Παγωμένος παραμένει στο τμήμα Ηπείρου – Θεσσαλίας ο οδικός άξονας σύνδεσης της Εγνατίας με τον Ε65

Παγωμένος και χωρίς κανένα εργοτάξιο να δουλεύει στον Άξονα Ηπείρου – Θεσσαλίας παραμένει ο άξονας σύνδεσης της Εγνατίας με τον Ε65 τη στιγμή που άλλα τμήματα του έργου στην κεντρική Ελλάδα έχουν αρχίσει τις εργασίες και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ηπειρωτικού Αγώνα το εν λόγω έργο στην Ήπειρο παραμένει σε φάση θερινής ραστώνης βρίσκονται και στάσιμη παραμένει η σύνδεση της Εγνατίας με τον Ε65 και τη δημιουργία έτσι μιας εναλλακτικής και γρήγορης πρόσβασης προς την κεντρική Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα κομμάτια του «άξονα κεντρικής Ελλάδας» όπως ονομάζεται ο Ε65 υλοποιούνται με γρήγορους σχετικά ρυθμούς μετά την επανεκκίνηση των έργων, το κομμάτι όμως από την Καλαμπάκα σχεδόν, μέχρι την Παναγιά (ή κάποιο άλλο σημείο σύνδεσης), έχει ένα… ερωτηματικό επάνω του.

Πριν από μερικές μέρες, οι Δήμοι της Θεσσαλίας ζήτησαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να «τρέξει» το έργο, το οποίο τυπικά πρέπει να τελειώσει μέχρι το 2018. Πρακτικά, η ΠΕΔ Θεσσαλίας δεν ζητάει κάτι διαφορετικό από αυτό που προβλέπει η αναθεωρημένη συμφωνία για τα οδικά έργα, να συνδεθεί δηλαδή ο Ε65 με την Εγνατία. Ζητάει όμως από τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να υλοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου για ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης και με εξασφάλιση χρηματοδότησης από τη νέα προγραμματική περίοδο, να υλοποιηθεί το έργο μέχρι το 2018. Αυτή ακριβώς η εξαίρεση του έργου από τα προβλεπόμενα στις νέες συμφωνίες (αν και αναφορά υπάρχει) και από τις δεσμεύσεις ολοκλήρωσης μέχρι το 2015 ή κατά περίπτωση, όπως στο τμήμα του Αντιρρίου, μέχρι τα μισά της επόμενης χρονιάς, «φοβίζει» ότι το έργο τελικά δεν θα γίνει άμεσα. Γι αυτό, η ΠΕΔ Θεσσαλίας ζητάει να δεσμευτούν οι απαραίτητες πιστώσεις ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.  Στο μεταξύ, από την πλευρά της Ηπείρου, «φως» φαίνεται να υπάρχει μόνο σε ό,τι αφορά την Ιόνια μέχρι στιγμής και κάποια προσκόμματα που έχουν να κάνουν με αρχαιολογικά ευρήματα κοντά ή πάνω στη χάραξη του δρόμου. Σε ό,τι αφορά τον Ε65, ισχύει ό,τι έχει ζητήσει εδώ και έξι μήνες περίπου η Περιφέρεια, την άμεση έναρξη των εργασιών σύνδεσης, δηλαδή.

«Σπεύδουν» στο Άκτιο-Αμβρακία

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό του άξονα Ακτίου-Αμβρακίας, σύμφωνα με τη βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο κάποια τμήματα να  παραδοθούν μέσα στο 2014, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2015 να δοθούν στην κυκλοφορία αρκετές εργολαβίες του δρόμου. Η κα Φούντα επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες τα έργα και όπως ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του έργου στο υπουργείο Υποδομών, Σωκράτη Κατσίκα, έχουν αποκατασταθεί και προβλήματα που υπήρχαν στη μισθοδοσία των εργαζόμενων στα εργοτάξια και τις εργολαβίες.

Βδέλλα με πληροφορίες από την ηλεκτρονική έκδοση του Ηπειρωτικού Αγωνα,  Agon.gr