Μέσω Σαγιάδας η μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στην Κοζάνη;

Ανά τακτά διαστήματα οι αυτοδιοικητικοί και η κοινωνία της Ηπείρου γίνονται άνω κάτω εξ αιτίας των σκουπιδιών της Κέρκυρας. Τα τρία προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες από τους αρμόδιους του νησιού να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους άλλοτε στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου και μετά στο εργοστάσιο.

Τελικά στην Ήπειρο θα έρθουν τα σκουπίδια των Παξών και αυτά της Κέρκυρας θα μεταφερθούν στην Κοζάνη.

Να όμως που και πάλι στο επίκεντρο βρίσκεται η Ήπειρος και πιο συγκεκριμένα η Σαγιάδα.

Στην Κέρκυρα πριν από ένα μήνα περίπου ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την μεταφορά 25 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΔΙΑΔΥΜΑ.

Έτσι το προσεχές διάστημα ο ανάδοχος θα ξεκινήσει την διαδικασία.

Έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ημέρες, ότι η μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στην Κοζάνη, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιλεγεί ήδη ως ανάδοχος, εταιρεία των Ιωαννίνων θα πραγματοποιείται μέσω της Σαγιάδας.

Και συγκεκριμένα, όχι μέσω του λιμένα της Σαγιάδας και ακτοπλοϊκής γραμμής, αλλά μέσω ενός «προσωρινού» αγκυροβολίου που επιχειρείται να φτιαχτεί σε χώρο παλιού λατομείου, κοντά στην παραλία Κεραμίδι, με μισθωμένο πλοιάριο αποκλειστικής χρήσης.

Για την εξέλιξη αυτή δεν είναι ενήμεροι, ούτε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ούτε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, αφού σε μια τέτοια εξέλιξη δεν απαιτείται ούτε άδεια ή έγκριση από το Λιμεναρχείο, ενώ η μεταφορά δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, αφού είναι «transit» σε κλειστά κοντέινερς.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν απαιτείται άδεια ή έστω γνωμοδότηση από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, εφ’ όσον το «αγκυροβόλιο» φτιαχτεί σε ιδιωτική έκταση.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές, που ισχυρίζονται ότι ιδιώτης επιχειρηματίας, που έχει επιχειρήσει και άλλου είδους «επενδύσεις» στην περιοχή, εξέφρασε ενδιαφέρον να δημιουργήσει στη Λωρίδα της Σαγιάδας ιδιωτικό σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων! Μάλιστα, λέγεται, ότι την επιθυμία του αυτή, ανακοίνωσε και κατά τη διάρκεια γεύματος σε τοπικό πολιτικό παράγοντα!

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή της Σαγιάδας έγινε για καθαρά οικονομικούς λόγους καθώς η απόσταση από την Κέρκυρα είναι αρκετά μικρότερο από ότι αυτή προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Αρκετοί κάτοικοι είναι ανάστατοι καθώς μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να δουν την περιοχή τους να διαδραματίζει τον ρόλο ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Οι τοπικές αρχές της Θεσπρωτίας επισήμως δεν έχουν καμία ενημέρωση, ανεπίσημα ωστόσο έχουν γίνει αποδέκτες των πληροφοριών αλλά και κάποιων περίεργων διεργασιών που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα.

Στην αναστάτωση των κατοίκων της Σαγιάδας απαντά η πρόεδρος της Κοινότητας Άννα Αναστασιάδη. «Σχετικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του αφορά το νησί της Κέρκυρας και την προσωρινή λύση της μεταφοράς αυτών στον ΧΥΤΑ Κοζάνης, θα ήθελα να διαψεύσω ρητά και κατηγορηματικά την ανυπόστατη φήμη σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των απορριμμάτων θα γίνεται μέσω του λιμένα Σαγιάδας. Από τη θέση της Προέδρου της Κοινότητας και εκ μέρους του Δήμου Φιλιατών δηλώνω ευθαρσώς ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Οι τοπικές αρχές πάντως παρακολουθούν την υπόθεση και αναμένουν…