Σχόλιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόγραμμα της ”Δημοτικής Συνεργασίας”

laiki

laikiΤην παρουσία του προγράμματος του συνδυασμού του έκανε  ο κ. Νταής . Παρουσίασε  δηλαδή : Το όραμα. Το πρόγραμμα. Τους «ξεκάθαρους» στόχους που  επεξεργάστηκαν με γνώση και θέληση. Και μάλιστα με γνώση μέσα από την εμπειρία τους στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η εμπειρία από τον Καλλικρατικό Δήμο Ηγουμενίτσας για να αποδείξουμε πόσο θολοί είναι οι στόχοι.

·         Η κρατική χρηματοδότηση στον δήμο για το 2014 είναι μειωμένη κατά 60% σε σχέση με τη κουτσουρεμένη του 2013. Ο δήμος θα πρέπει να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς  η υλοποίηση των οποίων ελέγχεται  ανά τρίμηνο από το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των ΟΤΑ. Ο δε προϋπολογισμός του δήμου για να συζητηθεί στο Δ.Σ. πρέπει πρώτα να έχει την έγκριση του υπουργείου αν πληροί τις προϋποθέσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ακούγεται τουλάχιστον ανεδαφικό αν όχι δημαγωγικό το να «έχουν οι τοπικές κοινότητες το δικό τους πρόγραμμα τεχνικών έργων και τον δικό τους προϋπολογισμό». Όποτε όλα τα σχετικά στο πρόγραμμα τους είναι ευχές η λόγια του αέρα.

·         Οι εν ενεργεία αντιδήμαρχοι και υποψήφιοι στον συνδυασμό του κ. Νταή θα μπορούσαν επίσης να τον πληροφορήσουν ότι ακόμα και το πενταετές πρόγραμμα «ανάπτυξης» του δήμου που έγινε μετά από «πλατειά διαβούλευση» καταργήθηκε με απόφαση του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ. Οπότε όταν αναφερόμαστε για ΑΝΑΠΤΥΞΗ πρέπει να γίνεται καθαρό ΠΟΙΟΣ θα την κάνει, με  ΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΌΤΗΣΗ ,για ΠΟΙΟΝ λόγο, και  ΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΊ. Την κερδοφορία του κεφαλαίου η τις λαϊκές ανάγκες; Η Ε.Ε. δια του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ορίζει σαφέστατα τι είδους ανάπτυξη επιτρέπει. Ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, παραχώρηση δημοτικής περιουσίας για ιδιωτικές «επενδύσεις»,, έργα με ΣΔΙΤ κλπ.  Ακόμα το ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και αφορά κύρια ιδιωτικές επενδύσεις, για δε τα δημοτικά έργα απαιτεί ΣΔΙΤ. Σε αυτή την κατεύθυνση πορεύτηκε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Προφανώς αυτήν  την κατεύθυνση  θα ακολουθήσει ο κ. Νταής αφού  δεν κάνει πουθενά κριτική στο έργο της.

·         Θα έπρεπε επίσης ό κ. Νταής να ξέρει, ότι κατεύθυνση της κυβέρνησης κατά εντολή της Ε.Ε. είναι η ιδιωτικοποίηση του τομέα των σκουπιδιών και ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες από την κεντρική εξουσία. Αρά χρειάζεται  αγώνας και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική. Λέξεις που απουσιάζουν από το πρόγραμμα.

·         Όταν δηλώνει ότι στόχος είναι «η Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου και των θέσεων εργασίας που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία της», θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι εισηγητές στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για την  ιδιωτικοποίηση των τομέων καθαριότητας και αποκομιδής σκουπιδιών ήταν ο κ. Γόγολος αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την καθαριότητα, και ο κ .Ρέβης, υποψήφιοι και οι δύο με τον συνδυασμό του. Προφανώς υπάρχει αντίφαση λόγων και έργων.

·         Σε άλλο σημείο ζητά «Την τροποποίηση και ρύθμιση των διατάξεων του «Καλλικράτη» έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας και η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος και εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, ….». Ζητά δηλαδή ο λύκος να γίνει πρόβατο. Γιατί ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» έγινε για τον αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μετατραπούν οι δήμοι σε επιχειρήσεις, για να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες. Αυτό εκφράζει η θέση για «οικονομική αυτοδυναμία» των δήμων ώστε να μην εξαρτώνται από την κρατική χρηματοδότηση. Αυτός είναι και ο λόγος που κόβεται η κρατική χρηματοδότηση. Αυτή είναι η κατεύθυνση της Ε.Ε. και ήδη εφαρμόζεται με τις ΚΟΙΝΣΕΠ για την βοήθεια στο σπίτι κλπ, τα 5μηνα, το ΕΣΠΑ στους παιδικούς…, Για αυτό και οι απολύσεις του προσωπικού. Άρα ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν μερεμετίζεται, μόνο ανατρέπεται με την πάλη των εργαζομένων. 

·         Εκεί που το πρόγραμμα είναι πιο συγκεκριμένο είναι στα ζητήματα αλληλεγγύης. Μέχρι και λαχανόκηπους για τους εξαθλιωμένους συνδημότες μας προβλέπει. Την αναγκαιότητα αυτών των υποδομών όμως την δημιούργησε η κοινωνική εξαθλίωση από την εφαρμογή μιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. μέσω της «ΤΡΟΪΚΑ» (Ε..Ε.,Ε.Κ.Τ,ΔΝΤ) και την εφαρμογή της από την συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και τα περιφερειακά όργανα του κράτους όπως οι περιφέρειες και οι δήμοι. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι άλλο πράγμα είναι η ΤΑΞΙΚΗ ,ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και άλλο πράγμα η ζητιανιά. Το προηγούμενο διάστημα τα ταξικά σωματεία ,οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναπτύξανε τέτοια δράση (ΔΕΗ,ΙΚΑ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ..).  Δράση από την οποία απουσίαζαν οι δυνάμεις που καταρτίζουν το ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Συνεργασίας»

·         Θα συμφωνήσουμε επίσης ότι πρόκειται για συνδυασμό  «ευρύτερης συνεργασίας». Σε αυτόν βρήκαν την θέση τους οι «αντιμνημονιακοί» του ΣΥΡΙΖΑ, οι «μνημονιακοί» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ορισμένοι που εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική από υπεύθυνες θέσεις όπως οι εν ενεργεία αντιδήμαρχοι. Μια τέτοια συνεργασία με θολούς στόχους και ευχές μόνο καιροσκοπική μπορεί να χαρακτηρισθεί. Κυριαρχεί το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» , για αυτό δόθηκε η μάχη των σογιών, για αυτό κυριαρχεί η «σταυροφορία» των κολλητών και κουμπάρων αλλά και εργοδοτών, για αυτό και η απουσία του πολιτικού λόγου. Έτσι φαίνεται επιτυγχάνεται «Κυβερνώσα Αριστερά». Εμείς  το χαρακτηρίζουμε απλά  σαν πολιτικό  τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τέτοιου είδους  συνεργασίες και τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» δεν πρόκειται να δούμε χαΐρι και προκοπή ο λαός και ο τόπος. Απαιτείται ένα πλατύ  αγωνιστικό μέτωπο ενάντια σε μια αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική ,η λαϊκή συμμαχία των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που θα παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Θα τονίσουμε άλλη μια φορά ότι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, είναι η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, με έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Για αυτό και καλούμε το λαό να ενισχύει τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στην Περιφέρεια, να δυναμώσει παντού το ΚΚΕ για να ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, στην περιφέρεια και παντού, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της Ε.Ε. έτσι όπως εκφράζεται εκεί και σε κάθε πλευρά της ζωής. Για να αποτελέσουμε ισχυρή λαϊκή- εργατική αντιπολίτευση σε όλους αυτούς.

                                     Ηγουμενίτσα 07/05/2014

                                           Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

                                                   Δώρης Δήμας