Εισαγγελική παραγγελία για τα έγγραφα των ΣΜΑ – Σε “κλειστή” συνεδρίαση εμμένει η περιφερειακή αρχή

SMA-3a_Small

Υπό τη σκιά εισαγγελικής παραγγελίας που εκδόθηκε ώστε να χορηγηθούν από την Περιφέρεια Ηπείρου όλα τα έγγραφα που αφορούν στην κατασκευή του Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, συνεδριάζει αύριο Παρασκευή στη μια το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου (μέσω τηλεδιάσκεψης), με μοναδικό θέμα την “Πορεία υλοποίησης της πράξης : «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α΄φάση)» και διαχείριση των απορριμμάτων στην  Ήπειρο”

Την ίδια στιγμή το απίστευτο επιχείρημα των προσωπικών δεδομένων επιστράτευσε η Περιφερειακή Αρχή ώστε να απομακρύνει κάθε πιθανότητα ζωντανής μετάδοσης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μιας συνεδρίασης, που εκ του νόμου είναι δημόσια!!

Το σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπογράφει υπηρεσιακός παράγοντας της Περιφέρειας.

Σε αυτό αναφέρει ότι τεχνικά η διαδικασία της μετάδοσης μέσω του youtube είναι εφικτή!

Συμπληρώνει ωστόσο ότι η ΚΥΑ που καθορίζει την δυνατότητα διενέργειας των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη δεν προβλέπει κάτι σχετικό ενώ ο κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου προβλέπει την μετάδοση από το διαδίκτυο μόνο της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης για τον απολογισμό.

Υποστηρίζει δε ότι «η μετάδοση της συνεδρίασης από το διαδίκτυο συνιστά πράξη επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων» και  για να συντελεστεί σύννομα θα πρέπει είτε να προσδιοριστεί το νομικό έρεισμα για την υλοποίησή της ή να ληφθεί η συναίνεση όλων των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση!!!

Η απάντηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου αρνείται τον δημόσιο χαρακτήρα των συνεδριάσεων  και γι αυτό προσπαθεί να δημιουργήσει ζήτημα προσωπικών δεδομένων για τη μετάδοσή τους.

«Κατανοούμε ότι η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται στη δυσχερή θέση να υποχρεώνεται να συρθεί σε μια συνεδρίαση που απέφευγε ένα μήνα τώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε ακόμα μεγαλύτερη περιστολή στα δικαιώματά τα δικά μας αλλά και του ηπειρώτικου λαού,  βαφτίζοντας προσωπικά δεδομένα τις δημόσιες τοποθετήσεις μας.

Θεωρούμε το έγγραφο απαράδεκτο πολιτικά αλλά  και ένδειξη μικρότητας το γεγονός ότι  αξιοποιούνται οι υπηρεσίες της περιφέρειας για να βοηθήσουν στο «κρυφτούλι» που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Αρχικά έγινε προσπάθεια η άρνηση στην παροχή των εγγράφων  για τους ΣΜΑ να αποδοθεί σε καθυστέρηση των υπηρεσιών και τώρα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εμπόδια στην μετάδοση της συνεδρίασης αξιοποιώντας τη Διεύθυνση Πληροφορικής. 

Προφανώς δημιουργείται η εύλογη απορία,  για το εάν ζητήθηκε γραπτή συναίνεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων,  απ΄ την Υφυπουργό Εργασίας  που μίλησε στην ημερίδα για την ημέρα της γυναίκας, μόλις λίγες ημέρες πριν» αναφέρει στην ανακοίνωση.

Παραθέτει τέλος τα link από έξι περιφέρειες της χώρας που μεταδίδουν ζωντανά τις συνεδριάσεις τους:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ