Ακτοπλοΐα: 10 εκατ. ευρώ μέσω… Λιβύης

limani

Οι καλοί ναύλοι έπεισαν τις εταιρείες να αποδρομολογήσουν τα πλοία τους, η ΑΝΕΚ από την Πάτρα, οι Μινωικές από την Κρήτη και την Πάτρα, η Hellenic SeaWays από το Βόλο και η Agoudimos Lines από την Ηγουμενίτσα.

Οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχθηκαν αιτήματα για τη μεταφορά πολιτών από χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, το Σουδάν, η Βραζιλία, η Βενεζουέλα

Zεστό χρήμα πάνω από 10 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι φέρνει έως τώρα στα ταμεία των ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών η κρίση στη Λιβύη.

Μεσίτες υπολογίζουν ότι το μέσο ημερήσιο κέρδος για τα πλοία που έχουν ναυλωθεί για την μεταφορά ξένων πολιτών είναι τα 250.000 ευρώ και μάλιστα στις περιπτώσεις όπου έχει συμφωνηθεί ολική ναύλωση, τότε ο ναυλωτής έχει καλύψει τα έξοδα πετρέλευσης, τους μισθούς των πληρωμάτων των πλοίων και τα εφόδια. Τρία μεσιτικά γραφεία και δύο δικηγορικά έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν όλη αυτή την υπόθεση.

Η ναύλωση οκτώ ελληνικών επιβατηγών – οχηματαγωγών, από διάφορα κράτη τα οποία επείγονταν να απεγκλωβίσουν τους υπηκόους τους από τη φλεγόμενη χώρα, αποτελεί μία άνευ προηγουμένου ένεση ρευστότητας σε μία εποχή όπου το πετρέλαιο έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, το κράτος καθυστερεί σημαντικά τις πληρωμές του στις άγονες γραμμές και οι δύο πρώτοι μήνες του 2011 εμφανίζουν δραματική πτώση της κίνησης σε διάφορα δρομολόγια.

Μέχρι και το Σάββατο είχαν ναυλωθεί από διάφορες πρεσβείες τα πλοία: Hellenic Spirit, Olympic Champion και Ελευθέριος Βενιζέλος της ΑΝΕΚ, το Κnossos Palace και Europa Palace των Μινωικών Γραμμών, τα Εxpress Santorini και Νήσος Ρόδος της Hellenic SeaWays και το Ionian King της Αgoudimos Lines.

Οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχθηκαν αιτήματα για τη μεταφορά πολιτών από χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, το Σουδάν, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα.

Είναι πολύ πιθανό μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν να «επιστρατευτούν» για τη μεταφορά ξένων πολιτών και μεγάλα ταχύπλοα της ελληνικής ακτοπλοΐας, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν λίγες μέρες ακόμα ώστε να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός τους. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα ταχύπλοα στην ελληνική αγορά που έχουν τις προδιαγραφές να αντεπεξέλθουν σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι.

Ταξίδι
Κάθε κυκλικό ταξίδι διαρκεί περί τις τέσσερις με πέντε μέρες.

Ηδη δύο πλοία της ΑΝΕΚ την Παρασκευή ξεκίνησαν το δεύτερο δρομολόγιό τους προς τα λιμάνια της Λιβύης, ενώ και το Knossos Palace των Μινωικών έχει ναυλωθεί για ένα ταξίδι με option για δεύτερο. Οι καλοί ναύλοι έπεισαν τις εταιρείες να αποδρομολογήσουν τα πλοία τους, η ΑΝΕΚ από την Πάτρα, οι Μινωικές από την Κρήτη και την Πάτρα, η Hellenic SeaWays από το Βόλο και η Agoudimos Lines από την Ηγουμενίτσα. Μάλιστα ΑΝΕΚ και HSW βρήκαν για λίγες μέρες απασχόληση για πλοία τους που δεν ήταν δρομολογημένα σε γραμμές.

Η ΑΝΕΚ για το Ελευθέριος Βενιζέλος και η HSW για το Νήσος Ρόδος, αλλά και για το Αριάδνη το οποίο αντικατέστησε στη γραμμή της Πάτρας τα Ηellenic Spirit και Olympic Champion.