Κύκνειο άσμα για το νοσοκομείο Φιλιατών η συγχώνευση;

Κύκνειο άσμα για το νοσοκομείο Φιλιατών η συγχώνευση;

Αντιδράσεις από εργαζόμενους και Δήμο

 

Πολλές και ποικίλες οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις σε σχέση με την επιχειρούμενη συγχώνευση του Νοσοκομείου Φιλιατών με το Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», όπως αυτή προβλέπεται από τον… καλλικράτη στην υγεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας.

Ευρεία σύσκεψη σχετικά με τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Φιλιατών, ύστερα από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή παρουσία του Βουλευτή Χρ. Κατσούρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του βουλευτή, οι τρεις Δήμαρχοι του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας. Εκείνο που τονίστηκε από τους παρευρισκόμενους αιρετούς στη σύσκεψη είναι η ανησυχία ότι η συγχώνευση οδηγεί στην… κατάργηση και ζητήθηκε να διασφαλιστεί η λειτουργία του, όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτό. Όσον αφορά την κοινή διοίκηση με το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών που προτείνει το Υπουργείο Υγείας, επικράτησε η άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει κοινή διοίκηση με το Πανεπιστημιακό, αν και εφόσον είναι απαραίτητο να  υπάρξει συνδιοίκηση, με την άποψη του Δημάρχου Φιλιατών για αυτοτελή διοίκηση του Νοσοκομείου, αφού θεωρεί ότι  αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο και δεν υπάρχει προηγούμενο με συγχώνευση Νοσοκομείου εκτός των ορίων ενός Νομού.

Ταυτόχρονα την Δευτέρα το πρωί, γενική συνέλευση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας που εκτιμάται ότι σημαδοτούν περαιτέρω υποβάθμισή του Νοσοκομείου, ενώ την Τετάρτη, συνεδρία, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, με σκοπό να αποφασίσει τις προτάσεις που θα υποβάλλει στη διαβούλευση για την πρόταση του Υπουργείου Υγείας, αφού η καταληκτική ημερομηνία των προτάσεων  προς το Υπουργείο Υγείας είναι μέχρι την 17/07.

Στη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, έλαβε απόφαση για κινητοποιήσεις.

Συστάθηκε  Επιτροπή Αγώνα η οποία θα έχει ως σκοπό τη διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας του Νοσοκομείου, ενώ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τη λειτουργία του Νοσοκομείου και φυσικά όλων όσων εργάζονται σε αυτό.

Επίσης, ξεκίνησε ήδη επίσχεση εργασίας, ενώ ανάμεσα στις κινητοποιήσεις, περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

 

Το βράδυ της Τετάρτης το θέμα των εξελίξεων σχετικά με το Νοσοκομείο Φιλιατών συζητήθηκε στα Δημοτικά Συμβούλια Φιλιατών και Ηγουμενίτσας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών απειλεί με παραίτηση – Κλειστός ο Δήμος χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών θεωρεί ότι το Νοσοκομείο οδηγείται στην υποβάθμισή του και ζητά αυτοτελή διοίκηση.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου και των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, θα κλείσει σήμερα, από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 13:00 το μεσημέρι, συμβολικά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφού θα προηγηθεί στις 10:00 το πρωί συγκέντρωση και πορεία από το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας.

Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο επιδιώκει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και απειλεί με την υποβολή των παραιτήσεων όλων των μελών Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην πρότασή για συνδιοίκηση Χατζηκώστα-Νοσοκομείου Φιλιατών.

Αναλυτικά το Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

«Υιοθετεί τις αποφάσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου Φιλιατών οι οποίες έχουν ως εξής:

Το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει καταθέσει για διαβούλευση «Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ» και σύμφωνα με την πρόταση αυτή το Νοσοκομείο μας συνδέεται με το Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ».

Η πρόταση αυτή εκτός του ότι βασίζεται σε κάποια περιορισμένα στατιστικά στοιχεία, αγνοεί εντελώς ότι λειτουργεί Μονάδα τεχνητού Νεφρού δεν κάνει λόγο για τις δομές Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) Ξενώνα «ΨΥΧΑΡΓΩ» που συντηρεί.

Δεν αναφέρει ότι το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας κτηριακά είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτοντας έτσι 26 νέες κλίνες και ότι τον Ιανουάριο του 2012 θα παραδοθεί και η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου αυξάνοντας έτσι συνολικά τις κλίνες σε 156. Το συνολικό κόστος επένδυσης για τις δύο αυτές δομές θα προσεγγίσει τα 30.000.000 €. Από την πρόταση του Υπουργείου ο αριθμ/ός των κλινών αντί να αυξάνεται μειώνεται σε εβδομήντα έξι (76).

Και αναπόφευκτα μείωση κλινών θα συνεπάγεται και αντίστοιχη μείωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αντί το Υπουργείο να στελεχώσει αυτές τις δομές, προσπαθεί να παρουσιάσει το Νοσοκομείο μας ένα Νοσοκομείο που δε μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του, για να δικαιολογήσει την πρότασή του για τη συνένωση με το «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ».

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο μας είναι ένα από τα δύο Νοσοκομεία στην επικράτεια που συγχωνεύεται. Διοικητικά με  Νοσοκομείο άλλης Περιφερειακής Ενότητας και το μοναδικό στην Ήπειρο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόταση του Υπουργείου.

Το Νοσοκομείο βρίσκεται και εξυπηρετεί αναπτυσσόμενη, ακριτική περιοχή η οποία αποτελεί και τη βασική πύλη προς την Ευρώπη, γι’ αυτό και ,όνο το λόγο χρήζει αναβάθμιση των υπηρεσιών του και όχι υποβάθμισή του.

Η προτεινόμενη Διοικητική συνένωση σημαίνει στην πράξη ενιαίο οργανισμό λειτουργίας των δύο (2) Νοσοκομείων με επακόλουθο μελλοντικές απολύσεις προσωπικού λόγω κατάργησης υφιστάμενων οργανικών θέσεων.

Δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στη Διοικητική συνένωση του Νοσοκομείου με το Γ.Ν.Ι. «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» και επιπλέον απαιτεί:

 1. Την διατήρηση της Διοικητικής αυτονομίας του Νοσοκομείου μας.
 2. Την αναβάθμιση του ενιαίου οργανισμού, ώστε να περιλαμβάνει τις αναγκαίες θέσεις προσωπικού, απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου και του τμήματος επειγόντων περιστατικών Ηγουμενίτσας.
 3. Την αναβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας υγείας σε επίπεδο Νομού.

Συγκροτεί 5μελή επιτροπή με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Μήνα Παππά και μέλη τον Αντιδήμαρχο κ. Τσέκα Νικόλαο και τους Δημοτικούς Σύμβουλους κ. Βλάχο Παρασκευά, κ. Τόλης Χριστόφορος και κ. Μποροδήμο Κωνσταντίνο προκειμένου να συντονίσει την παραπέρα πορεία των κινήσεων του Δήμου.

Να παραμείνει κλειστό το Δημαρχείο και να μην λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του, την Πέμπτη 14.7.2011.

Ανάλογα με την εξέλιξη και την πορεία των πραγμάτων σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο  θα υποβάλλει τις παραιτήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων.

Καλούμε όλους τους φορείς του τόπου και όλους τους πολίτες του Δήμου και το Θεσπρωτικό λαό να συμπαραταχθούν με το Δ.Σ. του Δήμου Φιλιατών και όλους τους φορείς του, να δώσουμε από κοινού αγώνα προκειμένου να μη συρρικνωθεί το Νοσοκομείο και να μην υποβαθμιστεί η υγεία στο Νομό μας γιατί το Νοσοκομείο αφορά όλο το Θεσπρωτικό λαό και όχι μόνο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας προσπαθεί να ομοφωνήσει…

Το ζήτημα του Νοσοκομείου Φιλιατών απασχόλησε προ ημερησίας διατάξεως και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, με πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  στο Δήμο Ηγουμενίτσας, Δήμα Δώρη.  

Παρόντες στη συζήτηση ήταν εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, κ. Παπαλαμπρακόπουλος, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος, στην τοποθέτησή του, θεώρησε ως μείζον θέμα την αναδιάταξη των μονάδων Υγείας του Νομού, με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, η οποία όπως είπε πρέπει να τεθεί επί τάπητος, με τη σύνδεση του Νοσοκομείου, με το ΤΕΠ, το ΙΚΑ, το ΕΚΑΒ… «Η διοικητική συνένωση δεν είναι το μείζον», σημείωσε.

Θέση στην οποία δεν συμφώνησε η αντιπολίτευσης, μείζονα και ελάσσονα, που θεώρησαν σημαντικότερο θέμα αυτό της διοικητικής συνένωσης του Νομαρχιακού Νοσοκομείου.

Απόφαση δεν ελήφθη και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αναμένονταν η έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, στα πλαίσια της απόφασης των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Εκτός από το ΤΕΠ… ξέχασαν και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Μετά το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, που όπως στις 20/05/2011 η ΒδΈλλα προτωσέλιδα έλεγε μπήκε στον… πάγο αφού…καμιά αναφορά δεν γίνεται στο σχέδιο αυτό για το ήδη κατασκευασμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ηγουμενίτσας, «ξέχασαν» και τη μονάδα τεχνητού νεφρού, δημιουργώντας έντονες και εύλογες ανησυχίες στους νεφροπαθείς συμπολίτες μας:

Με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας ο Σύλλογος ατόμων με αναπηρία Νομού Θεσπρωτίας εκπροσωπώντας την ευπαθή ομάδα νεφροπαθών του νομού μας (υπό αιμοκάθαρση – νεφροπαθών τελικού σταδίου) «εκφράζει την έντονη ανησυχία του και την διαμαρτυρία του σχετικά με τη μη αναφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Φιλιατών στην τελική πρόταση αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ (πίνακας 5.6: ανανεώσεις κλινικών 6ης Δ.Υ.Πε, σελ. 68) .

Επίσης την σοβαρότητα της κατάστασης σχετικά με την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπως και το γενικότερο μέλλον του Γ.Ν. Φιλιατών επισημαίνει και το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου με πρόσφατη ανακοίνωση του, ζητώντας την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και όχι την υποβάθμιση του.

Ο Σύλλογος μας με βάση τα παραπάνω καταθέτει τη δική του ανησυχία και διαμαρτυρία με τις κάτωθι επισημάνσεις.

1ον.Επειδή η διαδικασία της αιμοκάθαρσης απαιτείται για την επιβίωση των νεφροπαθών μελών μας, ζητούμε σαφή απάντηση από κάθε αρμόδιο τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, σχετικά με το μέλλον της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείου Φιλιατών.

 

2ον. Επειδή η υπάρχουσα μονάδα στο Νοσοκομείο Φιλιατών εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή 35 μόνιμους ασθενείς και μεγάλο αριθμό φιλοξενούμενων ασθενών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό καθίσταται αναγκαία για την περεταίρω επιβίωση των μελών μας, η παραμονή της και η απρόσκοπτη λειτουργία της στο Νοσοκομείο Φιλιατών.

 

3ον. Καλούμε τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, Βουλευτή, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, δημάρχους του νομού καθώς και τα τοπικά στελέχη των πολιτικών κομμάτων όπως και κάθε άλλο συλλογικό φορέα να υποστηρίξουν το δίκαιο και ανθρώπινο αίτημα μας».

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 13-7-11και λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τα τελευταία γεγονότα σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν το Νοσοκομείο Φιλιατών, αποφάσισε τα εξής:

 • Να παραμείνει το Νοσοκομείο Φιλιατών στο Νομό  και να μην υποβαθμιστεί σε καμία περίπτωση η λειτουργία του.
 • Να μην υπάρξουν απολύσεις και μετακινήσεις εργαζομένων από τα οποιαδήποτε νέα μέτρα.
 • Να αναβαθμιστούν οι δομές Υγείας σε επίπεδο Νομού (λειτουργία νέας πτέρυγας Νοσοκομείου Φιλιατών, Τ.Ε.Π. κλπ)

Θέση μας είναι η διατήρηση και αναβάθμιση της Διοικητικής αυτονομίας του Νοσοκομείου Φιλιατών. Ο Σύλλογός μας μπορεί να αποδεχθεί μόνο τη μορφή ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, εφ’ όσον δεσμευτεί γραπτώς η Κυβέρνηση ότι θα τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να διατηρηθεί η διοικητική αυτονομία του Νοσοκομείου μας.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο

Σε έκτακτη συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών με θέμα: «προτεινόμενη συγχώνευση του νοσοκομείου με το νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων» αποφάσισε τα εξής:

 1. Ο προτεινόμενος ενιαίος οργανισμός δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για υποβάθμιση, συρρίκνωση, και κατάργηση του μοναδικού υπάρχοντος νοσοκομείου στον νομό Θεσπρωτίας.
 2. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε αναπτυσσόμενη ακριτική περιοχή της ηπείρου, αποτελεί την βασική πύλη εισόδου από και προς την Ευρώπη (λιμάνι Ηγουμενίτσας-αρχή Εγνατίας οδού) και τουριστικός προορισμός. Χρήζει αναβάθμιση των υπηρεσιών του και όχι αδικαιολόγητη υποβάθμιση.
 3. Από τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το νοσοκομείο μας προκύπτει η άριστη λειτουργία του σε επιστημονικό και λειτουργικό επίπεδο.
 4. Ολοκληρώνεται κτιριακά η επέκταση του νοσοκομείου με ένταξη στο ΕΣΠΑ επίσης έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα. Στην πρόταση του υπουργείου όμως δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικό με την λειτουργία τους.
 5. Τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η πρόταση του υπουργείου είναι ανακριβή-αναληθή και σας παραθέτουμε την παρούσα πραγματικότητα του νοσοκομείου σε σχέση με τα νοσοκομεία της Ηπείρου τα οποία να σημειωθεί ότι παρέμειναν αυτόνομα
 6. Διαπιστώνουμε στην πρόταση του υπουργείου, τα στοιχεία με τις κλινικές και τους υπηρετούντες ιατρούς του νοσοκομείου βάση του οποίου γίνεται ο σχεδιασμός ό,τι είναι λανθασμένα! Οι ιατροί που υπηρετούν στην παθολογική κλινική είναι 4 (3 παθολόγοι και 1 γενικός ιατρός) και όχι 26 όπως αναφέρεται στον εν λόγω πίνακα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ορθοπαιδικούς (2 αντί 4) και με τους χειρουργούς (3 αντί 1) Συνεπώς η πρόταση του υπουργείου για το μετά δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ούτε 2 από αυτούς μπορούν να στελεχώσουν την καρδιολογική κλινική όπως προτείνεται και να αυξηθούν κατά 3 οι κλίνες της ούτε και περισσεύουν 4 ιατροί που θα μπορούσαν να στελεχώσουν άλλες μονάδες. Όλοι οι γιατροί είναι 39 όχι 62.
 7. Στο νοσοκομείο μας υπάρχει ΜΤΝ η οποία εξυπηρετεί 35 ασθενείς από τον νομό η οποία δεν αναφέρεται καν στον πίνακα με τα τμήματα του νοσοκομείου.
 8. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι δείκτες του έργου μας με τα πραγματικά στοιχεία είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα και επομένως το Επιστημονικό μας έργο, τουλάχιστον δεν υπολείπεται, από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου. Όμως εύλογη είναι η απορία μας τι υποκρύπτεται στην πρόταση συγχώνευσης, μια που το νοσοκομείο μας είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ που συγχωνεύεται και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
 9. Απαιτούμε την έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας και συνακόλουθα την άμεση αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας που επιχειρείται να εφαρμοστεί στον τομέα υγείας του νομού μας. Να επανέλθει η αυτοτέλεια όπως γίνεται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου.