Χωρίς γαλάζιες σημαίες φέτος η Ήπειρος

GALAZIA_SHMAIA

GALAZIA_SHMAIAΠριν μερικά χρόνια η γαλάζια σημαία που μπορούσε να κυματίζει σε κάποια ακτή αποτελούσε το καμάρι για όλους. Και η Ήπειρος μετείχε με ένα μεγάλο κατάλογο παραλιών. Σταδιακά και χρόνο με το χρόνο ο κατάλογος αυτός μειώνονταν.

Η ρύπανση από τη μία και η απουσία έργων υποδομής από την άλλη έφεραν το 2011 μόλις τέσσερις γαλάζιες σημαίες στις ακτές της Ηπείρου.

Είχαν βραβευθεί το Μονολίθι και η Κυανή Ακτή στην Πρέβεζα, η Λούτσα στην Πάργα και η Μέγα Άμμος στη Θεσπρωτία. Στη συνέχεια βέβαια τα διεθνή βραβεία αποσύρθηκαν από δύο παραλίες της Ηπείρου και συγκεκριμένα από το Μονολίθι και την Κυανή Ακτή επειδή από τους επιθεωρητές τους Προγράμματος που τις απονέμει διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε κριτήρια που αφορούν την καθαριότητά τους και την ασφάλεια των λουομένων.

Φέτος, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε συνολικά 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία είναι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας.

Στον μεγάλο αυτό κατάλογο δεν περιλαμβάνεται πλέον καμία παραλία της Ηπείρου. Έτσι μετά από πολλά χρόνια δεν θα κυματίζει καμία γαλάζια σημαία στις ακτές μας.