Η Τράπεζα της Ελλάδος κούρεψε τα αποθεματικά των Επιμελητηρίων

Διαμαρτυρία για την απαράδεκτη διαχείριση των αποθεματικών των Επιμελητηρίων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Το νταβατζηλίκι της ελληνικής πολιτείας σε όλο της το μεγαλείο. Η Τράπεζα της Ελλάδος μετέτρεψε χωρίς να ενημερώσει τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων της χώρας τα αποθεματικά τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα τα ενέταξε στο «κούρεμα» με αποτέλεσμα να χάσουν το 60% της αξίας τους. Ας σημειωθεί πως δεν πρόκειται για χρήματα από επιδοτήσεις ή χορηγήσεις της πολιτείας αλλά για τα χρήματα που όλα αυτά τα χρόνια συσσωρεύτηκαν από τις συνδρομές των μελών τους.

Το παραπάνω προκύπτει από δελτίο τύπου που εξέδωσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας το οποίο έχει ως εξής:

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει τα μέλη του ότι, η ενέργεια της Τράπεζας της Ελλάδος να «επενδύσει» τα αποθεματικά των Επιμελητηρίων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς καν να ενημερώσει τις Διοικήσεις τους και μάλιστα να τα εντάξει στο «κούρεμα» με αποτέλεσμα να μειωθούν πάνω από 60%, αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια που ζημιώνει ανεπανόρθωτα τους φορείς και κατ’ επέκταση τα μέλη τους.

Το ζήτημα προέκυψε μετά από ερώτημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας προς την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τα αποθεματικά των Επιμελητηρίων της χώρας.

Επισημαίνεται τα Επιμελητήρια δεν επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλαμβάνουν δράσεις Δημόσιας Διοίκησης όπως ΥΜΣ-ΓΕΜΗ, τα αποθεματικά τους είναι χρήματα ιδιωτών μελών μας, που προέρχονται από τις συνδρομές τους, συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με θυσία των μελών και χρηστή Διοίκηση του Επιμελητηρίου, δεν κατασπαταλήθηκαν γιατί προορίζονται για συγκεκριμένους στόχους όπως ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου, συμμετοχή σε αναπτυξιακά διακρατικά προγράμματα για την τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας, υποστήριξη του θεσμού και της επιχειρηματικής κοινότητας σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί, και όχι για την ύπαρξη και μόνο αποθεματικών και διαθεσίμων.

Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται η ΤτΕ να τα εντάξει χωρίς ειδοποίηση και ενημέρωση όλα αυτά τα χρόνια σε οποιαδήποτε μορφή επένδυσης, βάσιμα πιθανολογούμενης ως ζημιογόνος, στην προκειμένη περίπτωση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία μάλιστα και «κούρεψε».!!!

Καταγγέλλουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης των επιμελητηριακών διαθεσίμων και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα του φορέα μας.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτία, δια του Προέδρου του, θα προβεί σε συντονισμένες ενέργειες με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της χώρας για την αποστολή εξώδικης δήλωση προς την ΤτΕ, ζητώντας λογοδοσία και αποκατάσταση της τυχόν προκληθείσας ζημίας, ώστε να διασφαλισθούν τα αποθεματικά και τα δικαιώματά μας

.