Σε ευρωπαϊκή τροχιά πολιτιστικής συνεργασίας μπαίνει ο Δήμος Σουλίου, με την προώθηση ενός οικομουσείου αφιερωμένου στην υδάτινη κληρονομιά του Αχέροντα. Η πρωτοβουλία αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Μουσείων Νερού της UNESCO, τη Myth Euromed και ευρωπαϊκούς φορείς, στο πλαίσιο του προγράμματος AQUATIK-EU.
Ο Δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης συμμετείχε στις 10 Ιουνίου σε διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο της UNESCO, ενώ στις 16 και 17 Ιουνίου η περιοχή θα φιλοξενήσει τριάντα ευρωπαίους εταίρους για εργαστήριο και επιτόπιες επισκέψεις.
Το υπό διαμόρφωση οικομουσείο δεν θα περιορίζεται σε ένα κτίριο ή σε μια συμβατική έκθεση. Θα λειτουργεί ως διευρυμένο δίκτυο εμπειριών, που θα συνδέει τον Αχέροντα με το φυσικό τοπίο, την τοπική μνήμη, τον πολιτισμό, τη μυθολογία και τις κοινότητες της περιοχής.
Το εγχείρημα εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα AQUATIK-EU, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CERV της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονίζεται από την ALDA, με τη συμμετοχή έντεκα οργανισμών από έξι ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος είναι η ανάδειξη του Αχέροντα ως πολιτιστικού τοπίου διεθνούς αναφοράς, αλλά και η δημιουργία μιας μόνιμης ευρωπαϊκής κοινότητας γύρω από τα «Extended Water Museums», μέσα από ανταλλαγή καλών πρακτικών, συμμετοχικές δράσεις και μοντέλα βιώσιμου τουρισμού.
Ο Δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης σημειώνει ότι ο Δήμος και η ευρύτερη περιοχή συνδέονται βαθιά με το νερό, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή τους, χαρακτηρίζοντας το οικομουσείο του Αχέροντα σημαντική ευκαιρία για ευρωπαϊκή συνεργασία και διεθνή προβολή.
Από την πλευρά του, ο Eriberto Eulisse, εκτελεστικός διευθυντής του Global Network of Water Museums, υπογραμμίζει ότι η μεταφορά της εμπειρίας του δικτύου στο Σούλι ανοίγει νέες προοπτικές συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, συνδέοντας το τοπικό με το παγκόσμιο. Ο Alberto Cotrona, ιδρυτής της Myth Euromed, επισημαίνει ότι το πολιτιστικό τοπίο και οι συμμετοχικές διαδικασίες μπορούν να στηρίξουν μια αναγεννητική προσέγγιση των περιοχών, με αφετηρία τον μύθο.
Με αφετηρία τις πηγές του Αχέροντα, ο Δήμος Σουλίου επιχειρεί να συνδέσει την πολιτιστική κληρονομιά, το νερό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δίνοντας στην περιοχή ρόλο σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο γνώσης, εμπειριών και τοπικής συμμετοχής.
