Σταύρος Καλογιάννης:

kalogiannis

Στις καλένδες παραπέμπονται οι αυτοκινητόδρομοι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης

 Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στη συνεδρίαση της οποίας συζητήθηκαν θέματα ρευστότητας και επενδυτικής πολιτικής (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος, επενδύσεις), παρουσία του Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:

Θα επισημάνω τρία θέματα: Πρώτον, τον αναπτυξιακό νόμο. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί με τον παλιό αναπτυξιακό (Ν. 3299/2004), αναφέρεται στο υπόμνημα που μας μοίρασε ο κ. Υπουργός, ότι «ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις προς τους επενδυτές». Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτοί οι δυνητικοί επενδυτές περιμένουν δυόμισι ολόκληρα χρόνια την αξιολόγηση των φακέλων τους! Θα θυμίσω, για πολλοστή φορά, ότι η προηγούμενη Υπουργός κυρία Κατσέλη σε αυτήν εδώ την αίθουσα, απαντώντας σε δική μου ερώτηση, τον Δεκέμβριο του 2009, για το πότε υπολόγιζε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβληθεί με τον προηγούμενο –επαναλαμβάνω– αναπτυξιακό νόμο, είχε δηλώσει ότι αυτό θα γίνει εντός δύο μηνών! Εδώ που βρίσκεται η χώρα, δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα από επίσημα υπουργικά χείλη. Πέρασαν δύο χρόνια, κοντεύουμε στο Δεκέμβριο του 2011 και ακούω με έκπληξη ότι ακόμα το θέμα βρίσκεται στη «φάση ολοκλήρωσης».

Θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης των προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου.

Δεύτερον, τα «νεκρά έργα». Αναφέρθηκε και σήμερα ο κ. Υπουργός στα περίφημα «sleeping projects», τα οποία δεν κινούνται και κατά συνέπεια θα πρέπει να απενταχθούν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και να προχωρήσουμε στην ένταξη νέων έργων. Έχω καταθέσει σχετικές ερωτήσεις, διότι είχε αναφερθεί ο Υπουργός σε παλαιότερη συνέντευξή του, ότι ο πρωταθλητής σ’ αυτά τα «νεκρά έργα» είναι το Υπουργείο Υποδομών. Ζήτησα, λοιπόν, να μάθω ποια είναι αυτά τα έργα. Παρακαλώ, επειδή δεν έχω πάρει απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, εάν υπάρχει αυτή η λίστα των έργων, να την έχουμε.

Τρίτο θέμα, οι συμβάσεις παραχώρησης. Είπε ο κ. Υπουργός «ότι υπάρχει μία οργάνωση πάνω από τα μεγάλα έργα της χώρας και παρακολουθεί την εξέλιξή τους». Προφανώς, αυτή η οργάνωση δεν υπάρχει για την μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει στη χώρα, για τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, προϋπολογισμού 8,5 δις ευρώ. Υπάρχει, αλήθεια, καμία εξέλιξη; Θα μπορούσε ο Υπουργός Ανάπτυξης να μας δώσει κάποια στοιχεία; Διότι απευθυνόμαστε στους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών και δυστυχώς δεν παίρνουμε καμία απάντηση παρά μόνον εξαγγελίες. Χορτάσαμε δύο χρόνια εξαγγελίες, κύριε Υπουργέ, για δήθεν αναθεώρηση των συμβάσεων, για δήθεν μείωση των διοδίων, για δήθεν δημιουργία εγγυητικού λογαριασμού 500 εκατ. ευρώ που θα λειτουργεί ως εγγύηση για τις Τράπεζες, για δήθεν μελλοντική τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια. Αποτέλεσμα, μηδέν! Αφελληνίζεται αυτή τη στιγμή ο ελληνικός τεχνικός κόσμος και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Παρακαλώ να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα διότι με μεγάλη ανησυχία άκουσα ότι τώρα δίνεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα, επανεκκίνησης των έργων για την άνοιξη του 2012! Αυτό, κύριε Υπουργέ, το εκλαμβάνω ως παραπομπή του θέματος στις καλένδες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν απάντησε για τα δύο πρώτα θέματα, ενώ για τις συμβάσεις παραχώρησης αρκέστηκε να αναφέρει ότι «συμφωνεί μαζί μας ότι τα θέματα των οδικών αξόνων χρειάζονται περαιτέρω προώθηση».