Ζητά Ενημέρωση και Συνεργασία για την Τοπική Ανάπτυξη
Σε μια σημαντική παρέμβαση προχώρησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» και πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δελτίο ειδήσεων του «ΒΗΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» Ιωαννίνων, σχετικά με την απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) να διαλύσει την εταιρεία «Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας Μονοπρόσωπη ΑΕ» (ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ Ηγουμενίτσας). Ο κ. Μπέζας εξέφρασε τη βαθιά αντίθεσή του σε αυτήν την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για παραβίαση των προβλέψεων της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα και για μια κίνηση που δεν εξυπηρετεί την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Το Ιστορικό και οι Στόχοι της ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ Ηγουμενίτσας
Ο κ. Μπέζας ανέφερε ότι η εταιρεία ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ Ηγουμενίτσας ιδρύθηκε το 2019 ως θυγατρική του ΟΛΗΓ, με στόχο τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου που θα λειτουργούσε ως ειδικός χώρος για την υποστήριξη επιχειρηματικών, μεταποιητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών logistics. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πάρκο θα ήταν διχωρικό: το πρώτο τμήμα θα βρισκόταν εντός του λιμένα για τη διαχείριση ασυνόδευτων φορτίων, ενώ το δεύτερο τμήμα θα βρισκόταν στην περιοχή Γκρίκας του Δήμου Σουλίου, καλύπτοντας τον χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας (ΒΙΟΠΑΘΕ) και γειτονικές δημοτικές εκτάσεις.
Τα Προβλήματα και οι Αντιδράσεις για τη Διάλυση της Εταιρείας
Η διάλυση της εταιρείας, όπως σημείωσε ο κ. Μπέζας, αποτελεί απόφαση στην οποία συναίνεσε το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), παρά τις αρχικές διαφωνίες του εκπροσώπου του. Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τον όμιλο Grimaldi, επικαλέστηκε ως αιτία της διάλυσης το γεγονός ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο θα έπρεπε να αναλάβει τα χρέη και τις εκκρεμότητες του ΒΙΟΠΑΘΕ, κάτι που ο κ. Μπέζας αμφισβητεί. Κατά τον ίδιο, το πάρκο θα μίσθωνε απλώς την έκταση του ΒΙΟΠΑΘΕ και της γειτονικής δημοτικής έκτασης, χωρίς να αναλαμβάνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Ο κ. Μπέζας υποστήριξε πως η απόφαση αυτή του ΟΛΗΓ και του Grimaldi σηματοδοτεί την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα κέντρο logistics αποκλειστικά εντός του λιμανιού, περιορίζοντας το επιχειρηματικό πάρκο μόνο σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις εσωτερικές ανάγκες του λιμένα. Αυτό, όπως τόνισε, υποβαθμίζει το όραμα που είχαν οι τοπικοί φορείς για ένα πολυδιάστατο επιχειρηματικό πάρκο που θα προσέφερε θέσεις εργασίας και θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Καταγγελία για Παραβίαση της Σύμβασης Παραχώρησης
Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, η διάλυση της ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ Ηγουμενίτσας συνιστά παραβίαση της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα. Η σύμβαση, όπως ανέφερε, ορίζει ότι ο ΟΛΗΓ έχει την ευθύνη να αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα στις παρακείμενες περιοχές του λιμανιού, να αξιοποιήσει τη γεωγραφική θέση της Ηγουμενίτσας προς όφελος της πόλης και της εθνικής οικονομίας, και να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης. Ο κ. Μπέζας τόνισε ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει επίσης τις υποχρεώσεις του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΗΓ εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου και φέρει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συμβολής του λιμένα στην τοπική και περιφερειακή ευημερία.
Ευθύνες των Τοπικών Φορέων και Έλλειψη Ενημέρωσης
Ο κ. Μπέζας άσκησε επίσης κριτική στους τοπικούς φορείς που, όπως ανέφερε, δεν διασφάλισαν ότι η μαρίνα και το επιχειρηματικό πάρκο θα ήταν υποχρεωτικά για τον παραχωρησιούχο του λιμανιού. Επέκρινε τη συνεχιζόμενη έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η σύμβαση παραχώρησης προτρέπει σε συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ του ΟΛΗΓ και των τοπικών φορέων. Κατηγόρησε τον όμιλο Grimaldi για μονομερείς αποφάσεις, χωρίς να δημοσιοποιήσει το Αρχικό Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης.
Αίτημα για Αναβολή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΟΛΗΓ
Καταλήγοντας, ο κ. Μπέζας ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσει με τη λογική των «τετελεσμένων», αλλά να αναβάλει την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΗΓ, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Νοεμβρίου. Πρότεινε την αναβολή της συνέλευσης ώστε να υπάρξει ενημέρωση των τοπικών φορέων και να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις που θα σέβονται τις προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης και το όραμα για το επιχειρηματικό πάρκο.
Ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι, εάν ο ΟΛΗΓ και το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίσουν με τη σημερινή πορεία, θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία και θα χάσουν την ευκαιρία να προωθήσουν ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου.