10 ερωτήσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Κουτσή.

koytshs_hlias_kke

koytshs_hlias_kkeΤι λέει για συνυποψηφίους, ψηφοδέλτιο, απερχομενη δημοτική αρχή, προγραμμα και τουρισμό

1.Γιατί θέλετε να γίνετε δήμαρχος

Η εκλογή κομμουνιστή Δημάρχου σημαίνει ότι οι κάτοικοι στον Δήμο μας έχουν διάθεση να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους. Ότι δεν βολεύονται ούτε με τα ψίχουλα, ούτε με τη διαχείριση της μιζέριας. Σημαίνει καλύτερη οργάνωση της Λαϊκής Αντιπολίτευσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και των ντόπιων κυβερνήσεων που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή την προοπτική μπορεί να την εγγυηθεί η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ.

2. Γιατί να σας ψηφίσει ο δημότης του δήμου Σουλίου;

Γιατί η ψήφος στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αποτελεί εγγύηση αγώνα, διεκδίκησης, ανάδειξης των σημαντικών προβλημάτων αλλά και λύσεων με γνώμονα το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων. Τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τη γνωρίζουν όλοι οι δημότες της περιοχής μας μέσα από τη στάση και τη δράση της στο δημοτικό συμβούλιο, την περιφέρεια, την κοινωνία. Φέραμε δεκάδες προτάσεις σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, όμως έμειναν στα χαρτιά αφού στόχευαν στην ανακούφιση του λαού! Από την άλλη σε όσους δήμους της χώρας (Πάτρα, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Πετρούπολη, Ικαρία) εκλέχτηκαν κομμουνιστές Δήμαρχοι προχώρησαν σε σημαντικά μέτρα υπέρ των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών (εξασφάλιση ημερήσιων γευμάτων στους απόρους της πόλης, μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις, ανάπλαση χώρων αναψυχής, δημιουργία δωρεάν θέσεων στάθμευσης κ.α) και ανέδειξαν και αγωνίστηκαν παρέα με το λαό και τους εργαζομένους για τα φλέγοντα προβλήματα κάθε περιοχής.

3. Σε τι ποσοστό έχει ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιο σας και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι στα επαγγέλματα της τοπικής κοινωνίας;

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν είναι ένα μανιτάρι που φύτρωσε το φετινό χειμώνα. Έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν αποτελεί συγκυριακή συνένωση ατόμων με αποκλειστικά εκλογικό περιεχόμενο. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ βρίσκεται δίπλα στο λαό του Δήμου Σουλίου καθημερινά, με όλο της το δυναμικό, επομένως η βάση του ψηφοδελτίου υπάρχει και είναι μάχιμη. Από κει πέρα, ευελπιστούμε να εντάξουμε στο ψηφοδέλτιο μας και στον αγώνα και άλλους δημότες που μπορεί να μην συμφωνούν απόλυτα με τις θέσεις του ΚΚΕ όμως αντιλαμβάνονται ότι χωρίς αγώνες καμιά προκοπή δεν θα έχει ο λαός και ο τόπος. Ως προς την αντιπροσωπευτικότητα του ψηφοδελτίου μας νομίζω ότι τα ψηφοδέλτια που συγκροτήσαμε στις προηγούμενες εκλογικές μάχες τα λένε όλα… Η καρδιά μας χτυπά εκεί που βρίσκονται όσοι πλήττονται από τις διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές: εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίες, άνεργοι πτυχιούχοι και μη, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες, γυναίκες, νεολαίοι, συνταξιούχοι με δράση στο μαζικό κίνημα και στον ταξικό υγιή συνδικαλισμό.

4. Πως χαρακτηρίζετε τους συνυποψηφίους σας;

Προφανώς όλοι τους είναι άνθρωποι με ικανότητες και προσόντα. Για μας όμως οι «καλές υπηρεσίες» προς τον τόπο και τον λαό δεν είναι υπόθεση ατομική αλλά συλλογική. Εμείς δεν χαρακτηρίζουμε άτομα αλλά πολιτικές. Για μας το πόσο «άξιος» θα είναι ένας δήμαρχος, ένας δημοτικός σύμβουλος, ένας περιφερειάρχης ή ένας βουλευτής κρίνεται από το ποιες πολιτικές ακολούθησε, ακολουθεί και θα ακολουθήσει στο μέλλον. Κατά πόσο θα δώσει μάχες για αυτούς που έχουν ανάγκη κόντρα στις επιταγές του «Κλεισθένη», του κεντρικού κράτους, της ΕΕ και δεν θα μετατραπεί σε έναν απλό διαχειριστή μιζέριας. Προφανώς τα «τοπικά» προβλήματα προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής. Με αυτήν την έννοια κανένας μας δεν είναι ανεξάρτητος. Εμείς δηλώνουμε ανεξάρτητοι από τις αντιλαϊκές επιταγές της Ε.Ε. και του κεντρικού κράτους. Ας τοποθετηθούν και οι «ανεξάρτητοι» συνυποψήφιοι πάνω σε αυτό. Πάντως τα κόμματα στα οποία ανήκουν η προέρχονται αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική ευαγγελίζονται.

5.Πως χαρακτηρίζετε την απερχόμενη δήμαρχο Σταυρούλα Μπραίμη;

Όπως τόνισα εμείς δεν χαρακτηρίζουμε άτομα. Το ότι πρόκειται για ικανό άνθρωπο με διοικητικές, οργανωτικές και ρητορικές αρετές ίσως είναι περιττό να το αναφέρω. Όμως αυτό που εμείς κρίνουμε είναι αν αυτές οι αρετές αφιερώθηκαν στον αγώνα για την ανακούφιση αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και η απάντηση είναι αρνητική.

6. Πως χαρακτηρίζετε την απερχόμενη δημοτική αρχή. Που πέτυχε και που υστέρησε;

Η νυν Δημοτική Αρχή αλλά και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης έμειναν πιστές στη λογική που θέλει του Δήμους «μακρύ χέρι» του κράτους και εφαρμοστές αντιλαϊκών πολιτικών. Αν κριθεί από τη σκοπιά αυτών που μας κυβερνούν τότε είναι μια πετυχημένη δημοτική αρχή. Αν κριθεί από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών τότε είναι μια πλήρως αποτυχημένη δημοτική αρχή.

7.Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που θα εκλεγείτε δήμαρχος;

Θα κινηθούμε παράλληλα σε όλο το φάσμα του προγράμματός μας με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλά ως πρώτιστη χρονικά ενέργεια κρίνουμε ότι πρέπει να ερευνήσουμε τα ζητήματα πολιτικής προστασίας και αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης των υποδομών της περιοχής μας κόντρα στην πολιτική κόστους- οφέλους τη ΕΕ και των κυβερνήσεων.

8. Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν της περιοχής;

Ο τόπος μας έχει δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Το Σούλι, ο Αχέροντας, ο Καλαμάς, τα υπόλοιπα ορεινά χωριά μας, οι εντυπωσιακοί ορεινοί όγκοι είναι περιοχές με φυσικό κάλλος και ιστορικά μνημεία. Τα ζήτημα της ανάπτυξης εμείς το βλέπουμε από άλλη σκοπιά. Για μας το κύριο ερώτημα είναι ποιον θα αφορά αυτή η ανάπτυξη. Το σύνολο των δημοτών μας ή μια χούφτα επιχειρηματιών που θα πλουτίζουν με τον ιδρώτα εκατοντάδων εργαζομένων που θα εργάζονται με τις τρέχουσες μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις; Είναι στις προθέσεις μας η οργάνωση μίας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που δεν καταστρέφει το περιβάλλον και θα έχει στο επίκεντρο τη γνωριμία του λαού μας με τον τόπο του. Πάντως μεσάζοντες των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δεν θα γίνουμε. Και ας μην γελιούνται κάποιοι… Το ότι υπάρχουν ακόμη μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που αποδίδουν ένα πιο αξιοπρεπές εισόδημα είναι προσωρινό με τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Η τάση, στην οποία εναντιωνόμαστε βέβαια, είναι η συγκέντρωση στα χέρια λίγων, το ξεπούλημα περιοχών «φιλέτο» και η καθετοποίηση στον τουριστικό κλάδο. Άλλωστε τα παραδείγματα από τόσες υπερ-τουριστικές περιοχές της χώρας είναι χαρακτηριστικά και διδακτικά! Δηλαδή όσοι νέοι και νέες μεταναστεύουν από την περιοχή μας κάθε σεζόν προς τα Σύβοτα, την Πάργα, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη και αλλού ως σερβιτόροι, μάγειρες, υπάλληλοι υποδοχής, μπάρμαν ζουν μια άνετη ζωή γεμάτη προοπτικές (δημιουργία οικογένειας, απόκτηση σταθερής κατοικίας) ή απλά επιβιώνουν; Από την άλλη όλοι αυτοί που σαν άρμα του προεκλογικού τους αγώνα έχουν το τουριστικό προϊόν ας μας απαντήσουν πως αυτό συμβαδίζει με τα πολεμικά μονοπάτια και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα φέρει η περίφημη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή;

9. Πότε θα είστε σε θέση να μας αναπτύξετε το πρόγραμμα σας;

Το πρόγραμμά μας είναι πρόγραμμα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ δεν είναι πρόγραμμα του ενός. Βασίζεται σε μια άλλη αντίληψη για την Τοπική Διοίκηση από αυτή που έχουν συνηθίσει οι δημότες μας με την εναλλαγή των τελευταίων Δημάρχων «διαχειριστών». Το πρόγραμμά μας είναι ήδη γνωστό κι είναι αυτό που βάζει στο επίκεντρο λαϊκές ανάγκες σε όλους τους τομείς ευθύνης μιας δημοτικής αρχής.

10. Επιγραμματικά ποιοι είναι οι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;

Αν η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταφέρει, όπως ευελπιστούμε, να εκλέξει Δήμαρχο τότε θα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση και έγκριση μια σειρά από θέματα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων. Ζητήματα για τα οποία θα οργανώσουμε και αγώνες για την επίλυση τους. Άμεσα θα ενεργήσουμε στους εξής άξονες:

ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: άμεση καταγραφή όλων των ζητημάτων που άπτονται της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας όλων των περιοχών του δήμου μας. Έλεγχος όλων των δημοσίων κτηρίων και σχεδιασμός της προστασίας των περιαστικών δασών. Ανάδειξη του αιτήματος για νέο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου- Λυκείου Παραμυθιάς.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες (άποροι, άνεργοι, ΑΜΕΑ).

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: Καταγραφή όλης της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας και των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, πάνε δηλαδή για ξεπούλημα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να διεκδικηθούν για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών και χώρων δωρεάν αναψυχής και άθλησης των δημοτών μας.

ΑΝΑΨΥΧΗ, ΑΘΛΗΣΗ, ΝΕΟΛΑΙΑ: Άμεση αποκατάσταση των λιγοστών χώρων άθλησης και παιχνιδιού (ανοιχτά γήπεδα και παιδικές χαρές) ειδικά στην δημοτική κοινότητα της Παραμυθιάς που η κατάστασή τους είναι απελπιστική. Αξιοποίηση του νέου κλειστού γυμναστηρίου του Γαρδικίου που κινδυνεύει να γίνει «κουφάρι».

ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Καταγραφή των αναγκών του δήμου μας σε μόνιμο προσωπικό με γνώμονα το γεγονός ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα υπάρξουν πολλές συνταξιοδοτήσεις και ότι το σύστημα ανακύκλωσης της ανεργίας (5μηνα, 8μηνα) δεν μπορεί να στηρίξει ούτε στο ελάχιστο ούτε τους ελαστικά εργαζόμενους ούτε τις ανάγκες του δήμου.

ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ: Οργάνωση της πάλης κατά των σχεδίων για αρπαγή του ενεργειακού πλούτου της περιοχή μας με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ειρήνη, στις εργασιακές σχέσεις.

3η ΗΛΙΚΙΑ: Ο Δήμος μας είναι ένας ευρύς, γεωγραφικά, χώρος με διάσπαρτους και αραιοκατοικημένους οικισμούς με χαρακτηριστικό την γήρανση του πληθυσμού λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται. η φροντίδα της 3ης ηλικίας αποτελεί «εκρηχτικό» ζήτημα για την περιοχή μας. θα προωθήσουμε με κάθε μέσο και θα αγωνιστούμε ώστε να αποκτήσουμε γηροκομείο πλήρως στελεχωμένο με όλο το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

πηγή: paramythia-online.gr, Διαβάστε από εδώ όλες τις συνεντεύξεις της ενότητας «10 ερωτήσεις»