Αντί της Ηγουμενίτσας… στο Βόλο το τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας!

tei igoumenitsas

tei igoumenitsasΣτο Βόλο θα δημιουργηθεί, και μάλιστα από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020,  το τμήμα διαπολιτισμικής επικοινωνίας  που δεν… μπορεί να δημιουργηθεί άμεσα στην Ηγουμενίτσα!

Η διεκδίκηση της Ηγουμενίτσας για μετεξέλιξη του Τμήματος Ξένων Γλωσσών σε Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, μπορεί σύμφωνα με την Εισήγηση της Επιτροπής και την Απάντηση του Υπουργού Παιδείας να «χρήζει περαιτέρω μελέτης και εξειδίκευσης ως προς την ακαδημαϊκή οργάνωση των σπουδών και την εκτίμηση του κατ’ ελάχιστον απαραίτητου ακαδημαϊκού προσωπικού», αλλά όταν το ίδιο τμήμα πρόκειται να δημιουργηθεί εκ του μηδενός στο Βόλο… φαίνεται πως δεν υπάρχουν τέτοιοι ενδοιασμοί!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσιεύματα της τελευταίας εβδομάδας στα Θεσσαλικά ΜΜΕ (Νέος Αγών Καρδίτσας, e-thessalia.gr, magnesianews.gr κ.α.) τα οποία επικαλούνται αφ’ ενός έγγραφο της Επιτροπής που επεξεργάζεται το σχέδιο ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία, αφ’ ετέρου δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργου Πετράκου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πετράκου «πρόκειται για μια αρχική πρόταση που δεν ξέρουμε, όμως, αν θα παραμείνει έτσι από το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα περιλαμβάνει 32 και πλέον τμήματα με 25.000-30.000 φοιτητές που θα είναι και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Για το Βόλο προβλέπεται η ίδρυση δύο νέων τμημάτων. Το σχέδιο συζητιέται στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων και ακούγονται διάφορες προτάσεις και θέσεις».

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο, ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 νέα 14 Τμήματα, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στο Βόλο,  το οποίο μάλιστα θα στελεχωθεί από νέες θέσεις ΔΕΠ, καθώς δεν προϋπήρχε τίποτα παρόμοιο στο Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο ή στα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με τα οποία εξετάζεται η συγχώνευση του!

Η εξέλιξη αυτή βέβαια, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά:

·         Πως είναι δυνατόν το τμήμα να μπορεί να δημιουργηθεί εκ του μηδενός στο Βόλο αλλά όχι να γίνει η μετεξέλιξη του στην Ηγουμενίτσα;

·         Πως είναι δυνατόν να τίθεται ως επιχείρημα για την Ηγουμενίτσα την υποστελέχωση του υπάρχοντος τμήματος ενώ την ίδια στιγμή στο Βόλο θα απαιτηθούν νέες προσλήψεις μελών ΔΕΠ; Για εκεί… λεφτά υπάρχουν;;;

·         Κατάλαβαν οι Ακαδημαϊκοί στο Βόλο ότι η χώρα μας χρειάζεται Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, αλλά δεν το καταλαβαίνουν οι Διοικήσεις ΤΕΙ και Πανεπιστημίου στην Ήπειρο;

·         Κατάλαβε η Επιτροπή στο Βόλο ότι η χώρα μας χρειάζεται Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας αλλά  όχι η Επιτροπή στην Ήπειρο; (Αν ναι, πως είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει ότι και στις δύο επιτροπές συμμετέχει ο σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, Θεσπρωτός Καθηγητής κ. Παντελής Κυπριανός;)

·         Στη Θεσσαλία οι Ξένες Γλώσσες μπορούν να συνυπάρχουν με τη διαπολιτισμική επικοινωνία αλλά στην Ηγουμενίτσα η κατεύθυνση των Ξένων Γλωσσών δεν μπορεί να μετεξελιχθεί;

Η «Θεσπρωτική» αναζήτησε τον κ. Κυπριανό για να λάβει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Ο κ. Κυπριανός επιβεβαίωσε ότι είναι μέλος της Επιτροπής της Θεσσαλίας ενώ, η απάντησή του ήταν ότι «δεν έχει τελειώσει η πρόταση της Θεσσαλίας ακόμα, αλλά είναι πρόταση του Πρύτανη αυτή…».

πηγή: Εφημερίδα “Θεσπρωτική”