Η ομιλία του γ.γ. του Ε.Κ.Θ. Παναγιώτη Ζαφείρογλου στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11/05/2011 στην Ηγουμενίτσα

Συναδελφισσες-οι,

Η σημερινή απεργιακή μάχη διεξάγεται σε συνθήκες κάτω από τις οποίες το κεφάλαιο επιδιώκει κυριολεκτικά να μη μείνει τίποτα όρθιο από τις εργατικές κατακτήσεις.

Σήμερα δίνουμε τη δική μας απάντηση, σήμερα αυτό που κρίνεται στους δρόμους

σε όλη τη χώρα είναι αν ο λαός θα υποχωρήσει μπροστά σε όσους θέλουν να τσακίσουν κάθε ίχνος δικαιώματός του ή αν θα σηκώσει κεφάλι, αντιδρώντας άμεσα και αποφασιστικά στην αντιλαϊκή καταιγίδα.

Η σημερινή  μάχη  αφορά συνολικά τα λαϊκά στρώματα, η συμπαράταξη της εργατικής τάξης ,των αυτοαπασχολουμένων ,των φτωχομεσαίων αγροτών των γυναικών και νέων των λαϊκών οικογενειών. έχει στόχο να γίνουν νέα, αποφασιστικά, στέρεα βήματα στην οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας, συνολικά των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και το σύνολο των πλατιών λαϊκών στρωμάτων είναι πολιτική επίθεση. Η επίθεση  στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα δεν είναι ζήτημα συγκυρίας ή κακής διαχείρισης. Είναι το αποτέλεσμα και το ζητούμενο της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια και γι’ αυτό σαρώνει ακόμα και στοιχειώδεις κατακτήσεις, όπως τα επιδόματα ανεργίας, τις πενιχρές συντάξεις, τις υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας, τις συλλογικές συμβάσεις.

ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ-ΣΤΡΙΕΣ,

Τη συσσωρευμένη εμπειρία, που αποκτήσαμε  τον τελευταίο χρόνο, πρέπει να τη μετατρέψουμε σε πολιτικά συμπεράσματα, να διαχωρίσουμε τη θέση μας εγκαταλείποντας συνδικαλιστικά και πολιτικά τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, αυτό θα είναι  ένα σημαντικό βήμα στην ενδυνάμωση του αγώνα, άλλωστε, έχει αποδειχτεί στην πράξη πως ο ρόλος της  πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι να υπονομεύουν κάθε αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατιάς. Αφού υιοθετούν τα επιχειρήματα της μεγαλοεργοδοσίας, ενισχύουν τις αυταπάτες, καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Γίνεται κάθε μέρα και πιο φανερό πως το «προσπέρασμά» τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει φρένο σε αυτή την πολιτική και στα διάφορα ιδεολογήματα που μας καλούν να εξανθρωπίσουμε τον καπιταλισμό.

Εμείς τέτοιες αυταπάτες ούτε έχουμε ούτε θα αποχτήσουμε , το σύστημα αυτό δεν γίνεται ανθρώπινο ,είναι σε παρακμή και όλο και πιο βίαια θα δείχνει το βάρβαρο πρόσωπο του.

Εμείς δεν υποτασσόμαστε στο φόβο και την μοιρολατρία επειδή γνωρίζουμε ότι το κόστος του συμβιβασμού και της υποταγής είναι πάντα πιο βαρύ και επώδυνο από της θυσίες του αγώνα.

Γιατί τώρα ξέρουμε ακόμη περισσότερο ότι ο καπιταλισμός μπορεί είναι δυνατός αλλά δεν είναι παντοδύναμος.

Συναδελφισσες-οι

Η βαθιά κρίση που τον ταλανίζει δείχνει τα όριά του.

Αυτό το κράτος είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Όλα τα μέτρα που  παίρνονται έχουν ένα στόχο, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δηλαδή της στήριξης της κερδοφορίας.

Περιγράφονται όλα αυτά στη Συνθήκη του Μάαστριχ, στη Λευκή Βίβλο.

Εμπεριέχονται σε όλες τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ.

Η ντόπια ολιγαρχία, τα κόμματά της, σε ενότητα με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΔΝΤ, την ΕΕ θέλουν να επιβάλλουν πιο αποτελεσματικά μέτρα, για να προστατεύσουν το σύστημά τους, με τη βία, με τον βούρδουλα.

Μέτρα που έχουν σαν στόχο, να αντιμετωπιστεί η κρίση, χωρίς να θιγούν τα ιερά και όσιά τους, τα κέρδη τους, να γίνει ακόμα πιο φτηνή η δύναμη

της εργατικής τάξης, να δημιουργηθούν οι ευνοϊκές προϋποθέσεις,  για τα μονοπώλια, για να

επανεπενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια που διαθέτουν.

Συναδελφισσες-οι

Το κίνημά μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή .

Στην σημερινή φάση του αγώνα κρίνεται αν η εργατική τάξη θα υποχωρήσει και θα συμβιβαστεί, ή θα αντιδράσει αγωνιστικά σε αυτή την επέλαση, που θέλει να επιβάλλει καθεστώς τρόμου και ζούγκλας.

Πατάνε στην αρνητική πείρα που έχει ο λαός από τον λεγόμενο δημόσιο τομέα και προσπαθούν να τους στρέψουν απέναντι στους ίδιους τους υπάλληλους.

Πότε τους χαϊδεύουν και πότε τους λένε κοπρίτες, «ότι μαζί τα φάγαμε» , τους ρίχνουν όλο το ανάθεμα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ανάγκη να βγάλουν συμπεράσματα και να σταθούν στο σωστό ανάχωμα σε αυτόν τον πόλεμο.

Για τα ελλείμματα δεν φταίνε οι μισθοί και οι συντάξεις, τα περιορισμένα κοινωνικά

δικαιώματα.

Τα ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε τεράστια κέρδη. Είναι τα 600 δις ευρώ που είναι στις ελβετικές τράπεζες.

Είναι ο κλεμμένος ιδρώτας του λαού.

Στον Ιδιωτικό τομέα η εργοδοσία σπέρνει την τρομοκρατία.

Κραδαίνει την απόλυση στον εργάτη και την εργάτρια και του λέει υπέγραψε ατομική σύμβαση με μείωση του μισθού, με εκ περιτροπής εργασία, γιατί αλλιώς απολύεσαι.

Προχωρούν στην ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας,

καταργούν την σταθερή δουλειά, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο.

Παίρνουν μέτρα ενάντια στην συλλογική δράση, απαγορεύουν στα σωματεία να μπαίνουν στον χώρο δουλειάς να έρθουν σε επαφή με τους εργάτες.

Και αυτά τα ελάχιστα δημοκρατικά δικαιώματα τα καταργούν στην πράξη.

Το πολιτικό τους προσωπικό και οι άλλοι αστικοί μηχανισμοί ενισχύουν αυτή τη δράση.

Έχουμε τέτοια δείγματα και εδώ στην περιοχή μας .

Η εργοδοσία στα S/M ΔΗΜΑ επιστράτευσε θεούς και δαίμονες , αστυνομία και εισαγγελείς ύβρεις και προσβολές απειλές με ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα. Για να κάμψει την όποια αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων στην επιχείρηση για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών , για να σταματήσει το αίσχος – μακαρόνια και ρύζια- αντί  μεροκάματο , για να συνεχίσουν απτόητοι να απολύουν, να συκοφαντούν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, χωρίς να αποζημιώνουν, χωρίς να δίνουν δεκάρα .

Η απλήρωτη εργασία είναι θεσμός και στην ΕΑΣ και στο εργοτάξιο του Λιμανιού και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις. Απολύσεις εκ περιτροπής εργασία στα εργοτάξια ΛΕΦΑ και ΑΧΕΡΟΝΤΑ. Απλήρωτοι συμβασιούχοι στον Δήμο Ηγουμενίτσας και όσοι υμνούσαν τον Καλλικράτη ψήφισαν προχθές στο δημοτικό συμβούλιο την αύξηση κατά 40% στα  τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ . Αυτή είναι η νέα Τοπική Διοίκηση που κόπτεται για το καλό του τόπου. 40% πάνω στο νερό και έπεται συνέχεια.

ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ-ΣΤΡΙΕΣ,

Τώρα είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους.

Για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι η ανασύνταξη του κινήματος, μέσα στον αγώνα.

Με ταξική γραμμή, με μέτωπο απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία, στους νόμους και το κράτος της.

Κίνημα μαζικό, οργανωμένο σε βάθος και με βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τον έλεγχο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.

Κίνημα που στηρίζεται και αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία.

Κίνημα που θα παλεύει ανυποχώρητα, θα εμποδίζει τα χειρότερα, θα διεκδικεί αιτήματα, αλλά με καθαρό ορίζοντα. Αγώνας για το σύνολο των αναγκών της εργατικής οικογένειας, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή και κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων.

Κίνημα διεθνιστικό που παλεύει για έναν ενιαίο σκοπό σε κάθε ξεχωριστή χώρα.

Το ΠΑΜΕ σας καλεί όλους και όλες, να πάρουμε αυτή την ευθύνη.

Να πρωτοστατήσουμε, για να περάσει το κίνημα σε αποφασιστική αντεπίθεση. Με συνδυασμένη δράση στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία

, στους χώρους κατοικίας, για τη συσπείρωση και ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης, με άξονα τις ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Με καλό σχέδιο για δουλειά και συσπείρωση της νεολαίας.

Τα ταξικά κλαδικά σωματεία να δυναμώσουν και να έχουν σταθερή σχέση με τους νέους που βρίσκονται σε σχολές που είναι στη μαθητεία, νυχτερινά, ΤΕΙ, και άλλα, που ζουν και σπουδάζουν με τις χειρότερες συνθήκες.

Με πιο ισχυρή αντιπαράθεση και πόλεμο, με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Να ανοίξουμε δρόμους επικοινωνίας με εργαζόμενους που υποφέρουν, αναζητούν λύσεις, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, που είναι ανοργάνωτοι ή δεν μπορούν να εκφραστούν από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Να δώσουμε νέα πνοή στη λειτουργία και τον προσανατολισμό των σωματείων, να ξεπεράσουν καθυστερήσεις, γραφειοκρατικά φαινόμενα στην οργάνωση της δράσης, για να συμβάλουν στην ισχυροποίηση της πάλης, στην ενίσχυση της ικανότητας συσπείρωσης και κινητοποίησης δυνάμεων.

Να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στη συσπείρωση νέων πρωτοβάθμιων σωματείων στις γραμμές του ΠΑΜΕ, στη δημιουργία νέων.

Να αναπτυχθεί η επιρροή του ΜΕΤΩΠΟΥ εκεί που σήμερα οι δυνάμεις μας είναι μειοψηφία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση των εργαζομένων, σε ενιαία σωματεία ανεξάρτητα από ειδικότητα, εργασιακές σχέσεις.

Να δυναμώσει η αντίσταση στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στη χειραγώγηση.

Να ενισχύσουμε την ιδιαίτερη προσπάθεια οργάνωσης των μεταναστών και τσάκισμα των ρατσιστικών απόψεων.

Η λειτουργία και η δράση των συνδικάτων να μην περιορίζεται σε ευκαιριακές σχέσεις ανάμεσα στις διοικήσεις και τους εργαζόμενους, σε ένα κάλεσμα για συμμετοχή σε αγώνες.

Να διαμορφώνει το έδαφος, για συνεχή ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών, για συλλογική λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων, για συσπείρωση νέων δυνάμεων στη δράση και ενίσχυση της εργατικής πρωτοβουλίας.

Συνεχής ενημέρωση και διαφώτιση, αλληλεγγύη με άλλους κλάδους ή με άλλους λαούς που υποφέρουν.

Είναι, σύνθετη η προσπάθεια για αναζωογόνηση της δράσης των σωματείων.

Είναι όμως μονόδρομος και πρέπει να δώσουμε αυτήν τη μάχη μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων σε όλα τα επίπεδα για να πάμε μπροστά.

Για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, για άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και των αναγκών του.

Με αδιαλλαξία απέναντι σε όσους προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο, με εκκλήσεις για ενότητα και όλοι μαζί κάτω από τις ομπρέλες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σε όσους προσπαθούν μέσα από αριστερή φρασεολογία να φτιασιδώσουν το καπιταλισμό, να μπουν εμπόδιο στον δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει την πλειοψηφία του λαού.

Οι θυσίες από την στήριξη, την ανοχή αυτού του σάπιου συστήματος είναι αμέτρητες.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, ιδιαίτερα στις εργαζόμενες γυναίκες, που πληρώνουν διπλά το καθεστώς της εκμετάλλευσης, τις συνέπειες της κρίσης.

Να μην υποκύψουν , να συσπειρωθούν στα σωματεία.

Να δώσουν νέα πνοή και δύναμη με τη συμμετοχή τους στις τάξεις των αγώνων.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στους νέους και τις νέες.

Να απορρίψουν όλες τις πολιτικές, τα μέτρα και τις δυνάμεις που αποφασίζουν γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

Να μη συμβιβαστούν με τη χαμοζωή που τους καταδικάζουν.

Να συσπειρωθούν στα συνδικάτα με το ΠΑΜΕ, με το ΜΑΣ.

Να παλέψουν για μια ζωή με δικαιώματα. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ, καλύτερα να οργανώσουμε και να δώσουμε τη μάχη για ριζική αλλαγή σε όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, με παραμερισμό και κοινωνική απομόνωση της εργατικής αριστοκρατίας.

Να καταδικασθεί στην πράξη ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Μέσα από την οργάνωση του αγώνα, την πλατιά συμμετοχή των εργαζομένων, μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, κάτω στα επιχειρησιακά στα κλαδικά συνδικάτα, υπέρ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Να εκφραστεί αυτή η αλλαγή του συσχετισμού, στους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, στο ΜΑΣ και στην πορεία στο πολιτικό επίπεδο.

Να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.

Η εργατική τάξη, είναι η δύναμη ανατροπής, αυτού του σάπιου συστήματος. Μαζί με το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία, να γίνει ο εργαζόμενος λαός δύναμη ανατροπής και εξουσίας.

‘’ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ,

ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ’’