Eιδήσεις απ’ όλη την Ήπειρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Λιγκιάδες

Ξεκινά την Δευτέρα η λειτουργία του ΧΥΤΑ

Συζήτηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό

Διεκόπη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Συνάντηση Περιφερειάρχη με εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Τη διατήρηση της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ ζητά ο Περιφερειάρχης

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία την Τετάρτη

Κατασχέθηκαν 114 κιλά χασίς – Αναζητείται ο διακινητής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Λιγκιάδες

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, τον Πολιτιστικό και τον Αγροτικό Σύλλογο Λιγκιάδων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και περιλαμβάνουν:

Στις 19:30 το απόγευμα του Σαββάτου λαμπαδηδρομία, από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Τρικάλων προς Λιγκιάδες και στις 20:30 ιστορική αναδρομή των γεγονότων από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιγκιάδων.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, και περιλαβάνουν:

– 11:30 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου

– 11:45 Άφιξη στο χώρο του Μνημείου

– 11:50 Κεντρική ομιλία από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο

– 11:55 Προσκλητήριο νεκρών

– 12:05 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια

– 12:10 Λήξη τελετής

 

Ξεκινά την Δευτέρα η λειτουργία του ΧΥΤΑ

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών. Η προγραμματική σύμβαση που είχε αποφασιστεί πριν από έναν μήνα, οριστικοποιήθηκε και χθες παρουσιάστηκαν όλα τα σημεία της, στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Δήμων, του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, του αντιπροέδρου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκη Βλέτσα, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, των αντιδημάρχων Θωμά Μπέγκα και Βασίλη Μασσαλά και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την βούλησή τους, να δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα ξεκινήσει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Απορρίμματα θα μεταφέρουν αρχικά έξι απορριμματοφόρα του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου θα μεταφέρεται πλέον στον ΧΥΤΑ το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία αποκατάστασης της χωματερής στη Δουρούτη.  

 

Συζήτηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό

Με θέμα ημερήσιας διάταξης τη «Συζήτηση και διατύπωση γνώμης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης επί του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2012-2014», συνεδρίασε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα, η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.  

Τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και τους πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που βάσει Νόμου προεδρεύει της Επιτροπής. «Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι μια από τις καινοτομίες που εισάγει ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, που πρόσθεσε ότι συνεδριάσεις θα γίνουν και στις έδρες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων.

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν οι παριστάμενοι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Η Περιφερειακή Αρχή τόνισε πως η ορατή διέξοδος για την περιοχή είναι η αυτοτροφοδοτουμένη ανάπτυξη. Η παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη, και του Γιάννη Παπαδημητρίου, χαρακτήρισαν την πρόταση της Περιφέρειας ως μια συρραφή παλιότερων προτάσεων για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην ανάπτυξη της Ηπείρου.

Διεκόπη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Διεκόπη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων χθες, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη.

Στην αίθουσα της συνεδρίασης, βρέθηκαν από την αρχή, φοιτητές του Πανεπιστημίου που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολών τους, μέλη ΔΕΠ κι άλλων συλλόγων, απαιτώντας να γίνει συζήτηση για το νέο νόμο για την παιδεία και να εκδοθεί ψήφισμα καταδίκης του.

Η πρόταση που κατατέθηκε από το Δήμαρχο και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία ήταν: «Η Δημοτική Αρχή συμπορεύεται με τις θέσεις της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θεωρεί ότι υποβάθμιση ή συρρίκνωση του Πανεπιστημίου αποτελεί casus belli. Δεν δεχόμαστε υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και δεν θα δεχθούμε ούτε στο ελάχιστο υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο».

Η πρόταση αυτή, όπως και η πρόταση για την διοργάνωση μιας μεγάλης, ανοιχτής εκδήλωσης, με την συμμετοχή όλων των φορέων όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα παιδείας, δεν υιοθετήθηκε από το σύνολο των παρατάξεων. Η παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας έδωσε λευκή ψήφο, ενώ οι τρεις επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις.

Οι φοιτητές δεν αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και με συνεχή συνθήματα κατέστησαν ουσιαστικά αδύνατη τη συνέχιση της συζήτησης για τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Ο πρόεδρος του σώματος, διέκοψε τη συνεδρίαση, κάνοντας σχετική δήλωση με την οποία εξέφρασε την θλίψη του για την εξέλιξη αυτή.

 

Συνάντηση Περιφερειάρχη με εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

 

Συνάντηση είχε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, οι οποίοι τον επισκέφτηκαν στο Γραφείο του και τον ενημέρωσαν για τα αιτήματα των κινητοποιήσεων τους.

Με σκοπό την προώθηση των αιτημάτων τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε ότι το θέμα θα απασχολήσει συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας.

Τη διατήρηση της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ ζητά ο Περιφερειάρχης

Τη συνέχιση της λειτουργίας της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ, που έχει έδρα την Πρέβεζα,  ζητά εκ νέου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Περιφερειάρχης, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι το ΙΓΜΕ Ηπείρου, για  αρκετά χρόνια,  αποτελεί το σημαντικότερο επιστημονικό συνεργάτη της Περιφέρειας,  δίνοντας λύσεις σε πολλά προβλήματα,  χάρη στο   εξειδικευμένο προσωπικό και τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει. 

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, κάνει γνωστή στο Υπουργείο την πρόθεση της Περιφέρειας να αναλάβει το κόστος στέγασης της Μονάδας,  ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά της έξοδα.

 

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Την Δευτέρα  3-10,   και ώρα 10.00 π.μ.  συνεδριάζει η  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, με 38 θέματα ημερήσιας διάταξης.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία την Τετάρτη

Aπό την Εγνατία Οδός ΑΕ ανακοινώθηκε ότι,  στα πλαίσια απαιτούμενων δοκιμών του Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας (Τ.Μ.S.), θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία και στους δύο κλάδους της Εγνατίας Οδού, στα τμήματα:

– Α/Κ Αράχθου-Α/Κ Περιστερίου, την Τετάρτη 05-10 και ώρα 23:30 έως την Πέμπτη 06-10 και ώρα 06:00.  Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό «Ιωαννίνων-Μετσόβου».
– Α/Κ Περιστερίου-Α/Κ Μετσόβου, την Πέμπτη 06-10 και ώρα 23:30 έως την Παρασκευή 07-10 και ώρα 06:00.  Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό «Ιωαννίνων-Μετσόβου».

Κατασχέθηκαν 114 κιλά χασίς – Αναζητείται ο διακινητής

114 κιλά χασίς κατάσχεσαν αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας. Τα ναρκωτικά μετέφερε με το αυτοκίνητό του ένας 50χρονος, κάτοικος Ασπροπύργου Αττικής, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει απ’ την Ιόνια οδό. Μπαίνοντας στην παλιά εθνική οδό Άρτας – Αγρινίου, στο ύψος της Αμφιθέας εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του και αναζητείται. Τα ναρκωτικά προέρχονταν από την Αλβανία. Εκτός από τα ναρκωτικά κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο του δράστη ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.