ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Πριν μερικές ημέρες, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε το «νέο ΕΣΥ», με συνενώσεις-καταργήσεις νοσοκομείων και κλινικών, με μειώσεις των κλινών.

Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε η συγχώνευση του Νοσοκομείου Φιλιατών με το Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων.

Η απόφαση αυτή οδηγεί στην υποβάθμιση και σταδιακά κατάργηση του μοναδικού Νοσοκομείου της Θεσπρωτίας.

Τα μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση, το διάστημα αυτό, στην υγεία – πρόνοια, υπηρετούν τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα που θα τα χαρίσει στους κεφαλαιοκράτες και τους εφοπλιστές για να γίνουν πιο «ανταγωνιστικοί» όπως λένε, για να «χοντρύνουν» δηλαδή «τα πορτοφόλια» τους.

Δεν τα παίρνει γιατί θέλει να ικανοποιήσει τις δικές μας ανάγκες.

Το αντίθετο θα γίνει. Γι’ αυτό και περικόπτονται 1,3 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2015.

Αναρωτηθείτε μόνο: η κυβέρνηση εξάγγειλε την κατάργηση, κατ’ αρχήν, 3.000 κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία από τα 35.000 που λειτουργούν, τη συγχώνευση 330 κλινικών. Ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει 550 κρεβάτια στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 600 κλινικοί γιατροί θα μετακινηθούν στα πλαίσια των νομών, όχι για να καλύψουν κάποιες έκτακτες ανάγκες, αλλά γιατί δεν πρόκειται να προσληφθούν οι αναγκαίοι γιατροί.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι υπηρεσίες υγείας είναι κατά γενική εκτίμηση ανεπαρκείς. Αλήθεια, μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι θα αναβαθμιστούν, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός υγείας, όταν θα γίνουν όλες οι παραπάνω περικοπές;

Τα μέτρα για την υγεία συμβάλουν μαζί με τα άλλα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια και αφορούν το μεροκάματο, τη σύνταξη, τον εργάσιμο χρόνο, τις εργασιακές σχέσεις, το χτύπημα στα Βαρέων και Ανθυγιεινών, την ανεργία κλπ., στην επιδείνωση της ζωής και της υγείας μας.

Οδηγούν στη συρρίκνωση των παροχών και των υποδομών του δημόσιου τομέα υγείας – πρόνοιας, για να φτιάξουν τα «νέου τύπου» «δημόσια» Νοσοκομεία, που θα λειτουργούν όπως περίπου τα ιδιωτικά, με επιχειρηματικά κριτήρια.

Στα «νέα» νοσοκομεία θα γιατρεύεται πλέον όποιος έχει «γερό κομπόδεμα».

Γι’ αυτό γίνονται οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων υγείας. Γι’ αυτό εκατοντάδες φάρμακα μας υποχρεώνουν να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο με τη νέα λίστα, που ετοιμάζεται. Γι’ αυτό αυξάνουν τις πληρωμές των ασθενών, για θεραπείες, εξετάσεις και νοσηλεία, για να είναι “βιώσιμα” τα νοσοκομεία, όπως λέει η κυβέρνηση.

Είναι μέτρα, που έχουν αποφασιστεί πολλά χρόνια πριν και τώρα επισπεύδονται λόγω της κρίσης. Είναι μέτρα που έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας – πρόνοιας σχετικά με τις συγχωνεύσεις  των δημόσιων νοσοκομείων και το κλείσιμο κλινών σε αυτά, αποτελούν μόνο ένα μέρος της σχεδιασμένης επίθεσης που από καιρό εξελίσσεται στο χώρο της υγείας-πρόνοιας.  Αντανακλούν και στις δομές υγείας του νομού μας. Πρέπει να εξετάζονται συνολικά και όχι μόνο αποσπασματικά. Δεν αρκεί να στεκόμαστε μόνο σε κάθε μέτρο αφήνοντας στο απυρόβλητο όλα τα άλλα που εξελίσσονται παράλληλα, στα πλαίσια μιας ενιαίας στρατηγικής που υλοποιείται στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Γιατί όταν υπάρχει ενιαία στρατηγική επίθεσης πρέπει αντίστοιχα να διαμορφώνεται και ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να προσανατολιζόμαστε σε αποσπασματικούς και αμυντικούς αγώνες αντί να έχουμε επιθετική στρατηγική συνολικής τους αντιμετώπισης.

Μπροστά στην επίθεση αυτή το ΚΚΕ προτείνει τη μόνη δυνατή διέξοδο. Τη διαμόρφωση της πιο πλατιάς συμμαχίας των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας και των γυναικών σε ταξική βάση μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ την και την ΟΓΕ, που αγωνίζονται στη βάση της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Διεκδικούμε και παλεύουμε για λαϊκή εξουσία και οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό-λαϊκό έλεγχο.

Η πλειοψηφία τόσο των εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια όσο και του λαού έχει κάθε λόγο και συμφέρον να συνταχθεί μαζί μας σε ένα τέτοιο αγώνα. Στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας είναι αναγκαιότητα να αναπτυχθούν επιθετικοί και όχι αμυντικοί και αποσπασματικοί αγώνες. Αγώνες για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης  σε υγεία και πρόνοια. Που θα απαιτούν κανένας εργαζόμενος – ανασφάλιστος ή η οικογένειά του να μη πληρώνει για την υγεία – πρόνοια με οργανωμένο τρόπο. Θα συντονίζονται με τον ταξικό πόλο στο κίνημα για να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των αγώνων.

 

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε :

·

Να μη συγχωνευθεί το Νοσοκομείο Φιλιατών με το Νοσοκομείο «ΧΑΤΖΙΚΩΣΤΑ» Ιωαννίνων.

 

Να αναβαθμιστεί σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να παρέχει ουσιαστικές-σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

 

 

Παλεύουμε για δωρεάν αποκλειστικά δημόσια και λαϊκή Υγεία. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία.

 

 Να μη συγχωνευτεί – καταργηθεί καμία κλινική, κανένα κρεβάτι, κανένα νοσοκομείο, ή μονάδα Υγείας.

 

 Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και στον ιδιωτικό τομέα.

 

 Να κοινωνικοποιηθούν όσες ιδιωτικές ή ΜΚΟ μονάδες Υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις για σύγχρονη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών.

 

 Πλήρης κρατική χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με βάση τις ανάγκες.

 

Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την Υγεία και την Πρόνοια.

 

 Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.