Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της παιδείας ετοιμάζει ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας

Εμείς οι γονείς και κηδεμόνες του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας συνεδριάσαμε τη Δευτέρα 29/9/2014 στο χώρο του σχολείου των παιδιών μας. Μας απασχόλησαν προβλήματα που αφορούν τη φοίτηση των παιδιών μας και τα προβλήματα που απορρέουν για τα ίδια και για μας από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα:

– Η υπερβολική εξεταστέα ύλη που αντιμετωπίζουν όλες οι τάξεις του Λυκείου και ιδιαίτερα η Α και Β Λυκείου που εξετάζονται με την Τράπεζα θεμάτων. Έτσι τα παιδιά μας μετατρέπονται σε «άλογα κούρσας» και εμείς αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ακόμη περισσότερα φροντιστήρια, τη στιγμή μάλιστα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει καταβαραθρωθεί και οι περισσότεροι από μας βιώνουμε την ανεργία ή την οικονομική δυσπραγία. Τα παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν φροντιστήρια προσπαθούν σε έναν άνισο και ακόμα πιο ψυχοφθόρο αγώνα.

– Ακόμα και αυτή η Τράπεζα θεμάτων δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί για τη Β Λυκείου και τα παιδιά αυτής της τάξης συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως πειραματόζωα ( επαναλαμβάνεται η ίδια με την περσινή κατάσταση).

– Η παλαιότητα του σχολικού κτιρίου, που παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσης του σχολείου, δημιουργεί ένα δύσκολο και προβληματικό περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

– Η έλλειψη κάποιων βιβλίων στις κατευθύνσεις που δεν επιτρέπει την αποτελεσματική διεξαγωγή των μαθημάτων ως τώρα, τέλος Σεπτεμβρίου.

– Η αγορά των βιβλίων Αγγλικών από τους γονείς.

– Η παρουσία αστυνομίας γύρω από και μέσα στο σχολείο.

– Η σχεδιαζόμενη από τα παιδιά μας κατάληψη.

Με βάση όλα τα παραπάνω καταλήξαμε στα εξής:

– Θέλουμε για τα παιδιά μας σύγχρονα και ευπρεπή δημόσια και πραγματικά δωρεάν σχολεία που να παρέχουν πραγματική παιδεία για όλα τα παιδιά χωρίς την ανάγκη φροντιστηρίων.

– Όχι στο σχολείο εξεταστικό κέντρο και στη φυσική εξόντωση των παιδιών μας και τη δική μας οικονομική εξόντωση.

– Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση, στη ζωή, στο όνειρο.

– Δηλώνουμε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες τους στους αγώνες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι διεκδικήσεις τους να είναι αποτελεσματικές.

– Θεωρούμε ότι η κατάληψη του σχολείου έχει εκφυλιστεί από τον τρόπο που υλοποιείται τα πολλά τελευταία χρόνια και είναι αναποτελεσματική. Αντί γι αυτή μπορούμε μαζί να οργανώσουμε άλλες μορφές διεκδίκησης , συλλογικές και πιο αποτελεσματικές για να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο η αντίθεσή μας στο εκπαιδευτικό σύστημα και να προβληθούν τα τεράστια προβλήματα της παιδείας.

– Θεωρούμε ότι τα όποια προβλήματα των σχολείων πρέπει να αντιμετωπίζονται από την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές) και ότι η αστυνομία δεν έχει λόγο να εμπλέκεται με κανένα τρόπο σε αυτά.

Καταλήξαμε στο εξής πρόγραμμα δράσης:

-Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα έρθουμε σε επαφή με τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τα μαθητικά συμβούλια των σχολείων και την ΕΛΜΕ του Νομού, τους οποίους προσκαλούμε σε συνδιοργάνωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της παιδείας.

-Θα κάνουμε άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έρθουμε σε επαφή με την Πανελλήνια Ομοσπονδία γονέων και να γίνει ο σύλλογός μας μέλος της .

-Σύνταξη κειμένου για συλλογή υπογραφών γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της παιδείας.

-Απεύθυνση σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους του νομού για κοινές δράσεις με τον ίδιο σκοπό.

-Προσπάθεια δημιουργίας ιστοσελίδας του συλλόγου μας, ως βήμα διαλόγου και ανάδειξης των προβλημάτων της σχολικής κοινότητας.

-Οργάνωση εκδήλωσης με θέμα την ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργεί ο νόμος για το Νέο Λύκειο και η Τράπεζα θεμάτων.

-Τα μέλη του παρόντος ΔΣ του συλλόγου μας τίθενται στη διάθεση του Δ/ντή του σχολείου, ώστε να καλούνται οποιαδήποτε μέρα και ώρα υπάρξει ανάγκη της παρουσίας τους στο σχολείο.