Σύσκεψη για τις πλημμύρες

Με αντικείμενο την προετοιμασία για την αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινόμενων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κατά τον επερχόμενο χειμώνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δ. Σιώλος, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θ. Μπέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών κ. Γ. Μαρούφωφ, η Δασάρχης Ιωαννίνων κ. Φ. Κούτλα, ο διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων κ. Αν. Τσολακίδης, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δ. Μαυρογιώργος, ο περιφερειακός σύμβουλους κ. Μ. Πλιάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά ότι ο Γ.Ο.Ε.Β. στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι τάφροι, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ελλείψει πόρων, ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται τόσο από την εγκατάλειψη της αγροτικής γης και της μετατροπής της σε αστικής, όσο και από τις καταλήψεις παρόχθιων εκτάσεων που δυσκολεύουν τον καθαρισμό των τάφρων.

Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν, συμφωνήθηκε να γίνει   από κοινού και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο θα καθορίζονται οι δράσεις και οι ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να αναλάβει ο κάθε φορέας και υπηρεσία. Παράλληλα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία θα γίνει εκτενής συζήτηση για τα ζητήματα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λεκανοπεδίου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος στη σύσκεψη, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει τον ΓΟΕΒ και τις άλλες υπηρεσίες στην εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών, διαθέτοντας τα μηχανήματα που έχει προμηθευτεί για τέτοιου είδους παρεμβάσεις η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. Πρόσθεσε δε και τα εξής:

«Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων ανήκει στον Γ.Ο.Ε.Β. ο οποίος υπάγεται διοικητικά στην Κρατική Διοίκηση και στους Τ.Ο.Ε.Β.. Υπάρχει όμως διαπιστωμένη οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν εδώ και χρόνια στις υποχρεώσεις τους. Από την πλευρά μας, για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις τα δύο τελευταία χρόνια αναλάβαμε πρωτοβουλία να συνδράμουμε το έργο καθαρισμού των τάφρων. Αν αυτό δεν είχε γίνει σε ένα μεγάλο βαθμό, οι ζημιές από τις περυσινές πλημμύρες θα ήταν ανυπολόγιστες. Η αντιμετώπιση όμως των προβλημάτων του Λεκανοπεδίου είναι σύνθετη. Απαιτεί τη συνδρομή πολλών υπηρεσιών και του ενιαίου πλέον Δήμου, καθώς πολλές από τις εκτάσεις που εξυπηρετούσαν τα εγγειοβελτιωτικά έργα, έχουν μετατραπεί πλέον σε οικόπεδα. Για το λόγο αυτό εδώ και χρόνια έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η παραχώρηση του εγγειοβελτιωτικού έργου της Ανατολής, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επί του προκειμένου στο Δήμο Ιωαννιτών, αίτημα που εκκρεμεί. Με τη σημερινή σύσκεψη έγινε ένα ουσιαστικό βήμα για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ήδη για τη συνέχιση του καθαρισμού των τάφρων θα αρχίσουν τις εργασίες και πάλι τα μηχανήματα της Περιφέρειας, η οποία, υπενθυμίζω, ότι ανάλογες εργασίες για αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων εκτελεί και στις άλλες τρεις Περιφερειακές Ενότητες, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας».