ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΟΒ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

laiki

H Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σουλίου, κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στον ΤΟΕΒ πεδιάδας Παραμυθιάς ώστε να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ιανουαρίου 2023.

Αναλυτικά η πρόταση αναφέρει:

Ο κάμπος της Παραμυθιάς μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μας και να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση στους μικρούς καλλιεργητές του τόπου μας υπό την προϋπόθεση βέβαια της πραγματοποίησης ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών που θα θέσουν στο επίκεντρο της λαϊκές ανάγκες και όχι την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πρόκειται για έναν κάμπο με καλό προσανατολισμό, με καλή ποιότητα εδάφους, με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που όμως μένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων που εκπορεύονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτικής της ΕΕ.

Σημαντική συνιστώσα της αγροτικής παραγωγής αποτελούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα και η άρδευση της γης που λειτουργούν υπό τη αιγίδα των κατά τόπους ΤΟΕΒ. Τα τελευταία χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, αφού οι αγρότες λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτούς ενώ οι οργανισμοί είναι αντιμέτωποι με τις υψηλές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και με συσσωρευμένα χρέη. Από την άλλη το κράτος είναι απών μην φροντίζοντας ούτε καν στο ελάχιστο για την συντήρηση και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων (λχ τα αντλιοστάσια είναι κατασκευασμένα από την 10ετία του 1980 και οι βλάβες είναι και συχνές και ιδιαίτερα δαπανηρές) τη στιγμή που μεταφέρουν τεράστια ποσά ποσά προς του μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Θύμα» αυτής της κατάστασης έχει πέσει και ο ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία του κάμπου μας να μένει ακαλλιέργητη. Μάλιστα κάθε χρόνο γίνεται μια ιδιότυπη “διελκυστίνδα” μεταξύ ΤΟΕΒ και παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με τον αν θα ρευματοδοτηθούν τα αντλιοστάσια. Ο πάροχος διεκδικεί τα ποσά που της χρωστά ο ΤΟΕΒ (πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ!) και απειλεί να μην ανοίξει τα αντλιοστάσια. Ο ΤΟΕΒ την περυσινή περίοδο κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μην τεθεί εν αμφιβόλω η άρδευση του κάμπου.

Κάπως έτσι λειτούργησαν τα αντλιοστάσια μέχρι την περυσινή χρονιά. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας έχει κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο ΤΟΕΒ οπότε ελοχεύει ο κίνδυνος να μην δώσει ρεύμα στα αντλιοστάσια καθιστώντας επισφαλή την βιωσιμότητα των υπαρχόντων καλλιεργειών. Από την άλλη θα λέγαμε ότι ο οργανισμός λειτουργεί σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” καλύπτοντας ουσιαστικά λίγες καλλιέργειες. Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν δοθούν κίνητρα και ανέβει η αγροτική παραγωγή; Μπορεί με την υπάρχουσα κατάστασή του το δίκτυο να καλύψει μια πιθανή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων;

Παρ’ όλο που τα παραπάνω έχουν επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας, οι αγρότες της περιοχής εισπράττουν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο έλεγχος του ΤΟΕΒ έχει περάσει από τον Δήμο στην περιφέρεια και η διοίκησή του έχει διοριστεί από την περιφέρεια. Αυτή τη στιγμή ο οργανισμός μπορεί να ικανοποιήσει τις τρέχουσες οφειλές του (προς ΔΕΗ, αποκατάσταση βλαβών σε κάποιες περιπτώσεις και με την αρωγή του Δήμου κα) γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό  στην αύξηση του πάγιου από 4 σε 10 ευρώ ανά στρέμμα (πράγμα που ως παράταξη είχαμε στηλιτεύσει ιδιαίτερα με ανακοίνωσή μας στις 16/11/2018) αλλά και σε μια καλύτερη διαχείριση από την πλευρά της διοίκησης. Όμως (α) η κατάσταση στις χρεώσεις ενέργειας είναι πολύ ρευστή λόγω όλων των τελευταίων εξελίξεων (πράσινη μετάβαση, χρηματιστήριο ενέργειας, ιδιωτικοποίηση, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, κυρώσεις κα) και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτινάξει το κόστος, (β) το δυσβάσταχτο συσσωρευμένο χρέος ακολουθεί τον ΤΟΕΒ επί σειρά ετών και θα συνεχίσει να τον ακολουθεί μιας και είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και (γ) οι προχωρημένες ενέργειες για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 2MW που θα λειτουργήσει μέσω ενεργειακού συμψηφισμού θα καλύψει ένα μόνο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα που να επισημαίνει τα προαναφερθέντα προβλήματα και να διεκδικεί λύσεις απαιτώντας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο:

  • Την οριστική λύση του προβλήματος του δυσβάσταχτου συσσωρευμένου χρέους του ΤΟΕΒ.
  • Την κατασκευή και αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών υποδομών της περιοχής μας με κρατική χρηματοδότηση.
  • Την παροχή πραγματικά φθηνού ρεύματος στους μικρούς καλλιεργητές της περιοχής μας.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα.
  • Την παροχή πραγματικών και ουσιαστικών κινήτρων προς τους υφιστάμενους αλλά και νέους μικρομεσαίους καλλιεργητές.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου

οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ηλίας Κουτσής  & Ηλίας- Δημήτρης Χρήστου

Παραμυθιά, 15 Ιανουαρίου 2023