δομές και επιχειρήσεις  του Δήμου να είχατε και άτομα της αντιπολίτευσης. Αυξήσατε το κόστος χρήσης του νερού από ύδρευση σε βάρος των πολιτών με τετράμηνους λογαριασμούς που καθιερώσατε, και ενώ εμείς τα λέγαμε εσείς μας διαψεύδατε  και αυξήσατε και την δυσκολία των καταναλωτών να  ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό εσείς το ονομάζετε κοινωνική πολιτική; Θέλουμε το νερό που πληρώνουμε με το αζημίωτο να μην  χύνεται χωρίς να υπάρχει αντιμετώπιση των βλαβών ή σειρά λανθασμένων ενεργειών με δεξαμενές που υπερχειλίζουν.

 

Αλλά παρά το ενδιαφέρον που εκδηλώνετε για την χερσαία ζώνη δεν βλέπω κι εκεί  οι ενέργειές σας  να έχουν αποτελέσματα.

Εγκρίναμε πολλές Κανονιστικές Αποφάσεις οι οποίες είναι πράγματι εξαιρετικές, κι άμα; Μήπως τις εφαρμόζουμε; Θέλουμε να δοθεί μια λύση με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και όλες αυτές τις κατασκευές που αναπτύχθηκαν στον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας  και να βελτιώσουμε την αισθητική των κοινόχρηστων χώρων. Θέλουμε να δώσουμε χρώμα και ζωή στην πλατεία Δημαρχείου.

Στον απολογισμό σας έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα έργα για τα σχολικά κτίρια. Από τον κο Λιάκο σας παραχωρήθηκε ένα κτίριο γι’ αυτό τον σκοπό. Ο χρόνος εκπνέει και οι δέουσες ενέργειες δεν γίνονται.

Οι ίδιες λακκούβες που υπήρχαν από όταν αναλάβατε εξακολουθούν και υπάρχουν. Η ίδια κατάσταση και  με τα πεζοδρόμια και τις λάμπες.

Ως Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να είχατε ως αιχμή του δόρατος της πολιτικής σας την τουριστική ανάπτυξη ωστόσο, επιδοθήκατε και επιδίδεστε σε αποσπασματικές ενέργειες.

Πράγματι η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει μία παρατεταμένη οικονομική κρίση, ωστόσο, αυτό ως γεγονός, δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την δική μας ανεπάρκεια, στην αποτελεσματική βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Η όλη απολογιστική σας βασίζεται σε μια διαχείριση προβλημάτων με ελάχιστα ψήγματα πολιτικής βούλησης και αποφάσεων, γεγονός που προβληματίζει περισσότερο όσους παρακολουθούν επιτυχίες άλλων Δήμων.

Κι επειδή για εμάς, απολογισμός χωρίς αυτοκριτική, δε νοείται επιτρέψτε μου να πω τα εξής:Για μένα ο Δήμος ήταν και είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά και δοκιμή και δοκιμασία σε ένα δυναμικό περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται. Κι εδώ θα πρέπει να μου συγχωρήσετε την απειρία και όχι την άγνοια. Δυστυχώς το  Δ.Σ. δεν είχε καθοριστικό ρόλο αλλά επικυρωτικό ρόλο. Οι δημότες της Ηγουμενίτσας απουσιάζουν από την εκδήλωση αυτή και ο λόγος είναι προφανής:  ο απολογισμός είναι μια τυπική διαδικασία εσωτερικής ενημέρωσης  και όχι ουσιαστική επαφή με τους πολίτες και πραγματική λογοδοσία στο κοινό για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα.

Εμείς δεν  σας αμφισβητήσαμε έτσι για να το κάνουμε. Δεν υποταχθήκαμε στη μιζέρια, αλλά εξακολουθούμε και ελπίζουμε ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Νιώθουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε, δίχως εκπτώσεις και υποχωρήσεις: υπερασπιζόμενοι την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην πόλη, με αδιαπραγμάτευτη όμως προσήλωση στη νομιμότητα. Θεωρώ ότι η πορεία μας μέχρι σήμερα υπηρετεί με συνέπεια όλα όσα θέσαμε σαν αρχικό στόχο. Όπου συμμετέχουμε, πέραν του ελέγχου και της κριτικής, προσπαθούμε να συμβάλουμε με θετικές προτάσεις, να αναδεικνύουμε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά των συμπολιτών μας, να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της ισότιμής αντιμετώπισης των συνδημοτών μας.  Ο απολογισμός όμως της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων μας θα κριθεί από τους δημότες στις εκλογές του Μαϊου του 2019.

Δήμαρχε, θεωρώ ότι ο δήμος χρειάζεται προτάσεις και πολιτικές που να χαρακτηρίζονται από μια άλλη αναπτυξιακή και διαχειριστική κουλτούρα ικανή στο να προκαλέσει αυτές τις θετικές πραγματικές προσδοκίες που χρειάζεται ο τόπος.Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης. Υπάρχουν οι τρόποι για τη δημιουργία μεγάλων αναπτυξιακών ευκαιριών. Οι λύσεις θα έρθουν μόνο από τη δημιουργία υπεραξίας μέσω μεγάλων καινοτόμων αναπτυξιακών έργων, που θα δημιουργήσουν αγαθά και υπηρεσίες για τους πολίτες.