Γενική Συνέλευση TEI: Χωρίς καμιά διεκδίκηση – προοπτική για την Ηγουμενίτσα…

tei igoumenitsas

Χωρίς να διεκδικεί ούτε καν την παραμονή του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας, ως συνδεδεμένου με την παραγωγική βάση, αλλά και με άριστη εξωτερική αξιολόγηση… χωρίς να διεκδικεί και τη συνένωση των άλλων δύο αντίστοιχων τμημάτων στον Ελλαδικό χώρο με αυτό… (ήδη άλλωστε τα το αντίστοιχο τμήμα από τα Μουδανιά εξέφρασε επιθυμία να… συνενωθεί με το Μεσολόγγι…)

Χωρίς να διεκδικεί ούτε την παραμονή του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, ως ένα από τα τρία που θα παραμείνουν στη χώρα…

Χωρίς να δεσμεύεται για την παραμονή έστω του Τμήματος Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών, που είναι ήδη μοναδικό στη χώρα και διαθέτει 800 εν ενεργεία φοιτητές…

Έγινε χθες η Γενική συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου, στην οποία το Παράρτημα της Ηγουμενίτσας, εκπροσωπήθηκε με μόλις 1 ψήφο σε σύνολο 40…

Μόνο η πιθανή υιοθέτηση πρότασης για συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μπορεί να δημιουργήσει μια αχτίδα φωτός για λειτουργία τμημάτων του ΤΕΙ  και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος την Τετάρτη ως… μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λύση, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια δημοσιοποιημένη θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μια τέτοια εξέλιξη…

Στη Συνέλευση αναπτύχθηκαν κι άλλα δύο σενάρια, τα οποία περιλαμβάνουν συγχώνευση τμημάτων και κατ’ επέκταση συρρίκνωση του ΤΕΙ.

Από τη διοίκηση του ΤΕΙ έγινε σαφές ότι αυτό που προέχει είναι η  προοπτική της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας.  Σύμφωνα με την πρόταση που εγκρίθηκε η εν λόγω σχολή πρέπει να βασιστεί σε δύο τμήματα. Σε αυτό που θα προκύψει από τη συνένωση του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Ανθοκομίας και σε αυτό που θα προκύψει από τη συνένωση του τμήματος Ιχθυοκομίας και του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής. Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και πρακτικά σημαίνει ότι το τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας, καταργείται!

Η πρόταση για τη… μελλοντική αναδιάρθρωση του ΤΕΙ Ηπείρου περιλαμβάνει τρία… σενάρια.

Το πρώτο είναι η συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε η ανάπτυξη σχολών και τμημάτων που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου.  Έτσι προτείνεται:

Ννα δημιουργηθεί  Γεωπονική Σχολή στην Άρτα, με την λειτουργία των δύο τμημάτων που θα προκύψουν απ’ την συνένωση του τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Ανθοκομίας το πρώτο και δεύτερο αυτό που θα προκύψει από τη συνένωση του τμήματος  Ιχθυοκομίας που λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα και Ζωικής Παραγωγής στην Άρτα.

Να λειτουργήσει Σχολή Καλών Τεχνών στην Άρτα, η οποία θα περιλαμβάνει το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας  που σήμερα λειτουργεί στην Άρτα και του τμήματος Πλαστικών Τεχνών που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτή η σχολή θα λειτουργεί στην Άρτα.

Να συνενωθούν οι οικονομικές σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου μ’ αυτή του Πανεπιστημίου και να λειτουργήσουν ως Σχολή Οικονομίας στην Πρέβεζα και τέλος οι Σχολές Υγείας, να παραμείνουν στα Ιωάννινα και να λειτουργήσουν σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή.

Και αυτή η πρόταση «κλείνει» το παράρτημα της Ηγουμενίτσας.

Το δεύτερο… σενάριο προβλέπει να λειτουργήσει η Σχολή Γεωπονίας, με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν στην Άρτα, όπως επίσης στην Άρτα να λειτουργήσει η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, με τα τρία τμήματα τα οποία έχουν ιδρυθεί με Προεδρικό Διάταγμα και το τμήμα Τηλεπληροφορικής, που ήδη λειτουργεί.

Επίσης να λειτουργεί στην Άρτα η σχολή Μουσικής Τεχνολογίας. Στην Πρέβεζα να λειτουργήσει η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και στην Ηγουμενίτσα το Τμήμα Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών (μόνο κι έρημο σαν την καλαμιά στον κάμπο…)

Το τρίτο… σενάριο αναφέρει να λειτουργήσουν όλες οι σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα και την Πρέβεζα. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο στην Ηγουμενίτσα όσο και στα Γιάννινα, ενώ κανείς μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει στο… ερώτημα πού θα κάνουν πρακτική οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, αφού η Άρτα… δεν διαθέτει μέχρι σήμερα… Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο…

Βέβαια, είναι πολύ πιθανό… ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να… δεχτεί τη μεταφορά της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Άρτα, μαζί με όλο το υπόλοιπο πανεπιστήμιο…

Εξίσου πιθανό είναι να παραδώσει και τα κλειδιά και την πρυτανεία στον Πρόεδρο του ΤΕΙ… Άρτας κ. Γρ. Γκίκα…