Σε μια… πρωτοποριακή κίνηση, η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας αποφάσισε να μην υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας για το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» και το 2025, όχι λόγω αδυναμίας, αλλά από… επιλογή. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Νταή, το πρόγραμμα έχει χάσει την αρχική του αξία, ενώ η συμμετοχή σε αυτό είναι πλέον μάλλον περιττή.
Όπως ανέφερε ο κ. Νταής, οι «Γαλάζιες Σημαίες» δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές, αφού στο πρόγραμμα συμμετέχουν «μόνο 49 χώρες» και μάλιστα «όχι οι πλέον τουριστικά ανεπτυγμένες». Προφανώς, λοιπόν, η Ηγουμενίτσα γνωρίζει κάτι που αγνοούν τουριστικοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Μαρόκο και η Κύπρος, που συνεχίζουν αφελώς να επιδιώκουν αυτή τη «ξεπερασμένη» διάκριση.
Γιατί να ασχοληθεί κανείς λοιπόν, με μια διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση, όταν – όπως είπε ο Δήμαρχος – το Δρέπανο είχε πέρυσι περισσότερους επισκέπτες χωρίς «Γαλάζια Σημαία»; Η λογική είναι απλή: αν η θάλασσα φαίνεται καθαρή, γιατί να χρειάζεται και μια σφραγίδα ποιότητας να το επιβεβαιώσει;
Αντιδράσεις υπήρξαν από Αντώνη Μπέζα, που υπενθύμισε πως η «Γαλάζια Σημαία» εξασφαλίζει συγκεκριμένα πρότυπα καθαριότητας, ασφάλειας και προσβασιμότητας, βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες να οργανωθούν καλύτερα. Επεσήμανε, μάλιστα, πως η Ηγουμενίτσα παλαιότερα επαίρονταν για τις πολλές της «Γαλάζιες Σημαίες», αλλά τώρα αποφασίζει να απορρίψει ένα εργαλείο που θα μπορούσε να ενισχύσει την τουριστική της εικόνα.
Όπως όλα δείχνουν, η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, απορρίπτοντας τη «Γαλάζια Σημαία» ως κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Ίσως στο μέλλον δούμε και άλλες… καινοτόμες αποφάσεις, όπως την αμφισβήτηση της σημασίας των γαλάζιων υδάτων ή των οργανωμένων υποδομών για τους λουόμενους.
Άλλωστε, αν η Ηγουμενίτσα ξέρει κάτι καλύτερα από 4146 παραλίες, 719 μαρίνες και 5020 τοποθεσίες, σε όλο τον κόσμο, ποιοι είμαστε εμείς να αμφισβητήσουμε τη στρατηγική της;