Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΑ

ANT_1436

ANT_1436Την Τετάρτη 21 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας διεξαχθεί ημερίδα με τίτλο “Ο κόσμος μέσα από την δική μου θεά” με σκοπό να μάθει , να αγαπήσει και να δει ο κόσμος τον αυτισμό μέσα από τα μάτια των αυτιστικών. Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Ηρώ Στεφάνου Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγός .

Ομιλητές ήταν  κ Τζέσυ Χριστοδουλίδου και ο κ Σωτήρης Μπούσης

Είναι καιρός να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον αυτισμό ισάξια με τις άλλες διαφορετικότητες.

Συχνά βλέπουμε ανθρώπους με διάφορες δυσκολίες να μιλούν δημόσια για τις εμπειρίες τους , για τις ανάγκες τους για το πώς θα ήθελαν να τους συμπεριφέροντε οι άλλοι άνθρωποι. Βλέπουμε να μιλούν κ να διεκδικούν σεβασμό άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες, δυσκολίες στην ακοή ή την όραση. Ανθρώπους με διάφορα σύνδρομα και πολλές φορές τους δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν για τον εαυτό τους κ το πώς βιώνουν την αναπηρία τους.

Είναι γεγονός ότι δύσκολα συναντάμε αυτιστικούς ανθρώπους να μιλούν για το πώς νιώθουν και πως βιώνουν τον αυτισμό τους. Συνήθως διαπιστώνουμε ότι όσον αφορά τους αυτιστικούς πάντα μιλούν οι άλλοι για εκείνους, είτε ειδικοί, είτε γονείς αυτιστικών παιδιών.

Η φωνή των αυτιστικών αγνοείται συστηματικά. Είναι καιρός λοιπόν να μας γνωρίσετε, να δείτε τον κόσμο μέσα από τα δικά μας μάτια και να μας αποδεχτείτε όπως τις υπόλοιπες διαφορετικότητες. Εξάλλου «Αν θες να μάθεις πραγματικά τι είναι αυτισμός, ρώτησε έναν αυτιστικό». Είμαστε μια ομάδα ατόμων με διαφορετικές ιδιότητες και στόχο μας είναι η αποκατάσταση της διαστρεβλωμένης εικόνας του αυτισμού και η αποδοχή αυτού.

Η παρουσία σας ήταν χαρά για εμάς, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι κάθε φορά που έστω ένας άνθρωπος θα ενδιαφερθεί να μας ακούσει, ο κόσμος αυτόματα γίνεται λίγο φιλικότερος για εμάς τους αυτιστικούς.

Ηρώ Στεφάνου

Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγός

Τζέσυ Χριστοδουλίδου:

Αυτιστική Μητέρα Ζωγράφος

Σωτήρης Μπούσης:

Αυτιστικός Πατέρας Αγιογράφος

Φωτογραφία

Αντώνης Παπαλάμπρου