Συνέντευξη Βασίλη Γιόγιακα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η χώρα χρειάζεται στιβαρή ομάδα διακυβέρνησης και όχι μαθητευόμενους μάγους

giogiakas_edrana

«Η πολιτική σταθερότητα με μία στιβαρή ομάδα διακυβέρνησης και όχι μαθητευόμενους μάγους που πουλάνε ανεφάρμοστες υποσχέσεις», είναι κατά τον υποψήφιο βουλευτή του νομού Θεσπρωτίας της ΝΔ, Βασίλη Γιόγιακα, το κρίσιμο διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαίου. 
Γιατρός στο επάγγελμα, το 2006 εκλέχτηκε νομάρχης Θεσπρωτίας ενώ  το 2015 κατάφερε και κέρδισε τη μία από τις δύο βουλευτικές έδρες με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Γιόγιακας διεκδικεί εκ νέου το αξίωμα του βουλευτή στην μονοεδρική πλέον έδρα του νομού του, ελπίζοντας ότι θα αναγνωριστεί από τους  συμπολίτες του ο προσωπικός καθημερινός αγώνας  που έδωσε και δίνει για να λυθούν τα προβλήματα στην  εκλογική του περιφέρεια. 
Πεποίθηση του είναι ότι, «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για μια πιο δυνατή Ελλάδα». 
Στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θέτει μεταξύ άλλων προτεραιότητες του, τις επενδύσεις στον Τουρισμό, τη βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. 
Στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης «για τέσσερα χρόνια ανύπαρκτης αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στο νομό», ο κ. Γιόγιακας αντιτείνει ότι η ανάπτυξη έφθασε διψήφιο ποσοστό, η ανεργία μειώθηκε πάνω από 20% ενώ χρηματοδοτήθηκαν περίπου 40 επενδυτικά σχέδια.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ, Βασίλη Γιόγιακα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Νατάσα Θωμά:

ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών για τη ΝΔ; 

ΑΠ: Το διακύβευμα είναι αν θα συνεχιστεί μια παραγωγική 4ετία έργου, που έφερε τη χώρα σε πολύ καλύτερο σημείο από το 2019 ή αν θα μπούμε σε νέο κύκλο πολιτικών πειραματισμών και διαχειριστικής ανεπάρκειας. Αν θα υπάρξει μια στιβαρή ομάδα διακυβέρνησης που έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα και έχει κάνει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε ή μαθητευόμενοι μάγοι που πουλάνε ανεφάρμοστες υποσχέσεις. Τελικά, το διακύβευμα είναι πολιτική σταθερότητα και εξέλιξη ή πολιτική αστάθεια και πισωγύρισμα. 

ΕΡ: Και ο δικός σας προσωπικός στόχος; 

ΑΠ: Να αναγνωριστεί μέσα από την ψήφο των συμπατριωτών μου ο αγώνας που έδωσα καθημερινά για τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα θέματα του τόπου μου.

 
ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την εκλογική σας περιφέρεια; 

ΑΠ: Να προχωρήσουν όσο πιο γοργά γίνεται οι επενδύσεις στον Τουρισμό, τη μεταποίηση, την πράσινη ενέργεια. Να συνεχίσουν να βελτιώνονται οι υπηρεσίες Υγείας από άποψη υποδομών και προσωπικού και να στηρίζονται οι ανάγκες των παραγωγών μας. Επίσης, να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα των νέων επενδύσεων και να περάσουν διάφοροι χώροι αναψυχής και πολιτισμού στη διαχείριση των δήμων. 

ΕΡ: Σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ποιο είναι το καινούργιο κρίσιμο στοιχείο που πρέπει ο ψηφοφόρος να λάβει υπόψη του; 

ΑΠ: Ότι πλέον έχει πρόσφατη εμπειρία, από τη μία μιας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και, από την άλλη, μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με μια «αταίριαστη» συνεργασία η οποία διαλύθηκε. Ότι πλέον γνωρίζει ποιος κράτησε τη χώρα όρθια σε δύσκολες στιγμές, και ποιος «έπαιξε στα ζάρια» τις τύχες της. Ποιος κράτησε τις υποσχέσεις του και ποιος έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγε. Το κρίσιμο λοιπό στοιχείο είναι ότι πλέον μπορεί να συγκρίνει και να κρίνει.  

ΕΡ: Η πρόσφατη πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας  πόσο επωφελής θα είναι για την περιοχή; Η Αντιπολίτευση σας κατηγόρησε ότι η παράδοση του σε ιδιώτες υποβαθμίζει περαιτέρω το νομό σε βάρος των κατοίκων του. 

ΑΠ: Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αναμφίβολα είναι σημαντικό για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε έναν ναυτιλιακό κολοσσό, θα είναι εφικτό να γίνουν εκείνες οι επενδύσεις που θα απογειώσουν το λιμάνι και την οικονομία της Θεσπρωτίας: εξέλιξη σε κόμβο εμπορευματικών μεταφορών, μεγαλύτερες ροές τουριστών, αναβάθμιση υποδομών για τουρισμό σκαφών αναψυχής. 

ΕΡ: Το ότι πλέον έγινε μονοεδρική η Θεσπρωτία, δεν δείχνει ότι ο νομός είναι σε κρίση; 

ΑΠ: Η μονοεδρική προέκυψε από την τελευταία απογραφή πληθυσμού – Ο πληθυσμός γερνάει, οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από τις γεννήσεις  χωριά και οικισμοί μαραζώνουν. Γι’ αυτό και αναμένουμε με ενδιαφέρον το σχέδιο της Προεδρίας της Κυβέρνησης με μέτρα και πολιτικές για τη στήριξη της ορεινότητας: κίνητρα για την προσέλκυση δημοσίων υπαλλήλων, για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και της επιχειρηματικότητας, δράσεις για την κάλυψη ενεργειακών και στεγαστικών αναγκών. 

 
ΕΡ: Τι έχετε να απαντήσετε στη κατηγορία της Αντιπολίτευσης ότι στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έγινε τίποτα απολύτως για την ανάπτυξη της περιοχής; 

ΑΠ: Ότι η περιοχή είχε ανάπτυξη σε διψήφιο ποσοστό και μείωση της ανεργίας πάνω από 20%, και αυτά σε πείσμα των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία. Ότι μόνο μέσω του αναπτυξιακού νόμου χρηματοδοτήθηκαν περίπου 40 επενδυτικά σχέδια, κυρίως σε τουριστικές επενδύσεις. 

ΕΡ: Ανάμεσα στο δίλημμα κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με άλλο κόμμα ή επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και αυτοδύναμη κυβέρνηση τι προτιμάτε  εσείς προσωπικά; 

ΑΠ: Προτιμώ μια βιώσιμη κυβέρνηση που θα μπορεί να παίρνει ξεκάθαρες αποφάσεις, σύμφωνα με το πολιτικό της πρόγραμμα, χωρίς οι πολιτικές της να χάνουν σε δύναμη και σε αποτέλεσμα λόγω συμβιβασμών και ισορροπιών… Η αυτοδυναμία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για μια πιο δυνατή Ελλάδα. 

ΕΡ: Αποκλείεται να υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ με Ελληνική Λύση; 

ΑΠ: Δεν έχω την παραμικρή ένδειξη γι’ αυτό. 

ΕΡ: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα θα πρέπει η ΝΔ να αλλάξει την πολιτική της τακτική;    

ΑΠ: Τα διλήμματα των εκλογών είναι κοινά και έχουν τεθεί ξεκάθαρα από τη Νέα Δημοκρατία για την κάλπη της 21ης Μαΐου. Στις δεύτερες εκλογές απλώς θα γίνουν πιο έντονα, πιο πιεστικά. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να τάζει πράγματα που δεν γίνονται, είτε γιατί δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει, είτε για να τα ανατρέψει την επόμενη μέρα.