Το «Ουκρανικό» ανοίγει ξανά τις έρευνες υδρογονανθράκων

Η ανάλυση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά και οι πιθανές προοπτικές που διανοίγονται για τον κλάδο στη χώρα μας, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, σήμερα νωρίτερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρη Στεφάτου και του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προχώρησαν σε μία επισκόπηση της πορείας των ερευνών και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, στην επιδιωκόμενη προσπάθεια της Ε.Ε. και της Ελλάδας να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν πηγές, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί και μία αναδίπλωση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση είχε αρχίσει να πιάνει ξανά το νήμα… του project της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία αλλά τα τελευταία δραματικά γεγονότα επισπεύδουν τις εξελίξεις.

Τελευταία κίνηση που φανέρωσε την αλλαγή της στάσης που κρατούσε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος λόγω της έμφασης στην «πράσινη» ενέργεια, ήταν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε διάστημα δύο εβδομάδων τον περασμένο μήνα στις δύο παραχωρήσεις τους «Ιόνιο» και «block 10». Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα βρίσκονται στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους και τα ΕΛ.ΠΕ μίσθωσαν το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «SW COOK» για τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών.

Τα κοιτάσματα της Κρήτης Στο τραπέζι, αναφέρει το ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου μπήκαν και τα δύο πολλά υποσχόμενα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Οι παραχωρήσεις αυτές όπως και εκείνες του Ιονίου Πελάγους φέρονται να έχουν στόχους με πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΔΕΥ έχει κάνε γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν πιθανοί στόχοι που κρύβουν κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 250 δις. ευρώ.