Αγρίνιο: Ηπατίτιδα Α σε 9 Ρομά

Κινητοποίηση των τοπικών υγειονομικών αρχών προκαλεί η εμφάνιση Ηπατίτιδας Α σε 9 Ρομά που διαβιούν στο Αγρίνιο.

Ως γνωστόν το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που ο κίνδυνος μετάδοσης των ιών που προκαλούν ηπατίτιδα παρουσιάζεται αυξημένος σε σχέση με τις άλλες εποχές του έτους.Οι λόγοι είναι πολλοί και εντάσσονται μέσα στη γενικότερη διάθεση του καθένα να ξεφύγει από τις «συνηθισμένες ή καθιερωμένες ή εξ ανάγκης συνθήκες» και να «απολαύσει», να «βιώσει» ή να «πραγματοποιήσει» καταστάσεις και εμπειρίες που είναι δυνατό να αποτελούν αιτίες έκθεσης στους ιούς της ηπατίτιδας.

Παράλληλα το νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει και ορίζει την υγεία των αθίγγανων παρουσιάζει παραλήψεις και κενά τα οποία ορίζουν τις συνθήκες υγείας και διαβίωσης αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. Είναι συνηθισμένο και στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, να βλέπουμε οικογένειες αθίγγανων να διαβιούν σε λυόμενα και παράγκες, εγκαταλελειμμένα σπίτια ακόμα και σε φορτηγά διαμορφωμένα σε κατοικίες με τον απαραίτητο υποτυπώδη εξοπλισμό. Το συνηθέστερο φαινόμενο είναι οι αθίγγανοι να ζουν χωρίς τις βασικές παροχές σε ρεύμα και νερό και με ελλιπή αποχετευτικό σύστημα.Οι συχνές μετακινήσεις, οι άσχημες συνθήκες υγιεινής, η μη τήρηση του προγράμματος εμβολίων των παιδιών, η απουσία ασφαλιστικής κάλυψης και η έλλειψη μιας σχεδιασμένης, βάση διαχείρισης των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, κρατικής μέριμνας έχουν ως αποτέλεσμα, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και κυρίως τα παιδιά να πάσχουν από διάφορα νοσήματα

Στην περίπτωση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α σε 9 ρομά στο δήμο Αγρινίου, αυτά οφείλονται κατα πάσα πιθανότητα στις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς. ‘Αλλωστε λόγω των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία συνθηκών υγιεινής, πολλά παιδιά έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα Β και νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Πατρών.Τα Νοσοκομεία ενημέρωσαν τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε Αιτ/νίας και εκείνη μέσω του Προισταμένου της ,Νίκου Φατούρου, ξεκίνησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το πρόβλημα να περιοριστεί και να μην εξαπλωθεί.Σε πρώτη φάση ζητήθηκαν επιπλέον μέτρα υγιεινής από το δήμο και σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει προσπάθεια εμβολιασμού,αφού τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τι είναι η ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α (ΗΑ) είναι μια λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α.Το ήπαρ προσβάλλεται από τον ιό και ένας μεγάλος αριθμός των κυττάρων που το αποτελούν, παθαίνουν φλεγμονή και στη συνέχεια πολλά από αυτά νεκρώνονται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α;

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

– Ίκτερο: Δεν εκδηλώνεται πάντοτε. Εμφανίζεται σε 50-80% των ενηλίκων με κίτρινη χροιά του δέρματος και των ματιών, ούρα με βαθύ κίτρινο χρώμα και κόπρανα που γίνονται περισσότερο άχρωμα. Στα παιδιά ο ίκτερος είναι σπάνιος

– Κούραση και μυαλγίες

– Πόνο στην κοιλιά και ιδιαίτερα στην περιοχή του ήπατος (άνω δεξιό τμήμα της κοιλιάς)

– Ανορεξία

– Πυρετό

– Διάρροια

– Ναυτία και εμετούς

– Ηπατομεγαλία

Συνήθως η ασθένεια είναι ήπιας μορφής και περιορίζεται από μόνη της. Έχουν περιγραφεί και περιπτώσεις ασθενών που περνούν ΗΑ χωρίς να παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα.

Πολύ σπάνια μπορεί να πάρει πολύ επιθετική μορφή, να καταστρέψει το ήπαρ και να προκαλέσει το θάνατο.

Δεν υπάρχει χρόνια μορφή της ασθένειας. Κάποιος που έχει περάσει ΗΑ δεν μπορεί να προσβληθεί ξανά από τη νόσο.

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εικόνα και στην ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων εναντίον του ιού της ΗΑ μέσα στο αίμα του ασθενούς.

Πώς μεταδίδεται η ασθένεια;

Η ΗΑ μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Ο ιός της ΗΑ βρίσκεται και ζει μέσα στα κόπρανα των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Μεταδίδεται σε άλλα άτομα όταν μεταφερθεί δια μέσου των κοπράνων στο στόμα.

Ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από τον ιό, μπορεί να μεταδώσει σε άλλους την ασθένεια 2 εβδομάδες πριν από την εμφάνιση του ίκτερου μέχρι και 10 μέρες μετά.

Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και να μολύνει υγιή άτομα δια μέσου ακάθαρτου νερού, ή από σαλάτες και λαχανικά που έχουν πλυθεί με μολυσμένο νερό.

Επίσης το πρωκτικό σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων ανδρών και ετερόφυλων ζευγαριών αποτελεί μια αιτία σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ΗΑ.

Έχουν ακόμη περιγραφεί επιδημίες ΗΑ σε ιδρύματα με χαμηλά επίπεδα υγιεινής στα οποία νοσηλεύονταν είτε άτομα με πνευματική καθυστέρηση είτε άτομα τρίτης ηλικίας. Ανάλογες επιδημίες ΗΑ έχουν περιγραφεί και σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας για βρέφη και μικρά παιδιά όπου δεν τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής.

πηγή agrinionews.gr