Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία, μαθητών Λυκείου, στα πλαίσια του έργου INNOVOIL

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία 17 μαθητών της β’ Λυκείου του 2ου Γενικού  Λυκείου( ΓΕΛ) Ηγουμενίτσας, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5 και 6 Μαΐου στα πλαίσια του έργου INNOVOIL, που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Το έργο INNOVOIL, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ελλάδα – Ιταλία  2007-2013 έχει ως σκοπό τον καθορισμό καινοτόμων πρωτοκόλλων παραγωγής αγνού παρθένου ελαιολάδου. Οι μαθητές του 2ου Λυκείου, υλοποιούν συναφή σχολική Ερευνητική εργασία με θέμα το ελαιόλαδο της Θεσπρωτίας, ενώ στο τέλος της εργασίας τους θα προτείνουν εμπορική ονομασία για το ελαιόλαδο της περιοχής που θα παράγεται σύμφωνα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Η Ερευνητική αυτή εργασία «υιοθετήθηκε» με πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας στα πλαίσια του έργου και έγινε δεκτή από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος καθώς θεωρήθηκε πως με τον τρόπο αυτό τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με την Κοινοτική πραγματικότητα ενώ παράλληλα καταφέρνουν να ανακαλύψουν τον τόπο τους και να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά του.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την Ερευνητική τους εργασία στο Επιμελητήριο του Bari, σε συνάντηση που διοργάνωσαν οι Ιταλοί εταίροι του έργου, ενώ ταυτόχρονα από την Ιταλική πλευρά ενημερώθηκαν για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μετρήσεων φυσικοχημικών παραμέτρων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα ελαιολάδου από την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα (Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα) αλλά και τις μεθόδους marketing που ακολουθούνται για την προώθηση του ελαιολάδου στην αγορά.

Στα πλαίσια της επίσκεψης οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλήρη κύκλο παραγωγής ελαιολάδου:

Επισκέφθηκαν αρχικά ελαιώνα και ενημερώθηκαν για τους τρόπους βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν ελαιοτριβείο 2 φάσεων και ενημερώθηκαν για τους τρόπους παραγωγής τόσο αγνού παρθένου ελαιολάδου, όσο και βιολογικού ελαιολάδου.

Στην ίδια μονάδα είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις διαδικασίες τυποποίησης του ελαιολάδου και να παρακολουθήσουν μονάδα συσκευασίας σε λειτουργία.

Τέλος, επισκέφθηκαν πυρηνελαιουργείο.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης,  του έργου από την Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Ηλίας Σπυρόπουλος και οι καθηγητές τους κα Γκόντοβου Δήμητρα, κ. Τσακίρης Γεώργιος και κ. Τάτσης Νικόλαος.

Η ερευνητική εργασία των μαθητών, η οποία απέσπασε τα θετικά σχόλια των Ιταλών εταίρων του έργου, θα παρουσιαστεί τόσο ενδοσχολικά,  αλλά και στο εταιρικό σχήμα του έργου σε συνάντηση των εταίρων, όσο και στους Θεσπρωτούς παραγωγούς και ελαιοτριβείς σε ημερίδα που θα διοργανώσει η Π.Ε. Θεσπρωτίας στα πλαίσια υλοποίησης του έργου.

Ερωτηθείς ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης ανέφερε:

«Παρακολουθούμε και συμμετέχουμε σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα βοηθώντας έτσι στοχευμένες δράσεις που έχουν σχεδιασθεί και ιεραρχηθεί στην Περιφέρεια, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Μέσα από τέτοιες ενέργειες το θεσπρωτικό ελαιόλαδο θα βρει την θέση που του αξίζει στις διεθνής αγορές και στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες καθηγητές και κυρίως τους μαθητές μας για την άριστη συμπεριφορά και παρουσία τους»