Το Δικαστικό Μέγαρο λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια… παράνομα!

dikastiko_episkeves
dikastiko_episkevesΔίκες σε ένα δικαστικό μέγαρο το οποίο δεν έχει παραληφθεί από το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούνται εδώ και 15 χρόνια στην Ηγουμενίτσα

Στα γρανάζια της Θέμιδας έμπλεξε το ίδιο το Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας το οποίο αν και λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια  δεν έχει παραληφθεί από το ελληνικό δημόσιο λόγω κακοτεχνιών που εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ελληνικό δημόσιο και εργολάβος εταιρία η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του νέου κτιρίου βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε δικαστική διαμάχη. Από τη μία πλευρά το ελληνικό δημόσιο ζητά  από την εργολάβο εταιρία να διορθώσει τις  κακοτεχνίες που εντόπισε κατά τον έλεγχο στο νέο Δικαστικό Μέγαρο και από την άλλη η εργολάβος εταιρία ζητά από το Δημόσιο να της επιστραφεί η εγγυητική καλής εκτέλεσης του έργου η οποία αγγίζει περίπου τα 200.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι το κτίριο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στο μεταξύ, σήμα κινδύνου για την ασφάλεια του κτιρίου-το οποίο εγκαινιάστηκε το 2003-έχει εκπέμψει εδώ και έξι μήνες η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας «καθιστώντας το ανασφαλές και επικίνδυνο για την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία των εργαζομένων, των δικηγόρων και των πολιτών».

Τα προβλήματα γίνονται ολοένα και πιο έντονα εμφανή, λόγω της κατάρρευσης ολόκληρων τμημάτων ή των νερών της βροχής που διαρρέουν σε γραφεία και αίθουσες. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι εδώ και έξι μήνες έχουν δοθεί υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, δεν έχει γίνει κάτι, με αποτέλεσμα τη νέα παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου.

«Το κτίριο δεν έχει στατικά προβλήματα. Υπάρχουν όμως πολλές κακοτεχνίες στο κτίριο με πιο σημαντικό το πρόβλημα της υγρομόνωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και διαθέτει πολεοδομική άδεια δεν έχει παραληφθεί από το ελληνικό δημόσιο» είπε στο ethnos.gr o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Νίκος Μπέζας.

Η εξάμηνη προθεσμία που χορηγήθηκε από το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου Ηγουμενίτσας στους αρμόδιους για την επισκευή του εξέπνευσε  και ο κίνδυνος σφράγισης του Δικαστικού Μεγάρου Ηγουμενίτσας από την αστυνομία λειτούργησε ως μέτρο πίεσης κινητοποιώντας τις αρχές. Συνεργεία προχωρούν από το μεσημέρι της Τετάρτης (19/12) στις απαραίτητες ανακατασκευές προκειμένου να μην μπει λουκέτο στο κτίριο.