Ενθουσιασμός και δημιουργικότητα στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ στην Ηγουμενίτσα

Οι φετινές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Ηγουμενίτσα, στο παραλιακό πάρκο, «στιγματίστηκαν» από τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα των μαθητικών δυνάμεων της ΚΝΕ.

Παρέες μαθητών από όλη την πόλη βρέθηκαν στον χώρο των εκδηλώσεων και έγιναν μέρος πολύ ωραίων στιγμών που δημιουργήθηκαν.

Ήταν όντως ένα αγωνιστικό ραντεβού, με την Δανάη Δήμου, μαθήτρια και μέλος της ΚΝΕ, στον χαιρετισμό της να «θυμίζει» πως οι μαθητές στην Ηγουμενίτσα και σε όλη την Ελλάδα έχουν την πείρα, όπως έχουν αποδείξει, μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια, την αλληλεγγύη και την αγωνιστικότητά τους, να χαρίσουν αυτοί «έναν δύσκολο χειμώνα» σε όσους βάζουν εμπόδια στα όνειρά τους.

Ξεχωριστή στιγμή, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και στους μεγαλύτερους επισκέπτες του Φεστιβάλ, ήταν όταν η μαθητική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε μονόπρακτο σκετς ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, που κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις του κοινού με τον νεανικό τους αυθορμητισμό.

Ακολούθησε η πολιτική ομιλία από τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, για να υπογραμμίσει εξαρχής ότι στα 48 χρόνια ζωής και δράσης του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», χρόνια μαχόμενης τέχνης και πολιτιστικής δημιουργίας, ο κάθε νέος με τη συμμετοχή του σε αυτό μπορεί να διδαχθεί και να εμπνευστεί από τα αθάνατα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και τόσων άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών που έχουν εμφανιστεί και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους. Να παραδειγματιστούν από τη στάση χιλιάδων αγωνιστών που δεν λύγισαν στις φυλακές, στις εξορίες, ανέφερε, που δίνουν ακόμη και σήμερα τον καλύτερό τους εαυτό για να γίνουν πράξη τα λόγια του ηρωικού κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη να ζήσουν «για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις υποκριτικές παραδοχές των κυβερνητικών επιτελείων ότι ακολουθούν δύσκολες μέρες, κάλεσε τη νεολαία να θέσει αυτή το αμείλικτο ερώτημα «γιατί η κάθε νέα γενιά πρέπει να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη» και να διαψεύσει τους δυνάστες της ότι παθητικά θα υπομείνει τον μαύρο χειμώνα που έρχεται, αναμένοντας μία κυβερνητική εναλλαγή, «να αλλάξουμε δηλαδή απλά τον δυνάστη, για να συνεχιστεί η δυναστεία της εκμετάλλευσης», υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε ότι το καθημερινό άγχος για τα στοιχειώδη, όπως το μεροκάματο, το νοίκι, την πληρωμή των λογαριασμών στο ρεύμα, πρέπει να γίνουν οδηγός για δράση και όχι παράγοντες απογοήτευσης, απάθειας και αποστράτευσης.

Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας στο Δημόσιο, ανέφερε ότι αξιοποιούνται για το χτύπημα των λαϊκών αναγκών, π.χ. για τη μείωση των σχολικών καθαριστριών στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, με στόχο για να προστατευτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.  

Ακολούθως υπογράμμισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητές της εποχής μας. «Η ακρίβεια στην Ενέργεια δεν αντιμετωπίζεται αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας όπως του λιγνίτη με περιβαλλοντικούς όρους, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την “πράσινη” ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων» επισήμανε χαρακτηριστικά, για να ζητήσει αμέσως μετά την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής, την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει πάλι ο λαός, ενώ τμήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου LNG.

«Από πού κι ως πού στον αιώνα της απίστευτης τεχνολογικής προόδου να υπάρχουν λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ο μισθός μας να εξανεμίζεται για να πληρώσουμε μία δόση του ηλεκτρικού», τόνισε για να επισημάνει ότι προοδευτικό και καινούργιο δεν είναι να αποδεχτείς να μείνεις στην παγωνιά και το σκοτάδι. 

Ο Νεκτάριος Τριάντης, αφού ανέδειξε ότι δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις, υποστήριξε ότι το προοδευτικό και το καινούργιο, οι απαντήσεις στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν βρίσκεται μακριά και έξω από τους αγώνες, αλλά μέσα σε αυτούς και στη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε με όλες του τις δυνάμεις στη στήριξη των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στις διακοπές ρεύματος, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλαφόν και κατάργηση του ΦΠΑ στις τιμές των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στα φωτοβολταϊκά και στα εργοστάσια βιοκαυσίμων και στη Θεσπρωτία, που καταστρέφουν κρίσιμες παραγωγικές εκτάσεις για τις διατροφικές ανάγκες του λαού και της χώρας, ενώ ειδική αναφορά έκανε στον σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα στον «μικρό Γράμμο», όπως τον χαρακτήρισε, που θα επιφέρει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Ανέδειξε τους κινδύνους από την εγκατάσταση αποθηκών υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δίπλα στο Λαδοχώρι, που έχει τη σφραγίδα της θετικής γνωμοδότησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στα σχέδια παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας για 60 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι θα έχει ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις για όλη την Ήπειρο.

Για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά υποστήριξε ότι πίσω από τις δηλώσεις των λεγόμενων «συμμάχων», «να τα βρούμε», κρύβεται η συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση του Αιγαίου, ο κίνδυνος επώδυνων συμβιβασμών με θύμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Παράλληλα επεσήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τον ελληνικό λαό από τη γενίκευση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να τονίσει ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουμε κοινή στρατηγική που βάζει τον λαό σε περιπέτειες. 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ομιλητής στην πρωτοπόρα στάση της Κομματικής Οργάνωσης Ηγουμενίτσας να σταματήσει ΝΑΤΟική φάλαγγα έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κάνοντας πράξη το αίτημα απεμπλοκής της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Για την υπόθεση των υποκλοπών σχολίασε ότι πέρα από εργαλείο για την αναμόρφωση των πολιτικών προσώπων, αναδεικνύεται ότι στο στόχαστρο είναι ο εχθρός λαός, αφού «ουδείς εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις» όπως κυνικά δήλωσε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ.

«Άλλωστε ο οργανωμένος λαός είναι το μόνο που φοβούνται, φτιάχνουν νομοσχέδια, κατασταλτικούς μηχανισμούς, προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε αδύναμοι, να περιμένουμε έναν νέο σωτήρα», τόνισε για να αναφερθεί σε σειρά παραδειγμάτων, ανάμεσα σε αυτά στους εργαζόμενους στην COSCO, στην οικοδομή και άλλους χώρους δουλειάς, που κέρδισαν πολύ περισσότερα με τους αγώνες τους από ό,τι από την αναμονή μιας εναλλαγής κυβέρνησης.

Σε αυτόν τον δρόμο κάλεσε τον λαό της Ηγουμενίτσας να πορευτεί, υποστηρίζοντας ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ «καίει» όλα τα αντιλαϊκά σενάρια, είναι «ασπίδα» για το τώρα και ελπίδα για το αύριο.

πηγή: 902.gr