ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

ergatiko_kentro

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη του και στηρίζει το δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας που περήφανα οργανώνουν την πάλη τους για να μείνουν στα χωράφια και τα κοπάδια τους.

Παράλληλα καταδικάζουμε όλες τις προσπάθειες καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων, από την κυβέρνηση της ΝΔ που έπεσαν στο κενό γιατί βρήκαν συσπειρωμένους και αποφασισμένους τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Όπως στο κενό έπεσε η επιχείρηση της κυβέρνησης να « κατευνάσει τα πνεύματα » με την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, ανακοινώνοντας, προκλητικά, μέτρα – ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων μας αφορά όλους και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά πρωτίστως την εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της περιοχής μας. Αυτό που βγάζει πραγματικά τους αγροτοκτηνοτρόφους στο δρόμο – και σήμερα και χθες απέναντι σε όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις – είναι τα οξυμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ανακυκλώνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, με « μοχλό » την ΚΑΠ της ΕΕ. Προβλήματα που δεν είναι ούτε προσωρινά ούτε συγκυριακά ούτε « εισαγόμενα ».

Αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής στα ύψη, όπως και για το γεγονός ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι παρατημένοι στο έλεος του καιρού και διαφόρων ασθενειών, χωρίς να αποζημιώνονται πλήρως για τις καταστροφές στην παραγωγή τους. Φέτος μάλιστα είδαν το εισόδημά τους να ροκανίζεται ακόμη περισσότερο από τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ.

Ο αγώνας εργατών και αγροτών είναι κοινός. Είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας απέναντι στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θεριεύουν την ακρίβεια η οποία τσακίζει το εισόδημα όλων μας. Έχουμε απέναντί μας ένα κράτος εχθρικό, κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων που νομοθετούν στηρίζοντας τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των μεγάλων επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής τάξης ,των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και του λαού συνολικά. Απέναντι σε αυτή την πολιτική, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, απαντάμε μαζικά, οργανωμένα, με τη δική μας συμμαχία και διεκδικούμε αιτήματα και λύσεις που θα δώσουν μια ανάσα στην καθημερινότητά μας. Δίνουμε συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας μας. Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στις 28 Φλεβάρη με Γενική Απεργία.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων και στο δίκαιο αγώνα τους. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους για:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 €/κιλοβατώρα. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια-κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.
  • Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.