Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας κατά τον απολογισμό του Δημάρχου για το 2017

Share Button

Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να μειώσουμε το έργο που κάνατε. Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές πάντα έχουν να παρουσιάσουν έργο. Η ίδια η λειτουργία ,η καθημερινή ρουτίνα του Δήμου παράγει έργο. Το ζήτημα πάντα για μας ήταν και είναι τι έργο έχει παραχθεί και σε ποια κατεύθυνση. Δεν αμφισβητούμε αυτά που έγιναν, αλλά το κατά πόσο έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας από τα έργα του 2017. Προβλήματα που ταλανίζανε τους κατοίκους π.χ. με το κυκλοφοριακό, τις πλημμύρες, με το σχέδιο πόλης, τα σχολεία κλπ. εξακολουθούν να υπάρχουν και να οξύνονται.

· Έργα που έχουμε κατά επανάληψη προτείνει η Λ.Σ. όπως αντισεισμικής προστασίας και αντιπλημμυρικά δεν γίνονται. Γιατί όπως είναι γνωστό τέτοια έργα δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Έργα όμως που είναι αναγκαία και αν δεν γίνουν θα μας κοστίσουν πολύ και όχι μόνο σε υλικές ζημιές.

· Είναι αλήθεια ότι η Δ.Α. έχει την διαχείριση του Δήμου σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή. Η Δ.Α. όμως συμβιβάζεται με αυτή την κατάσταση. Δεν βάζει στόχους, δεν διεκδικεί, δεν ενημερώνει τους κατοίκους για τα προβλήματα δεν οργανώνει αγώνες για την επίλυση τους. Έχει επιλέξει την διαχείριση της μιζέριας. Για αυτό μην προβληματιστείτε από την απουσία Μ.Φ. και κατοίκων από την σημερινή δουλειά. Αυτή την κριτική κάναμε όλα αυτά τα χρόνια γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι η πολιτική του «μικρότερου κακού» έχει πλέον αποδειχθεί ότι οδηγεί από το κακό στο χειρότερο.

· Στον απολογισμό δεν αναφέρεται καν ότι την χρονιά που πέρασε έγινε η παραχώρηση , με την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ., του παραλιακού μετώπου του Δήμου στην ΟΛΗΓ Α.Ε., η οποία ως γνωστόν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Σοβαρότατες οι ευθύνες της Δ.Α. που δεν διεκδίκησε τους χώρους αυτούς. Γνωρίζουμε πολύ καλά τους νόμους για την «χερσαία ζώνη». Θα τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι το νόμιμο δεν πάντα δίκαιο, έντιμο και ηθικό. Άλλωστε με νόμους έχουν επικυρωθεί από την βουλή τα διάφορα «μνημόνια» που και άδικα και αντιλαϊκά είναι. Ο ρόλος μιας φιλολαϊκής Δ.Α. είναι να ενημερώνει τους κατοίκους και μαζί με τους Μ.Φ. του τόπου να οργανώνει διεκδικητικούς αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων. Κάτι που η Δ.Α. δεν το κάνατε ούτε με την «χερσαία ζώνη».

· Έχουμε την γνώμη ότι ορισμένα ζητήματα δεν παρουσιάζονται σωστά στο κείμενο του απολογισμού. Αναφέρεστε π.χ. την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν. Καλό θα ήταν να αναφέρετε πιο συγκεκριμένα, τι έχετε εισπράξει, τι χρωστάνε π.χ. από το Δρέπανο, το Τσιμπουρίκι κλπ. Εκκρεμεί συζήτηση για αυτό το θέμα από τον Νοέμβρη του 2017.Να δούμε ποιο είναι το οικονομικό όφελος του Δήμου από αυτή, την σύμφωνα με την δικά σας κριτήρια, «αξιοποίηση», γιατί είναι γνωστό ότι εμείς έχουμε άλλη αντίληψη για αυτό το θέμα.

· Διάφορα κονδύλια για έργα που είναι γραμμένα στο κείμενο σας δεν αφορούν το 2017 γιατί δεν έχουν πραγματοποιηθεί.( π.χ. η κατασκευή του ΣΜΑ, η αγορά του απορριμματοφόρου, τα αντιπλημμυρικά έργα κλπ.) Ακόμα και η γέφυρα στην Νέα Σελεύκεια που ξεκίνησε το 2017 έχει καταντήσει σαν της «Άρτας το γιοφύρι». Αυτό όμως που έγινε ,και σωστά αναφέρετε στο κείμενο είναι το κονδύλι για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε Σύβοτα και Πέρδικα. Πράγμα που δείχνει και τον προσανατολισμό της Δ.Α. με τον οποίο φυσικά διαφωνούμε και έχουμε καταψηφίσει.

· Όσον αφορά το ΠΑΠΚΟ και τον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών αφιερώνετε τις 10 από τις 30 σελίδες του απολογισμού σας στην διαχείριση της φτώχεια και της μιζέριας κύρια από προγράμματα της Ε.Ε.. Προφανώς και δεν φταίει η Δ.Α. για την φτώχεια και εξαθλίωση που οδηγούνται τα λαϊκά στρώματα. Υπεύθυνο είναι το καπιταλιστικό σύστημα που προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση του σε βάρος του λαού οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν, αλλά και η Ε.Ε. που δεν μπορεί να «ξεπλυθεί» με αυτά τα προγράμματα. Η Δ.Α έχει υποχρέωση να βοηθήσει την φτωχολογιά. Μπορεί να αξιοποιήσατε προγράμματα της Ε.Ε. αλλά δεν κάνατε όταν σας ζητήσαμε δεκτή την πρόταση μας για απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και για μείωση των τελών ύδρευσης. Ωστόσο πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει πρώτα και κύρια να αντιπαλεύει την πολιτική που δημιουργεί αυτή την φτώχεια και την εξαθλίωση. Πράμα που δεν κάνει.

· Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς δεν θέλουμε να μειώσουμε την δουλειά του προσωπικού και των υπευθύνων. Ωστόσο θα πρέπει να καταγγελθεί η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση . Είναι απαράδεκτο να λειτουργούν με συμβασιούχους, με βάουτσερ από ΕΣΠΑ, είναι απαράδεκτο τα νηπιαγωγεία ,που τώρα με τον νέο νόμο καλούνται να στεγάσουν περισσότερα παιδιά, να στεγάζονται σε νοικιασμένες αίθουσες. Χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, από την κυβέρνηση που πάντα έχει χρήματα για να ικανοποιεί τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές αλλά όχι για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή μόνο με αγώνες μπορεί να προκύψει. Στον απολογισμό δεν το αναφέρεται ούτε καν σαν πρόβλημα.

· Δεν αναφέρετε καν ότι το Οικονομικό Παρατηρητήριο επέστρεψε τους προϋπολογισμούς για το 2018 του Δήμου και του ΠΑΠΚΟ για «διόρθωση» για να γίνουν «ρεαλιστικοί». Να προσαρμοστούν στην μιζέρια που μας έχει

καταδικάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πρέπει νε ενημερωθούν για αυτό οι πολίτες αυτού του τόπου; Δεν πρέπει να τους καλέσουμε να διεκδικήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση που την έχουμε ανάγκη; Λίγους φόρους (άμεσους, έμμεσους, ΕΝΦΙΑ κλπ) πληρώνουμε στο κεντρικό κράτος ;

· Με την διαχείριση της μιζέριας που επιλέξατε για πολιτική σας φορτώνεστε σαν Δ.Α. τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής. Πιστεύουμε δίκαια γιατί στην ουσία αυτή την πολιτική υλοποιείτε. Είστε γρανάζι αυτής της κρατικής μηχανής που υλοποιεί αυτή μια ανάλγητη και αντιλαϊκή πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

· Τέλος θα συμφωνήσουμε με τον Δήμαρχο ότι έκανε δεν το έκανε μόνος του . Έχει δίκιο. Συνέβαλαν οι αντιδήμαρχοι και τα άλλα του στελέχη. Είστε όλοι τους συνένοχοι στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ηγουμενίτσα 08/03/2018

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δώρης Δήμας