Παρέμβαση Καλογιάννη στη χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Στην συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος υπερψηφίστηκε χθες με μεγάλη πλειοψηφία, 167 Βουλευτών, παρενέβη ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αναμφισβήτητα η χώρα μας διέρχεται μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο από οικονομικής πλευράς, με πολύ σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να ανακτήσει η χώρα μας την αξιοπιστία της μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με την πολιτική που εφαρμόζει αποσκοπεί στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στην ανάπτυξη.

Σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, καλείται να παίξει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, του οποίου οι προβλεπόμενες πιστώσεις ανέρχονται σε 3,28 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 47,9% των συνολικών πιστώσεων του ΠΔΕ, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2013.

Καταθέτω αναλυτικά στοιχεία για θέματα της αρμοδιότητάς μου:

α) Στον τομέα των έργων υποδομής η κατάσταση που παραλάβαμε, προ τεσσάρων μηνών, ήταν δραματική: οι οδικοί άξονες που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης είναι σταματημένοι, μεγάλα έργα όπως ο άξονας Άκτιο – Αμβρακία, τμήματα του Μαλιακού, οι επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα και πολλά άλλα επίσης σταματημένα, οι απορροφήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» χαμηλές, στο 35% περίπου.

Το τελευταίο τετράμηνο καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανεκκινήσουν τα έργα.

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης, εργασίες στους αυτοκινητόδρομους Αιγαίου και Κεντρικής Ελλάδας, στην Ολυμπία και την Ιόνια Οδό, δεν υλοποιούνται εδώ και δεκαοκτώ μήνες, εξαιτίας πολλών και σύνθετων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η άρνηση των εμπλεκόμενων Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τα έργα.

Εντός των επομένων εβδομάδων ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και αμέσως ξεκινά η τελική διαπραγμάτευση με τις 41 συνολικά Τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα. Αμέσως μετά, πρέπει η συμφωνία να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Επισημαίνω τις μεγάλες δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί την τελευταία διετία, της έλλειψης ρευστότητας των Τραπεζών. 

Παράλληλα προωθήσαμε ήδη τη δημοπράτηση και συμβασιοποίηση έργων, συνολικής αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που καλύπτουν την Ελληνική επικράτεια και δημιουργούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Σε αυτά προσθέτω και δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ περίπου: το τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο που είναι υπό ανάθεση και το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός που δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες και με το οποίο ολοκληρώνεται ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνα– Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος διέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδο, αυξήσαμε ήδη την προκαταβολή μέχρι ποσοστό 10% για όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και παρατείναμε την ισχύ των πτυχίων των εργοληπτικών εταιριών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα της βιωσιμότητάς τους.

β) Στον τομέα της οδικής ασφάλειας θα ήθελα να επισημάνω την επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο παρέμενε ανενεργό από τον Απρίλιο του 2011 και θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στην μείωση των οδικών τροχαίων ατυχημάτων.

γ) Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα, με την απελευθέρωση του ψηφιακού φάσματος σε περιοχές άνω των 800 MHz, προχωρούμε στη φάση των αδειοδοτήσεων και στη βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος, που θα αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στη χώρα.

Στον τομέα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, το Υπουργείο σχεδιάζει σημαντικές δράσεις. Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες μας είναι οι εξής:

Υποδομές

  • Η επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», το οποίο χρηματοδοτεί τα μεγαλύτερα έργα υποδομής της χώρας.
  • Η υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών, το οποίο θα επιτρέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων έργων και θα οδηγήσει σε πλήρη διαφάνεια, σε εξοικονόμηση πόρων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Η μείωση των πρόσθετων εγγυήσεων καλής εκτέλεσης στα δημόσια έργα, που θα συμβάλλει στην ουσιαστική στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου.
  • Η συστηματική παρακολούθηση των έργων προτεραιότητας, όπως οι συμβάσεις παραχωρήσης, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας, το μετρό Θεσσαλονίκης, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, κ.α.

Δίκτυα

  • Η ανάπτυξη νέων δικτυακών ψηφιακών υποδομών, η αδειοδότηση παρόχων δικτύου για ψηφιακή τηλεόραση και η προώθηση ρυθμιστικού πλαισίου για παροχή υπηρεσιών VDSL.
  • Η συμμετοχή μας σε πρωτοπόρες δράσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το e-Call για τον άμεσο εντοπισμό και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με τη χρήση δορυφορικών επικοινωνιών.
  • Η ηλεκτρονική Ακαδημία Οδήγησης (e-Drive Academy), με την οποία αναπτύσσεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης για την οδική συμπεριφορά.
  • Η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.
  • Η ανάπτυξη ολοκληρωμένης υποδομής οπτικών ινών (FTTH), συνδέοντας περίπου 2 εκατομμύρια σπίτια, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, δημιουργώντας την ραχοκοκαλιά στον τομέα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η έξοδος από την κρίση και η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας αποτελούν πρωταρχικούς στόχους της Κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πιστεύω απολύτως ότι με σκληρή δουλειά, μακριά από λαϊκισμούς και ανευθυνότητες, θα τα καταφέρουμε».