Με 1,3 δισ. θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου

EΓKPIΘHKE με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτη το πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για την περίοδο 2010 – 2014 που είχε υποβληθεί από τον ΔΕΣΦΑ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα που η έναρξη κατασκευής τους ορίζεται μέχρι το τέλος του 2014, καθώς και εκείνα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

Τα βασικά έργα που περιλαμβάνονται στο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης είναι: 

• Η εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στον κεντρικό αγωγό του Συστήματος Μεταφοράς στη Νέα Μεσημβρία – θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

• Η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) από τον κεντρικό αγωγό προς Αλιβέρι – ήδη υπό κατασκευή.

• Επέκταση ΕΣΜΦΑ στην Πελοπόννησο μέχρι τη Μεγαλόπολη (Αγωγός Αγ. Θεόδωροι – Μεγαλόπολη) – έργο στο τελικό στάδιο δημοπράτησης.

• Η δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της νήσου Ρεβυθούσας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατασκευή νέας δεξαμενής αποθήκευσης ΥΦΑ – έργο υπό δημοπράτηση.

• Αγωγός Κομοτηνή-Θεσπρωτία (χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού) – έργο υπό τεχνική μελέτη.

• Eργα εκσυγχρονισμού ΕΣΦΑ – νέοι μετρητικοί σταθμοί, έργα τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι 1.300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 806,5 εκατ. είναι ο προϋπολογισμός του αγωγού Κομοτηνής – Θεσπρωτίας, ενώ 159 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ.

Πηγή: Express.gr