Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας κατά τον απολογισμό του Δημάρχου για το 2018

dimasd

dimasd

·      Στον  απολογισμό πεπραγμένων o Δήμαρχος προσπάθησε σε μια 2ωρη προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του να παρουσιάσει το έργο της Δ.Α.. Δυστυχώς όμως ισχύει και για τον απολογισμό «να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι».     

·      Σκοπός μας δεν είναι να παραγνωρίσουμε το όποιο έργο έχει γίνει. Αλλά πάντα κριτήριο μας είναι ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ έγινε. Στο ερώτημα αν έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτού του Δήμου, η απάντηση είναι όχι. Οι κάτοικοι πνίγονται όταν βρέχει, έχουν σοβαρότατο κυκλοφοριακό και πρόβλημα στάθμευσης σε όλο τον Δήμο, πνίγονται στα σκουπίδια, πληρώνουν δυσβάστακτα τέλη ύδρευσης….… και φυσικά ζουν τις συνέπειες (φτώχια, ανεργία, μετανάστευση…) λόγω της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής.

·      Δεν στεκόμαστε σε λεπτομέρειες και νούμερα. Άλλωστε ο απολογισμός περιέχει και πολλές αλήθειες. Κρύβει όμως την ΑΛΗΘΕΙΑ. Και η ΑΛΗΘΕΙΑ  είναι ότι οι δεσμεύσεις των τριών μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, των αποφάσεων της ΕΕ και οι επιταγές των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων οδηγούν σε μια  διαχρονικά ανάλγητη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική( τώρα πια μεταμνημονιακή). Αυτή την  πολιτική καλούνται να εφαρμόσουν και εφαρμόζουν οι περισσότεροι Δήμοι, και ο δικός μας, σαν γρανάζια της κρατικής μηχανής,  όπως έχουν μετατραπεί με το νομοθετικό πλαίσιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ χθες και του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ σήμερα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι η υποχρηματοδότηση, η ανάθεση αρμοδιοτήτων χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση αλλά  και οι  ασφυκτικοί έλεγχοι οικονομικοί αλλά και των αποφάσεων. Σε σημείο που δεν μπορούμε να μιλάμε πια για Τ.Α., αλλά για Τοπική Διοίκηση του κράτους. Και αυτό  κανένα μέλος του Δ.Σ. δεν μπορεί να το αρνηθεί γιατί το ζούμε καθημερινά.

    Πιο συγκεκριμένα:

·      Έχει μειωθεί κατά 60% η κρατική χρηματοδότηση. Αναφέρετε στην εισήγηση  ότι η ΣΑΤΑ είναι 490.000  euro. ; Eτσι θα το προσπεράσουμε αυτό;  Είναι της μοίρας μας γραπτό να γίνεται έτσι; Να μιλάμε για διαθέσιμους πόρους και όχι για διεκδίκηση πόρων; Τι είναι  πιο σωστό αλλά και αποτελεσματικό, το να διεκδικείς αυτά που σου ανήκουν η το να δέχεσαι όσα σου δίνουν; Είναι ψέματα ότι το κεντρικό κράτος χρωστά 11 δις.euro στους Δήμους; Που μπορεί να οδηγήσει αυτή η λογική των μειωμένων απαιτήσεων από ένα κράτος που μας έχει ξετινάξει στους φόρους για : να  ξεχρεώσει τις τράπεζες ,να χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, να δαπανά 4 δις euro για ΝΑΤΟΪΚΕΣ δαπάνες άχρηστες για την άμυνα της χώρας; Προφανώς δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και εύκολες λύσεις. Υπάρχει όμως η αγωνιστική διεκδίκηση η οποία  απουσιάζει από την πρακτική της Δ.Α. ακόμα  και σε επίπεδο ανακοινώσεων. Για να γνωρίζουν οι  κάτοικοι του Δήμου, να αποκαλυφθεί η  αιτία των προβλημάτων τους. Γιατί σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι τα λεγόμενα τοπικά ,είναι λαϊκά προβλήματα , απόρροια της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής. Την οποία στην πράξη αποδέχεται και υλοποιεί  η Δ.Α.  

·      Αλήθεια είστε ευχαριστημένοι στον τομέα της παιδείας όπως γράφετε στην εισήγηση; Την στιγμή που η πλειοψηφία των νηπιαγωγείων είναι σε νοικιασμένες αίθουσες πρώην μαγαζιά; Που δεν εφαρμόσθηκε η διετής υποχρεωτική εκπαίδευση στα νήπια σιγοντάροντας  την κυβερνητική πολιτική να τάζει χωρίς να χρηματοδοτεί; Για ποιες νέες προσλήψεις προσωπικού μιλάτε; Για τις συμβασιούχες βρεφονηπιοκόμες   που ανανεώνεται η σύμβαση τους ανάλογα με το ΕΣΠΑ;( Που είναι και η βασική αιτία της αντιπαράθεσης τους με το μέτρο αυτό αλλά και με τις νηπιαγωγούς). Περηφανεύεστε ότι κανένα νήπιο δεν παρέμεινε εκτός εκπαίδευσης όταν το 61% αυτών που είναι στους παιδικούς σταθμούς  μας είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.(χώρια αυτά στους ιδιωτικούς). Αν περικοπεί το ΕΣΠΑ, η περιορισθούν οι θέσεις τι γίνεται; Γιατί δεν λέτε τίποτα για τα σχολεία, γυμνάσια και Λύκεια παλιά κτήρια με ένα κάρο προβλήματα που ήλθαν στην ευθύνη του Δήμου χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση;

·      Διαφημίζετε για επιτυχίες στον τομέα κοινωνικής πολιτικής. Για τα Κοινωνικά φροντιστήρια  Παντοπωλείο, Φαρμακείο, ΚΕΠ Υγείας…… που πράγματι ικανοποιούν κάποιες από τις ανάγκες. Δεν λέτε όμως κουβέντα γιατί προέκυψε η αναγκαιότητα της χρήσης τους; Δεν είναι φυσικό φαινόμενο να υπάρχει φτώχια και ανεργία, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων  πολιτικών αποφάσεων. Τι κάνετε όμως ενάντια σε αυτήν την πολιτική που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην φτώχια και την εξαθλίωση;  Διαφημίζετε τους Χορηγούς δηλαδή , αυτούς που έχουν σοβαρές ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Δεν προβάλετε την αδυναμία του ΕΣΥ να εξυπηρετήσει αυτά τα στρώματα. Με το να καλύπτετε τις αιτίες που δημιουργούν αυτές τις ανάγκες  λειτουργείτε σαν αμορτισέρ της κυβέρνησης απέναντι στην λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική .

·      Στο θέμα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής ξεπερνάτε τα όρια .

    Αλήθεια  βλέπουν οι Δημότες ένα Δήμο καθαρό, φροντισμένο, ευπρεπή κλπ; Σε ποιο Δήμο αναφέρεσθε; Αλλού βρίσκονται οι κάδοι που βρωμάνε; Αλλού κόβονται δένδρα κατά βούληση; Αλλού υπάρχουν οι καταλήψεις πεζοδρομίων; Να μην αναφέρουμε την κατάσταση στον κεντρικό πεζόδρομο που είναι αδιάβατος από τα τραπεζοκαθίσματα. Πόσες φορές το έχουμε φέρει για συζήτηση και μέτρα στο Δ.Σ.; Είναι επίσης άστοχες οι αναφορές σας στην ανακύκλωση αφού στο ίδιο απορριμματοφόρο καταλήγει το περιεχόμενο τόσο των πράσινων όσο και των μπλε κάδων!!!!

    Ξεχάσατε επίσης να αναφέρετε ότι συνεχίσατε την πορεία ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη δημοτική αρχή( Σύβοτα, Πέρδικα). Προφανώς το προσωπικό του Δήμου καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά ξεχάσατε να αναφέρετε τα προβλήματα που υπάρχουν σε μηχανήματα και προσωπικό λόγο λειψής χρηματοδότησης. Ακόμα δεν αναφέρατε ότι άρχισε η λειτουργία του εργοστασίου, με ΣΔΙΤ, επεξεργασίας σκουπιδιών στην Τύρια. Αυτό σημαίνει αύξηση των εξόδων για την καθαριότητα που θα επιβαρυνθούν οι δημότες του Δήμου.( Ήδη προέκυψε και η πληρωμή διοδίων για τα απορριμματοφόρα!!! Εκτός από όλα τα άλλα.) Ο κ. Χαρίτσης εξήγγειλε 8.500 προσλήψεις στο τομέα της καθαριότητας .Δεν εξηγήσατε όμως ότι οι προσλήψεις σε ανταποδοτικού χαρακτήρα  υπηρεσίες καλύπτονται οικονομικά από τον Δήμο. Με βάση όλα αυτά που θα πάνε τα δημοτικά τέλη την νέα χρονιά;

·      Όσον αφορά τον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη περισσεύουν οι Διθύραμβοι για το ΣΒΑΚ

    Ο σχεδιασμός του Σ.Β.Α.Κ.  χωρίς περιφερειακό δρόμο για την πόλη, είναι κουβέντες του αέρα. Βάλατε «το άλογο μπροστά από το κάρο». Όσο για την  βράβευση του Δήμου για την κινητικότητα από την  της Ε.Ε. και την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον υποκρισία αν όχι απάτη. Οπωσδήποτε διαφήμιση της Ε.Ε. Πως είναι δυνατόν να βραβευτεί ένας Δήμος για την κινητικότητα όταν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι αδιάβατα; Για αυτό το βραβείο καθώς και τα οφέλη από τα άλλα προγράμματα της Ε.Ε. εσείς που καμαρώνετε για αυτά πρέπει να εξηγήσετε  στους κατοίκους αυτού του Δήμου την χρησιμότητα τους.

    Απουσιάζει σε αυτόν τον τομέα κάθε αναφορά για το λιμάνι και την «χερσαία ζώνη». Η κυβέρνηση ωστόσο έχει καταθέσει στις 07/02/2019 στην βουλή  Ν/Σ για την «αξιοποίηση» ,την «παραχώρηση» όπως αναφέρει, δηλαδή για το ξεπούλημα του από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Ριζόπουλος δήλωσε ότι θα μεριμνήσει να αγορασθεί από την περιφέρεια  κλπ. Η Δ.Α. δεν λέει κουβέντα. Προφανώς συμφωνεί με αυτή την διαδικασία. Να επισημάνουμε άλλη μια φορά ότι και με την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. έχει παραχωρηθεί το παραλιακό μέτωπο του Δήμου στην ΟΛΗΓ Α.Ε. δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.

·      Όσον αφορά την ΔΕΥΑΗ προφανώς θα δέχεστε τα παράπονα των κατοίκων για ακρίβεια των λογαριασμών. Είναι γνωστόν  πως δουλεύει η ΔΕΑΗ Α.Ε.. (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κλπ) . Δεν κάνετε όμως κουβέντα ότι έχει επιβληθεί ΦΠΑ στο νερό που είναι ένα φυσικό αγαθό και αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα. Δεν κάνετε κουβέντα για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ούτε για την φορολογική αντιμετώπιση της ΔΕΥΑΗ Α.Ε. σαν ιδιωτική επιχείρηση. Δεν διεκδικείτε τα αυτονόητα

·      Όσον αφορά τις Μισθώσεις ακινήτων σαν πηγή εσόδων για τον Δήμο σας θυμίζουμε ότι στον  προϋπολογισμό  είναι γραμμένο το ποσό των 1.756.286 euro σαν χρέη παρελθόντων ετών από μισθώσεις ακινήτων του Δήμου σε «επιχειρηματίες».  

·      Κουβέντα δεν έγινε για αντιπυρική και αντισεισμική προστασία. Οι σεισμοί είναι φυσικά φαινόμενα. Υποχρέωση του Δήμου είναι να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα περιορίζουν τις οι συνέπειες των. Σας είναι γνωστή η πολιτική «κόστους οφέλους» της  Ε.Ε. που δεν χρηματοδοτεί τέτοια έργα. Δεν λέτε όμως κουβέντα για αυτό.

·      Μας διαφημίζετε το πρόγραμμα  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και τα έργα που θα γίνουν. Σε συζήτηση όμως στο Δ.Σ. για το πολιτιστικό κέντρο προέκυψε ότι χρειάζεται η δανειοδότηση του Δήμου για την ένταξη του στο πρόγραμμα. Τα δάνεια όμως πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούν. Φυσικά από τους δημότες. 

      Κύριοι της Δ.Α. δεν υπάρχει πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής που να μην εφαρμόζετε . Κάνετε δε ότι μπορείτε για να καλύψετε τις αιτίες αλλά και τις συνέπειες από αυτήν την πολιτική. Αναφέρετε στην εισήγηση ότι αισθάνεστε υπερήφανοι για το έργο σας. Εμείς πιστεύουμε ότι είστε αποτελεσματικοί την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής  και έχετε κάθε λόγο να υπερηφανεύεστε για αυτό. Αυτή όμως η πολιτική είναι καταστρεπτική για την πλειοψηφία των κατοίκων μας, που στην συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείται από φτωχά λαϊκά στρώματα.

    Πού βρίσκεται επομένως η διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα; Όχι στην υποταγή και στη μοιρολατρία απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση ούτε στην, αποδοχή του «μικρότερου κακού». Βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, στον αγώνα με σημαία τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Βρίσκεται στην ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, και στις επικείμενες Δημοτικές, Περιφερειακές, Ευρωεκλογές και γενικές εκλογές, για να γίνει πιο δυνατή η λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική που συνθλίβει τις ανάγκες του λαού. Γιατί το πραγματικό ζήτημα για το λαό δεν είναι να γίνει πιο «αποτελεσματικό» το κράτος που τον τσακίζει, αλλά πώς θα συγκεντρώνει καθημερινά δυνάμεις στην προοπτική της σύγκρουσης μαζί του.

    Για αυτό είναι ανάγκη η ενίσχυση της  Λαϊκής Συσπείρωσης. Στήριξη στη Λαϊκή Συσπείρωση και στο ΚΚΕ σημαίνει πολιτική καταδίκη όσων μας έφεραν ως εδώ. Σημαίνει λαϊκή αντιπολίτευση στην εφαρμογή των αποφάσεων της Ε.Ε., Κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.

     Εμείς, οι κομμουνιστές, θα κάνουμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευρυνθεί και να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής.

     Δίνουμε το χέρι για κοινή δράση, για κοινή πορεία, για συσπείρωση όλων όσοι εξακολουθούν και επιμένουν να μην υποτάσσονται στον ρεαλισμό του σήμερα, που εξακολουθούν και ελπίζουν ότι τα πράγματα μπορεί και πρέπει να αλλάζουν.

     Κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμπορευτούμε σε αυτή την μάχη, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας. 

     Να ισχυροποιήσουμε παντού το ρεύμα της αντίστασης και μέσα από την αποφασιστική ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο και στην Περιφέρεια.

     Για να ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το ρεύμα της λαϊκής αντιπολίτευσης.

      Για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση.

     Ηγουμενίτσα 12/02/2019

    Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ηγουμενίτσας

        Δώρης Δήμας

    Υποψήφιος Δήμαρχος