Ο ΟΛΗΓ δεν τη θέλει, ο Δήμος τη διεκδικεί αλλά το Υπουργείο Οικονομικών την… κατέχει!

paralia

paraliaΟ λόγος για την –ορφανή – χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας, ένα ζωτικό χώρο για την πόλη και το Δήμο, που μπορεί να έφυγε εδώ και χρόνια από τη δικαιοδοσία της ΟΛΗΓ ΑΕ, αλλά δεν έφτασε ποτέ – λόγω ασυμφωνίας των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας επί της διαδικασίας παραχώρησης –  στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Εργασίας, βουλευτή Θεσπρωτίας, κ. Αντώνη Μπέζα στην οποία μετείχαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Λιμένα Ηγουμενίτσας κ. Βασίλειος Διαμάντης, το μέλος του ΔΣ της ΟΛΗΓ ΑΕ Λιάγκος Αθανάσιος, η Διευθύντρια Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και η Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε σαφές ότι η ΟΛΗΓ ΑΕ δεν διεκδικεί τη χερσαία ζώνη εντός της Ηγουμενίτσας, η οποία έφυγε από τη δικαιοδοσία του το 2005, παρόλο που κατά το παρελθόν, επί διοικήσεως Θ. Κιτσαντά, είχε εκφραστεί η άποψη για επιστροφή της χερσαίας ζώνης στο Λιμάνι και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, βάζοντας τότε φωτιά στο προεκλογικό κλίμα.

Σήμερα πάντως, η ΟΛΗΓ με τον πιο επίσημο τρόπο δηλώνει πως δεν έχει καμία διεκδίκηση επί της χερσαίας ζώνης, απόφαση που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη επικαιροποίηση του master plan του Λιμένα, στην οποία η ΟΛΗΓ ΑΕ περιορίζει τις δράσεις της στα όρια που είχαν τεθεί το 2005.

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Ηγουμενίτσας ζητά να του παραχωρηθεί η χερσαία ζώνη, υλοποιώντας το πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της πόλης.

Η παραχώρηση «σκοντάφτει» στις διιστάμενες απόψεις των συναρμόδιων υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικών, αφού το Ναυτιλίας θεωρεί – σύμφωνα με γνωμάτευση της ολομέλειας του νομικού συμβουλίου του Κράτους, ότι η χερσαία ζώνη μπορεί να παραχωρηθεί στο Δήμο, ως ακριβώς έχει, ως χερσαία ζώνη, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών επιμένουν πως θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης.

Από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, ζητήθηκε να επανέλθουν με ενημέρωση για το ποιες τελικά είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν – και με σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες αν απαιτείται, ώστε τελικά η χερσαία ζώνη να περιέλθει στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί και οφείλουν να το έχουν όλοι υπόψιν τους, είναι το κόστος για τη συντήρηση της χερσαίας ζώνης. Πρόκειται για μία τεράστια έκταση, για την οποία κάποιοι θα έχουν την υποχρέωση του ευπρεπισμού της. Και η υποχρέωση αυτή μεταφράζεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ ετησίως…