Συνέντευξη Βαγγέλη Αργύρη: Αποτίμηση Εκλογών

 

2010-11-23 19:29:28

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΡΙΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

 

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

 

«10 ημέρες μετά από το 2ο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, πιστεύω ότι μπορούμε με καθαρό μυαλό και μεγαλύτερη ευκρίνεια να αποτιμήσουμε το τι έγινε και ποιες ήταν οι συνθήκες που έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

 

Εμείς, ως συνδυασμός, πραγματοποιήσαμε την Κυριακή μία αναλυτική συζήτηση με όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθειά μας ως υποψήφιοι.

 

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος και έχουμε αποφασίσει τον προγραμματισμό οργάνωσης και δράσης του συνδυασμού για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που σας κάλεσα σήμερα, προκειμένου να σας παρουσιάσω τις αποφάσεις του συνδυασμού.

 

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή.

 

Την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος την έχει πρωτίστως και πάνω από όλους ο επικεφαλής και εγώ προσωπικά την αναγνωρίζω και την αναλαμβάνω.

 

Κάθε άλλη ερμηνεία ή παράμετρος που συνέβαλε στο αποτέλεσμα των εκλογών, προφανώς αναλύεται και λαμβάνεται υπ΄ όψιν, αλλά πρωτίστως οφείλω να είμαι ξεκάθαρος προς το συνδυασμό και τους συνεργάτες μου και κυρίως προς τους 90.000 πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν.

 

Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκε ο προεκλογικός αγώνας. Γνώριζα το σύνολο των παραμέτρων που συνέθεσαν το αποτέλεσμα.

 

Γνώριζα όλα τα στοιχεία και τα ελλείμματα που έπρεπε να καλυφθούν προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας.

 

Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν πετύχαμε. Δεν πετύχαμε το σύνολο των πραγμάτων που έπρεπε να υλοποιήσουμε στο 2-μηνο της προεκλογικής περιόδου.

 

Δεν επιθυμώ να σταθώ περισσότερο στο θέμα αυτό καθώς δεν είναι ώρα για μιζέρια , γκρίνια και εσωστρέφεια που αποτελούν επιλογές υποβάθμισης της ουσίας και επικράτησης της παραπολιτικής.

 

Θέλω μόνο να τονίσω πως για ένα πράγμα δεν μετανιώνω.

 

Για την επιλογή μου να αφοσιωθώ στην Ήπειρο και για τη συλλογική προσπάθεια που ξεκινήσαμε να συνθέσουμε απόψεις, προτάσεις, πολιτικές και κοινωνικές ομάδες με κοινούς στόχους και όραμα για τον τόπο μας.

 

Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου και την επιλογή του συνδυασμού να προτάξουμε την πολιτική, την ουσία, τη διαφάνεια, την τεκμηριωμένη πρόταση απέναντι στην παραπολιτική, την πελατειακή λειτουργία των θεσμών και τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» τάζοντας και χαϊδεύοντας «αυτιά».

 

Και δε μετανιώνω και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η νέα Περιφερειακή διοίκηση είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών και πολιτών.

 

Η εκλογική βάση, ιδιαίτερα τη δεύτερη Κυριακή, είναι τόσο χαμηλή (το 46% των πολιτών πήγε στις κάλπες ) δεν επιτρέπει θριαμβολογίες αλλά επιβάλει σκεπτικισμό και σκληρή δουλειά ουσίας.

 

Επιπλέον είναι φανερό πως ο στόχος της συνένωσης των δυνάμεων της πλειοψηφίας των πολιτών που αρνήθηκαν τη στήριξη στη συντηρητική παράταξη, μπορεί να μην υλοποιήθηκε τώρα, αλλά παραμένει ζωντανός και εφικτός».

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

Έχουμε χρέος απέναντι στους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και εμπιστεύτηκαν το συνδυασμό μας να λειτουργήσουμε συλλογικά και συγκροτημένα και με γνώμονα τις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες μας.

 

Ο συνδυασμός «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» δε δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει προεκλογικές ανάγκες , αλλά για να υπηρετήσει τον τόπο.

 

Όλοι όσοι συμετείχαμε έχουμε κοινό όραμα για την Ήπειρο και έχουμε δεσμευτεί να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο στο νέο θεσμό της εκλεγμένης Περιφερειακής Διοίκησης όσο και στην κοινωνία.

 

Για το λόγο αυτό προγραμματίζονται άμεσες ενέργειες που θα δώσουν «σάρκα και οστά» στο συνδυασμό μας και θα ενισχύσουν την κοινωνική μας παρέμβαση.

 

Τα βήματα που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε συμπυκνώνονται στα εξής σημεία:

 

 

* Άμεσα θα δημιουργηθούν οι οργανωτικές δομές υποστήριξης της λειτουργίας του συνδυασμού και οι ομάδες δουλειάς με θεματικό αντικείμενο.

 

* Στόχος μας η συνεχής αποτύπωση των θεμάτων που απασχολούν την Ήπειρο και η διαρκής επικαιροποίηση του προγράμματός μας.

 

* Ο πυρήνας των στελεχών του συνδυασμού μας αποτελείται από τους υποψήφιους Περιφερειακούς συμβούλους και στόχος μας είναι να διευρύνουμε τους συμμετέχοντες με άνοιγμα σε όλες τις δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας της Ηπείρου. Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή η συνεργασία όλων των δυνάμεων της προόδου, της οικολογίας και της εξέλιξης.

 

* Σε σύντομο χρονικό διάστημα το site του συνδυασμού θα μετατραπεί άμεσα σε portal διαρκούς παρέμβασης και συνεχούς διαλόγου.

 

* Δημιουργούμε ομάδα εργασίας και διαλόγου με αντικείμενο το οργανόγραμμα της νέα αιρετής Περιφέρειας, προκειμένου να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να παρέμβουμε δημιουργικά στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το νέο οργανόγραμμα της Περιφέρειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο λαϊκισμού, βολέματος ημετέρων και αναπαραγωγής της γραφειοκρατίας και του πελατειακού μοντέλου διοίκησης.

 

* Προτείνουμε στην πλειοψηφούσα παράταξη, εντός του Δεκεμβρίου να συγκληθεί άτυπη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που επιθυμεί η πλειοψηφούσα παράταξη να ακολουθήσει.

 

* Στα πλαίσια της υπηρέτησης των εξαγγελθέντων αρχών μας για υπηρέτηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ο συνδυασμός μας θα παρέχει μέσω του ηλεκτρονικού μας διαδικτυακού τόπου πλήρη ενημέρωση των εσόδων και των εξόδων του και σε εξαμηνιαία βάση θα πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

* Επιπλέον το σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων της παράταξής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα δημοσιοποιεί όλες τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις που θα καταθέτει στις συνεδριάσεις και θα προχωρά κάθε χρόνο σε δημόσιο απολογισμό δράσης.

 

 

 

 

Ο συνδυασμός «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» δεν αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα.

 

Είναι ένας ενεργός πολιτικός και αυτοδιοικητικός οργανισμός που έχει διαρκή του στόχο να κάνει την Ήπειρο τόπο που αξίζει να Ζεις».

 

«Έχω τονίσει επανειλημμένα την απόφασή μου να αφοσιωθώ στον τόπο μας.

 

Δεν κάνω καμία έκπτωση και καμία υποχώρηση από την απόφασή μου αυτή.

 

Θα είμαι δυναμικά και δημιουργικά παρών όπου χρειάζεται για να μπορέσουμε να κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πραγματικότητα, να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε λάβει από το κεντρικό κράτος και να «ενοχλούμε αφόρητα» όσους δεν αναγνωρίζουν τα αιτήματα, τους στόχους και τις επιδιώξεις μας».