Αλβανία: Ως τα Χριστούγεννα θα διαρκέσει η καταγραφή των Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, με πρωτοβουλία της «Ομόνοιας»

Στη δημιουργία μιας φερέγγυας βάσης δεδομένων για τα αριθμητικά μεγέθη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, προχωρά η «Ομόνοια», που συγκρότησε για το σκοπό αυτό ειδική επιτροπή.

Για την καταγραφή, που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τα φετινά Χριστούγεννα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θετική έκβαση της διαδικασίας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ένωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) «Ομόνοια».

Η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να βελτιώνεται και να ενημερώνεται διαρκώς και τα στοιχεία, που λείπουν μέχρι σήμερα, είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση των θέσεων και του προγράμματος της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοιας» σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της για τη βελτίωση του πλαισίου δικαιωμάτων που πρέπει να θεσμοθετηθούν για τα μέλη της μειονότητας.

«Επειδή από πλευράς των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης θεωρούνται άκυρα τα αποτελέσματα της προσφάτως διενεργηθείσας Απογραφής Πληθυσμού στην Αλβανία, σε ότι αφορά τις εθνικές, γλωσσικές και πολιτιστικές μειονότητες και καλείται η πολιτεία να μην τα λάβει υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με αυτές, η βάση δεδομένων που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε δύναται να χρησιμοποιηθεί στις σχετικές συζητήσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία «υπόνοια για υποκατάσταση μηχανισμών όπως οι κρατικές διαδικασίες Απογραφής» και προστίθεται: «Απεναντίας, παραμένει ακέραια η ανάγκη και η απαίτησή μας για την υλοποίησή της, όπως αναφέρουν και προσφάτως οι σχετικές με την Αλβανία εκθέσεις των Ευρωπαϊκών οργανισμών».

Ενόψει της απογραφής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις στα παραρτήματα της Οργάνωσης, με σκοπό το συντονισμό και την οργάνωση της διαδικασίας με σκοπό να τηρηθούν στο ακέραιο οι προϋποθέσεις της εμπιστευτικότητας και της εθελοντικής και κατά βούληση συμμετοχής.

Η οργάνωση καλεί τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να εμπιστευθούν τη διαδικασία και να συμμετέχουν σε αυτή χωρίς δισταγμούς. Το ερωτηματολόγιο που έχει καταρτιστεί περιέχει τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία και η επεξεργασία θα γίνει με την ευθύνη της «Ομόνοιας», υπό συνθήκες πλήρους εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταγραφούν και ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης:http://www.deem-omonoia.com/katagrafi-ellinikis-meionotitas.

Δ.Ρ.

πηγή: http://omogeneia.ana-mpa.gr